Δ. Χαλκηδόνος – Δημότης online : Η Ελπίδα έρχεται …κύριε ΔΗΜΑΡΧΕ !

Αγαπητοί φίλοι γεια και χαρά σας
Τρία θέματα θα δούμε σήμερα. Την πολιτικά «επεισοδιακή» εμφάνιση Αναγνωστόπουλου στη Μεσήμβρια για τις παιδικές χαρές, το θέμα με τις αυξήσεις στη ΔΕΥΑΧ και την εσωτερική κατάσταση στις δημοτικές παρατάξεις. Ειδικότερα σε αυτές των κ.κ. Αναγνωστόπουλου-Σαραφίδη.
Ας ξεκινήσουμε με την συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι κάτοικοι της Νέας Μεσημβρίας (https://youtu.be/4gOGqz46S6c) για να διαμαρτυρηθούν γιατί από τότε που η διοίκηση Τσουκνιδά εδώ και 5 χρόνια ξήλωσε όλες τις παιδικές χαρές, δεν τοποθετήθηκε ακόμη μια στο χωριό τους. Όπως βέβαια το ίδιο ισχύει και σε άλλα χωριά όπως στο Βαθύλακο, στο Άδενδρο, στην Αγχίαλο, στην Κάτω Γέφυρα κλπ
Εμφανίστηκε λοιπόν στη συγκέντρωση και ο δήμαρχος. Μαζί με τους αντιδημάρχους κ.κ. Βαϊνά, Κορδονούρη και Ανεστίδη. Και όταν οι κάτοικοι ρώτησαν ποιος είναι ο αρμόδιος να απαντήσει για το θέμα, είδαμε στο βίντεο ότι πετάχτηκε ο δήμαρχος και είπε «υπάρχει άλλος πιο αρμόδιος από εμένα;». Βέβαια όλοι είδαμε δίπλα του τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τις παιδικές χαρές. Τον κ. Βαϊνά. Ο οποίος πληρώνεται το μισθό του αντιδημάρχου για να εκτελεί και τα καθήκοντα αυτά. Αυτός όμως βούβα. Θαρρείς και ήπιε το αμίλητο νερό. Κουβέντα δεν ακούστηκε από το στόμα του. Μπράβο κ. αρμόδιε αντιδήμαρχε. Ξέρεις να αποφεύγεις τις κακοτοπιές.
Το λόγο λοιπόν πήρε φουριόζος-φουριόζος ο δήμαρχος, ο οποίος νόμιζε ότι θα εκφωνήσει προεκλογικό λόγο. Που να ήξερε τι τον περίμενε. Είχε λοιπόν 2-3 σελίδες μαζί του κι άρχισε να διαβάζει για τα έργα που ΘΑ κάνει στα σχολεία. Μέχρι και κλειστό γυμναστήριο τους έταξε τους ανθρώπους ότι ΘΑ τους κάνει. Ναι, αυτό το κλειστό γυμναστήριο που πριν λίγες μέρες είπε στο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχουν μελέτες. Δεν βαριέσαι όμως. Σάμπως ποιος παρακολουθεί τα δημοτικά συμβούλια; Εκεί λοιπόν τους το έταξε.
Άκουγαν, άκουγαν, άκουγαν οι καημένοι οι κάτοικοι τα ταξίματα,  αλλά ούτε κουβέντα για τις παιδικές χαρές. Ώσπου στο τέλος αγανάκτησαν, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και του το ξέκοψαν : «Τι θα γίνει; Θα μας πεις τίποτα για τις παιδικές χαρές; ». Τον  ανάγκασαν λοιπόν να σταματήσει τον προεκλογικό λόγο. (Πραγματικά κρίμα, γιατί από ότι φαίνεται έχει αγωνία να βγάλει όσους μπορεί τώρα, αφού το πιθανότερο είναι ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι παρών).
Κι όταν τον ρώτησαν γιατί επί δυόμισι χρόνια που είναι δήμαρχος δεν έχει μπει ούτε μία παιδική χαρά, ενώ στους άλλους δήμους ήδη έχουν τοποθετηθεί, αναγκάστηκε και αναγνώρισε ότι έχει ευθύνες. Κι όταν τον ρώτησαν που θα βάλει την παιδική χαρά, είπε στο οικόπεδο του συνεταιρισμού.
