Δ. Χαλκηδόνος – Δημότης online : ” Με το δάχτυλο στη σκανδάλη …”

ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ

Έφτασε Δεκαπενταύγουστος, κάναμε τις διακοπές μας και να ΄μαστε πάλι εδώ για να ενημερώσουμε για τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Χαλκηδόνος πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Ξεκινάμε λοιπόν από την επικαιρότητα που έχει να κάνει με τις επερχόμενες αλλαγές στη διοίκηση του Δήμου. Πως έχει το τοπίο λίγες μέρες πριν τις αλλαγές;

Πληροφορηθήκαμε ότι τα όσα αποκαλύψαμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας, προκάλεσαν αναταραχές και διεργασίες, τόσο μέσα στην παράταξη του Δημάρχου, όσο και σε αυτή του κ. Σαραφίδη.

Από την πλευρά της παράταξης Σαραφίδη, η πληροφόρηση που έρχεται είναι ότι τα στελέχη της πιέζουν για είσοδο στη διοίκηση. Θεωρούν ότι δεν πρέπει να συνεχίζουν να προσφέρουν στήριξη χωρίς να πάρουν διοικητικές θέσεις. Και ως παράδειγμα φέρνουν άλλους Δήμους όπου έχουν γίνει από την αρχή συμπράξεις και έχουν δοθεί πόστα και στην αντιπολίτευση. Πιέζουν λοιπόν έντονα σε αυτή την κατεύθυνση με την «απειλή» ότι αν δεν συμβεί, θα σταματήσουν να στηρίζουν το νυν Δήμαρχο και θα καταψηφίζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εξαίρεση στην τακτική για σύμπραξη, αποτελούν οι κ.κ. Κορόνας και Παπαμιχαήλ οι οποίοι φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι στο ενδεχόμενο της συνεργασίας αλλά και της μέχρι τώρα στήριξης στη διοίκηση. Θα έχει ενδιαφέρον η αντίδρασή τους την επόμενη μέρα.

Μέσα στην διοίκηση τώρα, οι συνεργάτες μας μάς μεταφέρουν ότι το καζάνι σιγοβράζει. Αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι μετά από το ρεπορτάζ μας, ζήτησαν από το Δήμαρχο να τους ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Όμως σαφείς απαντήσεις δεν πήραν.

Αυτό που προκύπτει, είναι ότι στη διοικούσα παράταξη δεν φαίνεται να ταυτίζονται οι απόψεις τους για το ζήτημα της σύμπραξης με την παράταξη του κ. Σαραφίδη.

Από τη μια υπάρχουν οι υπέρμαχοι της κοινής πορείας οι οποίοι διατηρούν παραδοσιακά φιλικές σχέσεις προσωπικά και πολιτικά με τον αρχηγό της «Σύμπραξης Ευθύνης». Στην κατηγορία αυτή ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Βαϊνά, Βασίλη Μπίκου, και Κωστοπούλου. Έγκυρη πληροφόρησή αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα στελέχη βλέπουν πολύ θετικά την προοπτική της κοινής πορείας μεταξύ των παρατάξεων Αναγνωστόπουλου-Σαραφίδη.

Από την άλλη υπάρχουν τα νεότερα (ηλικιακά) στελέχη της διοίκησης, τα οποία απαρτίζουν έναν πυρήνα ο οποίος αντιδρά στην προοπτική της επίσημης συνεργασίας. Πιστεύουν ότι οι διοικητικές θέσεις πρέπει να μείνουν στην παράταξη τους που πήρε το 60% στις εκλογές και θεωρούν ότι δεν πρέπει να δοθούν σε εξωπαραταξιακά στελέχη, ακόμη και σε ανεξάρτητους. Δεν ξεχνούν ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα τους πολέμησαν προεκλογικά με πολύ σκληρό τρόπο, συμμαχώντας αμέσως μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών με την παράταξη Μηντσιούδη. Θεωρούν ότι τώρα έρχονται να «εξαργυρώσουν» την στήριξη που πρόσφεραν μέχρι σήμερα, εκβιάζοντας και απαιτώντας έμμισθες θέσεις.

Υπάρχει και μια άλλη ομάδα μέσα στη διοίκηση. Οι «ταγμένοι» του Δημάρχου, που θα στηρίξουν κάθε επιλογή Αναγνωστόπουλου, όποια και να είναι αυτή. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν οι δυο Βαθυλακιώτες σύμβουλοι Ταχτατζόγλου-Κορδονούρης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Πιτίκης, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους (τους οποίους θα τους αναφέρουμε σε άλλη δημοσίευση), διατηρούν πολύ στενούς δεσμούς με το Δήμαρχο και η στάση τους είναι «ότι πει ο Σταύρος».

