Δ.Χαλκηδόνος : Επίκαιρο ΑΡΘΡΟ για αιρετους … και την Δικαιοσύνη

ΤΟΥ : ΛΟΥΚΑ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ

ΟΤΑΝ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ
Πριν 20 μέρες,  Ποινικό Δικαστήριο  της Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε 7 επτά χρόνια κάθειρξη με αναστολή  πρώην δήμαρχο γειτονικού μας Δήμου , για έργα «φαντάσματα», που ζημίωσαν τον δήμο του με ποσό άνω των 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα έργα πληρώθηκαν αλλά ποτέ δεν εκτελέστηκαν την περίοδο 2003-09.
Στην υπόθεση καταδικάστηκαν άλλοι 13 κατηγορούμενοι, (αντιδήμαρχοι και συνεργάτες του δημάρχου), με ποινές 3 χρόνια φυλάκισης και άνω ο καθένας.
Ψάχνοντας στο internet για ανάλογα περιστατικά, είδα ότι τον Ιούνιο του 2016 καταδικάσθηκε πρώην δήμαρχος του Κιλκίς σε φυλάκιση 6 ετών μαζί με άλλους τέσσερις κατηγορούμενους για  υπεξαίρεση 900.000 ευρώ που εντοπίστηκε στη δημοτική επιχείρηση διαχείρισης των παιδικών σταθμών, από το 2007 έως το 2010.
Το 2013 καταδικάστηκε πρώην νομάρχης Κιλκίς για έκδοση εικονικών δελτίων ΑΜΕΑ, σε μια υπόθεση που ζημίωσε το δημόσιο κατά 1,1 εκατομμύρια ευρώ.
Με βάση αυτά τα ενδεικτικά παραδείγματα στα οποία (σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο) η Τοπική Αυτοδιοίκηση έγινε το όχημα για να εισρεύσει δημόσιο χρήμα στις τσέπες των αιρετών, έκανα μια συζήτηση με ένα εμπειρότατο πρώην δήμαρχο (εκλεγμένο για αρκετές τετραετίες). Εκείνος μου εμπιστεύθηκε συνοπτικά τα εξής:
Δυστυχώς σήμερα ο χώρος της Τ.Α. κατηγορείται ως ο νούμερο 1 χώρος διαφθοράς στη δημόσια ζωή.
Σε πρώτη φάση (κατά τη γνώμη του) αυτό δείχνει τη σήψη της κοινωνίας μας.
Στη συνέχεια η ευθύνη πηγαίνει στο δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης που υπάρχει. Ο δήμαρχος αποτελεί την «ενός ανδρός αρχή». Από αυτόν ξεκινάνε και σε αυτόν τελειώνουν όλα. Κι αν έχεις ένα δήμαρχο έντιμο, ικανό και εργατικό γιατί έτσι γεννήθηκε, τότε όλα ΟΚ. Αν όμως ο δήμαρχος αποδειχθεί «πονηρός» και δει την εκλογή του ως ευκαιρία ζωής, τότε δυστυχώς έχει στη διάθεσή του όλο το «σύστημα» για να κάνει τις «πονηριές» του. Ειδικά μάλιστα όταν μπορεί και κάνει άπειρες απευθείας αναθέσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς χωρίς να τον ενοχλεί κανείς.
Κατόπιν είναι οι συνεργάτες του. Έχει μεγάλη σημασία το είδος των συνεργατών που επιλέγει ο δήμαρχος. Ανήκουν σε 3 κατηγορίες. Οι πρώτοι είναι οι πραγματικά έντιμοι. Οι δεύτεροι είναι αυτοί που είτε για τη δόξα είτε για το μισθό είτε γιατί δεν τους κόβει, έχουν κλειστά τα μάτια σε ότι γίνεται. Και οι τρίτοι είναι αυτοί που μετέχουν άμεσα στις πονηριές, γιατί ο σκοπός τους ήταν αυτός όταν μπήκαν στην Τ.Α. Το που το πάει λοιπόν ο κάθε δήμαρχος, το καταλαβαίνεις από τους συνεργάτες που  διαλέγει.
Άλλο μερίδιο ευθύνης έχει το μόνιμο υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου. Οι περισσότεροι υπάλληλοι , μου είπε ο πρώην δήμαρχος είναι έντιμοι. Πάντα όμως μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι αετονύχηδες. Για να γίνουν «οι μεγάλες πονηριές», χρειάζεται το κατάλληλο πρόσωπο στο κατάλληλο πόστο.
Άλλη ευθύνη υπάρχει στις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών. Είναι τόσο χρονοβόρο το σύστημα που μια υπόθεση μπορεί να υπερβεί τη δεκαετία για να τελεσιδικήσει. Χώρια που δυστυχώς οι αποφάσεις δεν τιμωρούν πάντα τον ένοχο, αλλά απλώς τον χαϊδεύουν. Κι αφήνουν χώρο για τον επόμενο.
Τέλος μου είπε ο πρώην δήμαρχος, η μεγάλη ευθύνη πέφτει στον κόσμο. Γιατί ψηφίζει με λάθος κριτήρια. Με αποτέλεσμα να στέλνει στη διοίκηση του Δήμου άτομα που έχουν σαν κύρια επιδίωξη το προσωπικό τους όφελος και την τσέπη τους. Δυστυχώς ο κόσμος πολλές φορές το ξέρει αυτό, αλλά για το δικό τους μικροσυμφέρον, τους ψηφίζει. Κι αυτοί το εκμεταλλεύονται και γεμίζουν τη τσέπη τους.
Κι εδώ καταλήξαμε πάλι στη σήψη της κοινωνίας μας.
Ήθελα να δημοσιοποιήσω συνοπτικά αυτή τη συζήτηση, θεωρώντας ότι καλό είναι να τη μεταφέρω στους απλούς συνδημότες μου γιατί αφορά ένα ευαίσθητο θέμα.
Κλείνοντας να αναφέρω ότι στην αρχαία Αθήνα η καταδίκη για τους διεφθαρμένους πολιτικούς και εφοριακούς, ήταν μία : έπιναν το κώνειο.
Ευσταθιάδης Λουκάς, Δημοτικός Σύμβουλος