«Μα εκεί (του απάντησαν) εσύ μας είχες πει ότι δεν μπορεί να μπει γιατί δεν ανήκει στο Δήμο». Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ο δήμαρχος. Δεν ξέρω, δεν απαντώ, τι ωραίος καιρός σήμερα. Αφού εκείνος ήθελε να πει για το κλειστό γυμναστήριο και τα σχολεία, αλλά αυτοί οι «άτιμοι» δεν τον άφησαν.
Κι όταν ετοιμάστηκαν να πάρουν το λόγο οι Μηντζαρίδης – Ευσταθιάδης, ο δήμαρχος κούνησε μαντίλι και όπου φύγει-φύγει. Κατάλαβε τι τον περίμενε και σου λέει κάτσε να το στρίψω διά του αρραβώνος. Κι άντε γεια. Δεν έκατσε ούτε λεπτό να τους ακούσει. Κι αναρωτήθηκε ο κόσμος : «τόσο πολύ φοβάται ο κ. Αναγνωστόπουλος την αντιπαράθεση μαζί τους» ? Ή μήπως κάποιοι έξυπνοι του σφύριξαν : «κουλτούρα να φύγουμε».
Εν ολίγοις αγαπητοί φίλοι η εμφάνιση αυτή του κ. Αναγνωστόπουλου χαρακτηρίστηκε πολιτικά ως τραγική. Κάποιοι συνέκριναν μάλιστα το βίντεο αυτό από τη Μεσήμβρια με εκείνο το βίντεο του λόγου του κ. Σαραφίδη στα Κουφάλια προεκλογικά το 2019. Τότε ντε, που διάβασε ο Κώστας τον ίδιο λόγο που είχε εκφωνήσει ο κ. Αραμπατζής το 2014. Τόσο καταστροφικό λένε ότι ήταν αυτό το βίντεο για την πολιτική εικόνα του κ. Αναγνωστόπουλου. Ότι ήρθε το βίντεο αυτό και έβαλε την πλάκα από πάνω.
Και πώς να μην είναι καταστροφικό όταν έβλεπες ένα δήμαρχο, απροετοίμαστο να πει κάτι ουσιαστικό. Ένα δήμαρχο που πιθανά νόμιζε ότι θα πήγαινε εκεί, θα έβγαζε ένα ωραίο λόγο, κι όλα πάνε καλά.
Και για να κλείσουμε το θέμα αυτό, να σας μεταφέρουμε τα λόγια βασικού του συνεργάτη-αντιδημάρχου, ο οποίος μετά από αυτό το πολιτικό φιάσκο, είπε σε κοινό μας γνωστό : « Να περάσουν άλλα δύο χρόνια , να τελειώνω για να πάω σπίτι μου να ησυχάσω. Δεν πρόκειται ξανά να ασχοληθώ».
Πάμε τώρα στο θέμα με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΧ. Εκεί όπου είναι πρόεδρος ο γνωστός μας κ. Πιτίκης. Ναι, αυτός ο πρωτοεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος αρνιόταν να δώσει έγγραφα της ΔΕΥΑΧ στο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κα Βλαχάκη και αναγκάστηκε να του φέρει εισαγγελική διαταγή για να τα πάρει. Τι έγινε λοιπόν εκεί;
Έφεραν μια μελέτη κόστους – οφέλους όπως πληροφορούμαστε, την εγκυρότητα της οποίας αμφισβητούν ήδη αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι ισχυρίζονται όπως μάθαμε ότι η μελέτη αυτή δόθηκε με απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο, με συγκεκριμένες προσδοκίες .
Η μελέτη λοιπόν αυτή, ήρθε ως εισήγηση στο ΔΣ της ΔΕΥΑΧ από τον κ. Πιτίκη για τη λήψη απόφασης για την αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική. Και η πρόταση της διοίκησης Αναγνωστόπουλου-Πιτίκη, ταυτίστηκε με την πρόταση της μελέτης.
Δηλαδή :
  • αύξηση του παγίου από 9 σε 12 €.
  • Θεσμοθέτηση τέλους 2 € για τοποθέτηση ρολογιών. ( μέχρι τώρα αύξηση 5 € ανά λογαριασμό).
  • Ενσωμάτωση του ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ τέλους 80% στην καθαρή αξία του νερού. Άρα αύξηση της καθαρής τιμής του κατά 80% ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ από εδώ και στο εξής. Ενός τέλους το οποίο ήταν εξαρχής προσωρινό, έρχονται και το μονιμοποιούν. Με τη δικαιολογία ότι βάζοντάς το μέσα στην καθαρή αξία του νερού, θα χρεώνεται με ΦΠΑ 13% αντί 24%.