Και τέλος υπάρχουν και αυτοί των οποίων η στάση αποτελεί ερωτηματικό. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο σύμβουλος κ. Καραγιώργος. Ο ίδιος και η οικογένειά του στήριξαν καθοριστικά στη Δ.Ε. Χαλκηδόνας το νυν Δήμαρχο. Όμως οι πολιτικές σχέσεις τους με την πλευρά Σαραφίδη, παραδοσιακά είναι από ανύπαρκτες ως «εμπόλεμες». Τους χώριζε πάντα «πολιτική άβυσσος». Οπότε θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Καραγιώργος στην περίπτωση που ανακοινωθεί η κοινή πορεία των δυο παρατάξεων, με ένα πρόσωπο ο οποίος είναι παραδοσιακός πολιτικός αντίπαλος. Όπως επίσης ενδιαφέρον θα έχει και η στάση του κ. Τσακίρη, ο οποίος πάντως αποτελεί μια κατηγορία μόνος του.

Και οι δυο αρχηγοί των παρατάξεων;  

Η εικόνα που έρχεται για το Δήμαρχο είναι ότι βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες. Η μία συμπληγάδα αφορά την άτυπη συνεργασία που ακολούθησε από την αρχή της θητείας του με την παράταξη Σαραφίδη. Κατανοεί ότι η τακτική του αυτή είχε σημαντικό κόστος και ότι πλέον δεν θα βρει συμμαχίες αλλού, αφού όλοι οι άλλοι έχουν στραφεί εναντίον και των δυο τους. Έτσι η επιλογή της σύμπραξης με τον προεκλογικό αντίπαλο, γίνεται μονόδρομος. Και πλέον η προοπτική της κοινής πορείας, αν επιλεχθεί, δεν θα επιλεχθεί μόνο για να βγει η τετραετία. Θα επιλεχθεί από το Δήμαρχο με απώτερο στόχο η συνεργασία αυτή να κατέλθει ως σχήμα στις επόμενες εκλογές με επικεφαλής τον ίδιο. Αυτό μπαίνει ως προϋπόθεση στο τραπέζι. Με βάση αυτή την προοπτική και τη δέσμευση της κοινής καθόδου στις ερχόμενες εκλογές, θα δώσει τώρα όποιες θέσεις δώσει. Αυτό το win-win παίζεται. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η συνάντηση που – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες – έκανε πρόσφατα με πρώην Δήμαρχο, άσπονδο «φίλο» του από τα παλιά.

Βέβαια το ενδεχόμενο τελικά να μην κρατηθούν οι υποσχέσεις που δίνονται τώρα, δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς. Στην πολιτική είναι συχνό φαινόμενο να σου τραβούν το χαλί. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι παλιοί συνεργάτες του νυν Δημάρχου που τον κατηγορούν και δημόσια ότι ο ίδιος αποδείχτηκε εξπέρ στο να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια.

Τώρα, η άλλη συμπληγάδα είναι οι αντιδράσεις που θα έχει από στελέχη της διοίκησής του αλλά και από τους ψηφοφόρους. Έχουμε ξαναγράψει ότι ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων που τον στήριξαν, έχουν παραδοσιακή πολιτική κόντρα με την πλευρά Σαραφίδη. Αυτοί δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι μια τέτοια συνεργασία. Ήδη τα μηνύματα που έρχονται δεν είναι θετικά, ούτε ενθαρρυντικά. Και βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση, τον περιμένουν στη γωνία και εκείνα τα στελέχη τα οποία τον στήριξαν και στη συνέχεια τους γύρισε την πλάτη. Τώρα έρχεται η ώρα και για αυτούς, να τον δείξουν με το δάχτυλο στους ψηφοφόρους τους.

Εν κατακλείδι πάντως από ότι μαθαίνουμε, οι εισηγήσεις που δέχεται από τα στελέχη που επιζητούν τη συμμαχία και των οποίων υπολογίζει ιδιαίτερα τη γνώμη τους, αλλά και από παράγοντες εκτός του Δήμου Χαλκηδόνος, είναι ότι «αυτή πρέπει να γίνει ακόμη και αν χρειαστεί να γίνουν 2-3 θυσίες». Για να δούμε. Σύντομα θα φανεί η πορεία των γεγονότων και αν κάποιοι θα θυσιαστούν.

