Δ.Χαλκηδόνος ( Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ) : Για το δημοτικό ωδείο …

ΤΟΥ : ΠΑΝΟΥ ΜΑΡΚΙΔΗ 

( Δημοτικός Σύμβουλος Χαλκηδόνος )

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ :

Αν ήταν να κρίνουμε το πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο μιας κοινωνίας ποια θα ήταν τα κριτήρια που θα βαζαμε;
Ο αριθμός των αποφοίτων από τις πανεπιστημιακές σχολές από μόνος του δεν λέει τίποτα.
Η χρήση υψηλής τεχνολογίας στην καθημερινότητα, όπως υπολογιστές, κινητά, τηλεοράσεις, αυτοκίνητα, όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά , μπορεί να μας κάνουν εξαρτημένους από αυτά.
Αντίθετα οι τέχνες, όπως η μουσική, η λογτεχνία, η ποίηση το θέατρο, ο κινηματογράφος, ο χορός, ο αθλητισμός, ανεβάζουν το επίπεδο του κάθε ανθρώπου και μεγαλώνουν την ανάγκη του να επικοινωνήσει με τους άλλους ανθρώπους.
Αν σαν γονείς κάνουμε αυτές τις διαπιστώσεις, πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά με το τι δυνατότητες έχουν τα παιδιά μας να έρθουν σε επαφή με τις τέχνες και τον αθλητισμό, όταν αυτά έχουν βγεί από το δημόσιο σχολείο, και είναι πλέον αντικείμενο ιδιοτικών σχολών.
Σε μια κοινωνία που λειτουργεί εντελώς ανταγωνιστικα και οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν καταναλωτές που πρέπει να πληρώνουν για τα πάντα χωρίς παραλληλα να εξασφαλίζεται με την εργασία τους ένα ανάλογο εισόδημα για όλους , τα παιδια είναι τα θύματα.
Στο δήμο μας έχουμε αντιδήμαρχο πολιτισμού, αλλά δεν έχουμε πολιτιστικό οργανισμό, που να ενθαρρύνει και να αγκαλιάζει πολιτιστικές δραστηριότητες.
Πριν από πολλά χρόνια στα Κουφάλια φτιάξαμε ένα δημοτικό ωδείο που σήμερα κινδυνεύει η λειτουργία του.Το 2020 έκλεισε αρχές Μαρτίου λόγω πανδημίας και όπως έδειξαν τα πράγματα θα λειτουρήγσει; αρχές 2022.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει φέρει πολλές φορές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα του Ωδείου.
Πρώτον γιατι δεν λειτουργούσε το διάστημα που λειτουργούσαν τα σχολεία είτε με τηλεδιάσκεψη είτε δια ζώσης, με τμήματα των 25 μαθητων, όταν σ΄αυτό το μάθημα γίνεται με έναν δάσκαλο, έναν μαθητή;
Δεύτερον, γιατί άργησε πέρυσι και φέτος η διαδικασία προσλήψεων δασκάλων, με αποτέλεσμα πέρυσι να μας προλάβει η καραντίνα και φέτος πολλοί δάσκαλοι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας γιατί άλλα ωδεία προηγήθηκαν από μας.
Τρίτον, μέχρι τώρα δεν έγινε καμμιά προσπάθεια για την προσέλκυση νέων μαθητών στο ωδείο και μάλλιστα ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, για τους οποίους στο Δημοτικό Συμβούλιο προτείναμε στην αρχή τα μαθήματα να είναι δωρεάν για να τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη μουσική.
Τελος ,για να συνεχίσει το ωδείο να μεγαλώνει την προσφορά του στην τοπική κοινωνια ταυτόχρονα με τον αριθμό των μαθητών του, πρέπει να ενδιαφερθούν περισσότερο και οι γονείς και η διοίκηση του δήμου για να ξεπεραστούν και στους δυο τα στενα οικονομικά πλαίσια που υπάρχουν.
Στο νού μας άς έχουμε πάντα πόσο πιο ευχάριστη είναι μια παρέα στην όποία κάποιος θα θα παίζει ένα όργανο και οι υπόλοιποι θα σιγοτραγουδάμε αλλα και πόσο υπερήφανοι αισθανόμαστε για καλλιτέχνες από τον τόπο μας που αναγωρίστηκαν πανελλαδικά.
ΥΓ. Καταπληξη μου προξένησε η επιβεβαίωση διευθυντού δημοτικού σχολείου ότι νομικά απαγορεύεται να μοιραστεί επιστολή του δημοτικού ωδείου στους μαθητές…