  • Και για να χρυσωθεί το χάπι, αναπροσαρμόζουν το τέλος αποχέτευσης από 90 σε 55%, ΧΩΡΙΣ όμως ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΥΞΗΣΟΥΝ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ. Θα το δούμε του χρόνου λένε.
  • Και τέλος, εκεί που δεν υπάρχει αποχέτευση, επιβάλλουν νέο τέλος ομβρίων 20% επί της τιμής του νερού.
Τελικά η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΕΥΑΧ όπου την υπερψήφισαν οι κ.κ. Πιτίκης, Μπίκος Β. , Βαϊνάς, , Κωστοπούλου, Κορώνας, Μηλίδης και Παραλικίδης, ενώ μειοψήφησαν η κ.κ. Βλαχάκη και Βαδαρλής.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος απέφυγε να φέρει την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση, γιατί ήξερε ότι εκεί θα τα έβρισκε μπαστούνια. Την πήγε λοιπόν όπως συνηθίζει και όπως του επιτάσσει η δημοκρατική του ευαισθησία στην Οικονομική Επιτροπή, όπου ο εκλογικός νόμος του έδωσε την πλειοψηφία. Όμως οι αντιδράσεις που συνάντησε και εκεί ήταν απρόσμενες.
Έτσι αναγκάζεται τώρα εκ των πραγμάτων να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία κα να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη. Εκεί όπου αναμένεται να έχουμε μια εκρηκτική συνεδρίαση, που ίσως δεν θα έχει ξαναζήσει τέτοια η νυν διοίκηση. ( Εμείς θα τους συμβουλεύαμε να πάρουν και τις «πανοπλίες» τους μαζί. Και τον κ. πρόεδρο να κλείνει συνεχώς τα μικρόφωνα όπως το συνηθίζει – Άλλωστε εμείς ετοιμάζουμε βίντεο-αφιέρωμα και για αυτό).
Η οργή του κόσμου λοιπόν για τη συγκεκριμένη εισήγηση του κ. Πιτίκη και την απόφαση της ΔΕΥΑΧ είναι ήδη τεράστια. Ειδικότερα, την αναστάτωση έχει μεγαλώσει και το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι κατηγορούν τη ΔΕΥΑΧ ότι οι πρόσφατοι λογαριασμοί βγήκαν χωρίς να γίνει σωστή καταμέτρηση και έγραφαν στις μετρήσεις ότι να ΄ναι. Μάλιστα μας αναφέρθηκε η περίπτωση πρώην δημοτικού συμβούλου στη Μεσήμβρια ο οποίος ενώ πλήρωνε λογαριασμούς 30 και 40 €, του ήρθε λογαριασμός περίπου στα 500 € και έγινε χαμός.
Εμείς να κάνουμε την κριτική μας πολιτικά, σημειώνοντας ότι η αυτή η πολιτική απόφαση Αναγνωστόπουλου-Πιτίκη είναι κοινωνικά απαράδεκτη. Σε καιρούς στους οποίους αγωνίζονται τα νοικοκυριά και τα μαγαζιά να τα βγάλουν πέρα από τις υπόλοιπες τιμολογιακές αυξήσεις στη ΔΕΗ και στα είδη πρώτης ανάγκης, να σπουδάσουν παιδιά και να τα φέρουν βόλτα σε καιρούς πανδημίας και σε εποχές που όλοι παραμιλάνε, έρχεται η  διοίκηση Αναγνωστόπουλου-Πιτίκη με προκλητικό τρόπο απέναντι στην κοινωνία και αποφασίζει μεγάλες αυξήσεις στο νεράκι.
Στο πόσιμο νεράκι ρε παιδιά. Είναι μετά να μην τους κατηγορούν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ότι βλέπουν το νερό σαν είδος προς εμπορία;
Και όλο αυτό γιατί; Γιατί λένε ότι δεν βγαίνει οικονομικά η ΔΕΥΑΧ. Και εμείς ρωτάμε :
  • πως έβγαινε τα προηγούμενα χρόνια;
  • Και πώς να βγει όταν οι υπάλληλοί τους (όπως μάθαμε), έπαιρναν και παίρνουν υπέρογκους μισθούς σε καιρό οικονομικής κρίσης.