Όσον αφορά τον κ. Σαραφίδη, γράψαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση ότι δεν φαίνεται να τον απασχολούσε ιδιαίτερα εκείνον να μπει η παράταξή του στο διοικητικό σχήμα. Μέχρι τώρα είχε εξαρχής μια καλή συνεργασία με τον κ. Αναγνωστόπουλο, η οποία κύλησε ομαλά μετά και την απομάκρυνση Ευσταθιάδη, με συνέπεια να είναι ο μόνος από την αντιπολίτευση ο οποίος στήριξε ως τώρα σχεδόν όλες τις επιλογές του Δημάρχου και δεν άρθρωσε έντονο αντιπολιτευτικό λόγο στα Συμβούλια αλλά και στην κοινωνία. Δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι τη στιγμή που όλη η αντιπολίτευση βγάζει καυστικές ανακοινώσεις ενάντια στις παραλείψεις της διοίκησης, ο κ. Σαραφίδης «βοά διά της απουσίας του». Και φυσικά, όλη αυτή η καλή χημεία και η ανταποδοτικότητα που υπάρχει στη σχέση τους, φάνηκε και πριν από λίγες μέρες, όταν ο κ. Αναγνωστόπουλος συναίνεσε στην τοποθέτηση του κ. Σαραφίδη στη νεοσύστατη θέση του Συντονιστή Ενεργειών στο ΚΕΚ Νεφέλη (μετά και την πρόσφατη κατάργηση της θέσης του Διευθύνοντα Συμβούλου). Μετά από 25 χρόνια καταργήθηκε η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στο ΚΕΚ και στη νεοσύστατη σημαντική θέση του Συντονιστή Ενεργειών τοποθετήθηκε πάλι ο κ. Σαραφίδης. (Τους λόγους που αποφασίστηκαν τα παραπάνω, θα τους δούμε σε άλλη ανάρτηση). Όλα αυτά δείχνουν το άριστο επίπεδο συνεργασίας Αναγνωστόπουλου-Σαραφίδη, το οποίο θα συνεχίζει να υφίσταται μεταξύ τους, ακόμη και αν δεν γίνει η σύμπραξη.

Βέβαια αυτή η σχέση των δύο, στηλιτεύεται και καταδικάζεται πλέον στα πολιτικά πηγαδάκια από τους Μηντσιούδη-Μηντζαρίδη. Οι δυο τους κατηγορούν τον αρχηγό της «Σύμπραξης Ευθύνης» ότι έσπασε τη «συμφωνία των τριών παρατάξεων» της αντιπολίτευσης, προκειμένου να πετύχει τις δικές του πολιτικές επιδιώξεις. Οι πολιτικές σχέσεις των δύο με τον κ. Σαραφίδη είναι πλέον ανύπαρκτες. Και αυτό θα φανεί και στη συνέχεια, «όταν θα βγουν τα μαχαίρια απ΄τα ζωνάρια».

Και κλείνοντας το θέμα της σύμπραξης, θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφέρουμε τα ονόματα που ακούγονται έντονα στην πολιτική πιάτσα. Ακούγεται λοιπόν ότι για αντιδημαρχίες ή κάποιο πόστο στη διοίκηση, παίζουν τα ονόματα των κ.κ. Οκλαλιώτη, Χατζηκυριάκου και Κοκκίνου. Ακούγεται και το όνομα του κ. Κούρα αλλά για άμισθη αντιδημαρχία.  Από τη διοικητική παράταξη ο κ. Βασίλης Μπίκος ακούγεται είτε για πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου είτε για Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Ο κ. Βαϊνάς παραμένει στη θέση του. Η κα Κωστοπούλου μάλλον πηγαίνει στην Αντιδημαρχία Καθαριότητας στον Άγιο Αθανάσιο. Οι κύριοι Μπατζαρακίδης και Ανεστίδης πιθανότατα μένουν εκτός, όπως εκτός μένει και η κυρία Κοκκινίδου. Ο κ. Τσακίρης υπάρχει πιθανότητα να πάει στη ΔΕΥΑΧ. Τέλος ο ανεξάρτητος κ. Διαμαντής ακούγεται για πόστο που έχει σχέση με τον αθλητισμό και τη νεολαία.

Αυτά προς το παρόν για το θέμα της σύμπραξης.

Πάμε γρήγορα-γρήγορα και σε 2-3 άλλα ζητηματάκια.

Ειδοποιήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι να αποστείλουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους στη Γραμματεία του Δήμου γιατί ήρθε εγκύκλιος από το Υπουργείο η οποία επιτρέπει τις δια ζώσης συνεδριάσεις με τις προϋποθέσεις των πρωτοκόλλων υγείας που ισχύουν για κλειστούς χώρους. Μαθαίνουμε ότι ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δηλώνουν απρόθυμοι για να κάνουν δια ζώσης τις συνεδριάσεις, επικαλούμενοι ότι κάποιοι σύμβουλοι (1-2) δεν είναι εμβολιασμένοι. Πληροφορούμαστε ότι αν προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια, αναμένονται ισχυρότατες αντιδράσεις και καταγγελίες από την αντιπολίτευση (πλην πιθανόν της παράταξης Σαραφίδη).

Η δική μας άποψη είναι ότι δεν είναι δυνατόν 1-2 άτομα να δεσμεύσουν την κανονική-δια ζώσης λειτουργία του Συμβουλίου και μάλιστα για χρονικό διάστημα το οποίο είναι απροσδιόριστο και στο οποίο θα επιλέγουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι. Στο κάτω-κάτω υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής μέσω ίντερνετ ή στο τέλος-τέλος και η παραίτηση.

Εντύπωση έκανε η απουσία ενεργειών της διοίκησης στις πρόσφατες πυρκαγιές. Έπρεπε πρώτα να βγουν δημόσια με ανακοινώσεις δημοτικοί σύμβουλοι και παρατάξεις και να διαμαρτυρηθούν και μετά να αναλάβουν οι διοικούντες κάποια πρωτοβουλία. Και η απορία είναι : υπάρχει από τη σημερινή διοίκηση σχέδιο Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο μας ; Ούτε είδαμε, ούτε ακούσαμε το παραμικρό.

Άλλο θέμα έχει να κάνει με τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις πριν 20 μέρες σε Νέα Μεσήμβρια. Δεν είδαμε ούτε μια δήλωση από τη διοίκηση και το Δήμαρχο, ούτε μια επίσκεψή του στη περιοχή προκειμένου να αναδείξει τις ζημιές και να συμπαρασταθεί στους κατοίκους. Κρίμα. Άλλη μια απουσία του, η οποία καταγράφηκε.

Τέλος κλείνουμε με τις πρόσφατες δημόσιες καταγγελίες της κυρίας Βλαχάκη σχετικά με τη λειτουργία του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ. Από όσα βγαίνουν στον αέρα, φαίνεται ότι εκεί στη ΔΕΥΑΧ έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια ένα ιδιότυπο καθεστώς. Κάποιοι συμπεριφέρονται σαν να είναι το μαγαζάκι της νονάς τους και όχι μια δημοτική επιχείρηση. Που ακούστηκε να θέλουν κάποιοι να κρατήσουν τα συμβούλια κλειστά από τη δημοσιότητα; Γιατί βρε παλικάρια; Γιατί δείχνετε στον κόσμο ότι θέλετε να κλείνετε τις πόρτες, τα παράθυρα και τις κουρτίνες και να παίρνετε τις αποφάσεις μέσα στα μαύρα σκοτάδια; Φοβάστε κάτι; Έχετε να κρύψετε κάτι που δεν θέλετε να το μάθουμε; Ξεχνάτε ότι διαχειρίζεστε δημόσιο και όχι προσωπικό σας χρήμα; Τι είναι αυτό που σας κάνει να απεχθάνεστε τη δημοσιότητα;

Και φυσικά δεν ξεχνιέται η πρόσφατη ενέργεια του προέδρου κ. Πιτίκη, στον οποίο χρειάστηκε να παραδοθεί εισαγγελική διαταγή προκειμένου να δώσει έγγραφα της επιχείρησης στην κυρία Βλαχάκη η οποία είναι μέλος του ΔΣ. Αν είναι δυνατόν. Τέτοια ενέργεια από αιρετό; Αν συμπεριφέρεστε κύριοι με αυτόν τον τρόπο σε μέλη του ΔΣ, τότε πως θα συμπεριφερθείτε στον απλό δημότη; Δυστυχώς είναι κρίμα να παρουσιάζει αυτό το πρόσωπο προς τα έξω η σημερινή δημοτική διοίκηση.

Αυτά. Και μην ξεχνάτε :  Κάποιοι είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη. (πολιτικά εννοούμε, για να μην παρεξηγούμαστε). Εις αύριον λοιπόν τα σπουδαία. Καλή συνέχεια. Καλή Παναγιά σε όλους και όλες.

ΔΗΜΟΤΗΣ ΟΝLINE