  • Πώς να βγει όταν μάθαμε ότι ο κ. Πιτίκης από τα πρώτα που έκανε όταν ανέλαβε ήταν να αυξήσει το μισθό του ως πρόεδρος. Ισχύει αυτό ή όχι κ. Πρόεδρε της ΔΕΥΑΧ; Για απαντήστε μας να ξέρει ο κόσμος αν και γιατί κάνατε αναπροσαρμογή του μισθού σας προς τα επάνω.
  • Και πώς να βγει όταν ένας προηγούμενος πρόεδρος δεν απέλυσε στην ώρα τους εποχιακό προσωπικό, αλλά τους κράτησε παράτυπα με αποτέλεσμα αυτοί τώρα να διεκδικούν μετά την παράνομη απόλυσή τους μεγάλες αποζημιώσεις και μονιμοποίηση; Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα τώρα;
  • Και πώς να βγει όταν δεν προχωρούν σε συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες για να χρεώνονται φθηνότερο ρεύμα;
Και πως και πως και πως… Δηλαδή κάνανε όλα τα υπόλοιπα που μπορούσαν και τους έμεινε σαν τελευταία επιλογή η αύξηση; Δεν νομίζουμε.
Και στο κάτω-κατω κ. Αναγνωστόπουλε και κ. Πιτίκη, ο Δήμος αυτός έχει πάνω από 11 εκατομμύρια αποθεματικό. Χρήματα που προήλθαν από την τσέπη των φορολογουμένων δημοτών. Τι σας εμποδίζει να χρησιμοποιήσετε ένα μέρος αυτών για τις ανάγκες της ΔΕΥΑΧ, αλλά επιλέγετε την εύκολη λύση να φορτώνετε με αυξήσεις τα τιμολόγια;
Να μας συγχωρείτε, αλλά επί δυόμισι χρόνια κ. Αναγνωστόπουλε και κ. Πιτίκη δεν έχετε εμφανίσει ένα έργο στο Δήμο από αυτό το πλεόνασμα. Επιτέλους χρησιμοποιήστε το και για τον εκσυγχρονισμό στη ΔΕΥΑΧ. Γιατί και τη γιαγιά μας να βάλουμε στη θέση του προέδρου, αν της πούμε να διοικήσει κάνοντας αυξήσεις, μια χαρά θα τη βγάλει, παίρνοντας μάλιστα και καμιά πενηνταριά μισθούς στην τσέπη. Άντε μπράβο.
Αναμένουμε λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Πάμε τώρα και στο τελευταίο. Στην εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στις δημοτικές παρατάξεις.
Ξεκινάμε από την παράταξη του δημάρχου. Εικόνα διάλυσης. Οι νέοι ηλικιακά σύμβουλοι πλέον παίρνουν τις αποστάσεις τους. Κάποιοι μάλιστα στον Άγιο Αθανάσιο ασκούν εντονότατη κριτική στο δήμαρχο (για να το πούμε κάπως κομψά). Και περιμένουν όπως έχουμε πει παλιότερα με το δάχτυλο στην σκανδάλη.
Ο κ. Βασίλης Μπίκος μαθαίνουμε ότι είναι αποστασιοποιημένος. Δεν βλέπει να γίνονται όσα θέλει και στεναχωριέται. Είναι κι αυτοί οι ψήφοι που δεν πήρε στον Άγιο και τον μπερδεύουν.
Κοντά στο δήμαρχο παραμένουν εκ πεποιθήσεως οι κ.κ. Ταχτατζόγλου, Κορδονούρης και Πιτίκης. Αυτή η τριάδα είναι πλέον η σκληρή του ομάδα. Στυλ Τζοχατζόπουλου σαν να λέμε επί Ανδρέα. Ότι πει ο Πρόεδρος. Τέλος πάντων αυτοί οι τρεις του μείνανε. Αλλά οι δύο εξ αυτών είναι κι αυτοί άκρως απογοητευμένοι.
Οι κ.κ. Βαϊνάς και Κωστοπούλου είναι παλιές καραβάνες στα δημοτικά. Καταλαβαίνουν ότι το μέλλον τους δεν πρέπει να εξαρτάται ποτέ από το μέλλον ενός δημάρχου ο οποίος μπορεί να μην έχει τη δύναμη να κατέλθει στις επόμενες εκλογές. Και παίρνουν τα μέτρα τους. Γιατί να πουν όχι σε μια θέση στο επόμενο διοικητικό σχήμα;
Όσο για το δήμαρχο. Πληροφορούμαστε ότι αυτός θα αγωνιστεί μήπως και συνασπίσει ένα κομματικό επιτελείο στελεχών για τις επόμενες εκλογές. Αλλά με τέτοιες εμφανίσεις όπως στη Μεσήμβρια και στα δημοτικά συμβούλια, το βλέπουμε αδύνατο.
Πάμε στην παράταξη Μηντσιούδη. Εκεί επικρατεί προς το παρόν ενότητα. Περιμένουν με το δάχτυλο στο όπλο τους τα λάθη του δημάρχου. Και πιστεύουν πως θα πατήσουν αρκετές φορές τη σκανδάλη.
Πάμε στην παράταξη Σαραφίδη. Ρήγμα μεγάλο. Χωρισμένη σε δυο πτέρυγες. Η μία θέλει να συνδιοικήσει με τον Αναγνωστόπουλο. Η άλλη το θεωρεί αυτό ως casus belli. Στη μέση ο Κώστας. Να προσπαθεί να ισορροπήσει τα πράγματα. Για το κοινό καλό βέβαια.
Για να δούμε τι εξελίξεις θα έχουμε σύντομα. Ο Ιανουάριος όπου θα παρθούν οι αποφάσεις είναι κοντά.
Μηντζαρίδης και Μαρκίδης μπορεί να έχουν από δυο συμβούλους, αλλά η παρουσία τους είναι έντονη και ποιοτική στις συνεδριάσεις αλλά και στις εξελίξεις στην κοινωνία. Η φωνή τους ακούγεται πολύ έντονα και η παρουσία τους γίνεται αντιληπτή συνεχώς.
Να πούμε δυο λόγια και για τους ανεξάρτητους. Ο κ. Διαμαντής τηρεί σιγή ιχθύος και επιφυλακτική στάση. Είναι σχεδόν άφαντος στα συμβούλια. Ο Ιανουάριος θα δείξει και για αυτόν αν θα καταλήξει στη διοίκηση.
Ο κ. Στεργιάδης έκανε κατά τη γνώμη μας μέγα λάθος με την ανεξαρτητοποίησή του από τους Ενεργούς Δημότες. Από μια παράταξη στην οποία είχε επί χρόνια παρουσία. Κάποιοι λένε ότι ο Φώτης τον επηρεάζει και τον ώθησε στην έξοδο. Σε κάθε περίπτωση τώρα έχει μείνει μόνος. Και δεν τον θέλουν και στη διοίκηση.
Αλλά και κάποιες βασικές θέσεις του κρίθηκαν λανθασμένες τον καιρό που πέρασε σε σοβαρά ζητήματα. Θυμηθείτε πως παίνευε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΒΙΟΛΑΡ στο συμβούλιο του Μαρτίου, την οποία η ίδια η εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει την επόμενη ημέρα, μετά από τις αντιδράσεις των υπολοίπων συμβούλων.
Κλείνουμε με τον κ. Ευσταθιάδη, ο οποίος έχει μια έντονη παρουσία στις συνεδριάσεις αλλά και εκτός αυτών. Οι φήμες ότι θα είναι υποψήφιος για τη δημαρχία εντάθηκαν μετά από το τελευταίο βίντεο και την αποστροφή του λόγου του για την ώρα ευθύνης που πλησιάζει για όλους. Σε κάθε περίπτωση αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο . Αναγνωστόπουλος έκανε μεγάλο λάθος όταν τον διέγραψε λίγους μήνες μετά τις εκλογές. Τον έχει τώρα απέναντί του να λυσσομανάει σαν λύκος, ενώ μπορούσε να τον έχει σύμμαχο.
Βέβαια εδώ να πούμε ότι έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσαν να είναι μαζί, με την πολιτική που τήρησε ο κ. Αναγνωστόπουλος στο ΚΕΚ. Η στάμνα θα έσπαγε σίγουρα σε κάποια στιγμή.
Αυτά προς το παρόν. Τα λέμε το άλλο Σαββατοκύριακο. Μετά το Συμβούλιο. Γεια και χαρά σας.
ΥΓ  Κώστα, Ζήση, Σάββα και Άρη να είστε γεροί να σας βλέπουμε σε τέτοιες φωτογραφίες όλους σας μαζί.
Δημότης online