Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας
Κύριε πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου,
προεδρεύετε στο κυρίαρχο, κατά το νόμο του Δήμου, όργανο.
Σαν πρόεδρος του θα έπρεπε να σας προβληματίζει η λειτουργία του, με την οποία έχει οδηγηθεί σε ένα διακοσμητικό πλέον ρόλο.
Για λόγους, υποτίθεται, ευελιξίας τα πάντα έχουν περιέλθει στη δημοτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από το δήμαρχο, τους πέντε αντιδημάρχους του και δύο συμβούλους από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η δημοτική επιτροπή συνεδριάζει στο γραφείο του δημάρχου χωρίς να καταγράφονται οι τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται μετά το τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση και να μπορεί ο καθένας εύκολα να το αναιρεί.
Επιπλέον ενώ ο νόμος λέει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να ενημερώνονται για τις αποφάσεις που παίρνονται στη δημοτική επιτροπή, αυτό δεν γίνεται μέχρι τώρα. Θεματα αδιαφάνειας έχουν προκύψει πολλές φορές με αποκορύφωμα το τελευταίο που αφορά τη σύμβαση για την αποκομιδή των απορριμμάτων, που δεσμεύει το δήμο μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με ένα μεγάλο ποσό που υπερβαίνει στα 4,5 εκατομμύρια.
Όλη η διαδικασία της σύμβασης εξελίχθηκε στην οικονομική επιτροπή και στη συνέχεια στη δημοτική επιτροπή, χωρίς να έρθει ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα παρά τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο διαγωνισμο. Δηλαδή παρουσιάστηκε ένας μόνο εργολάβος με μηδενική έκπτωση στην προσφορά του, την οποία ψήφισε και η αντιπολίτευση. Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση την έκρινε αρνητική και έθεσε στο τραπέζι την πάγια θέση της, ότι ο δήμος πρέπει να οργανώσει δημοτική υπηρεσία αποκομιδής. Η αξιωματική αντιπολίτευση για να μη βάλει προσκόμματα, όπως λέει, στην υπηρεσία,την ψήφισε και αυτή.
Και όμως παρά το ομόφωνα το ελεγκτικό συνέδριο την γύρισε πίσω με αναβολή μία φορά με διάφορες παρατηρήσεις, που έπρεπε να διορθωθούν, και δεύτερη φορά απορρίπτοντας την με δικαίωμα ένστασης του δήμου μας εντός 15 ημερών επικαλούμενη τον περιορισμένο ανταγωνισμό σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, όπως ακριβώς δηλαδή έλεγε και η Λαϊκή Συσπείρωση.
Πρώτο ερώτημα:
είχε ο δήμαρχος το δικαίωμα να αποκρύψει από τη δημοτική επιτροπή και από το δημοτικό συμβούλιο τις δύο αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου; την δεύτερη μάλιστα την έλαβε την μέρα που είχαμε την προηγούμενη συνεδρίαση του Μαΐου και έκανε τον ανήξερο στην αναφορά της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη σύμβαση.
Και το χειρότερο, την άλλη μέρα που διέρευσε η απόφαση, όταν κατέθεσα αίτημα στο πρωτόκολλο, αρνήθηκαν να μου την δώσουν μέχρι που φτάσαμε στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής την Τετάρτη με θέματα την κατάθεση ένστασης στην απορριπτική απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, την πρόσληψη δικηγόρου, για να την υποστηρίξει γιατί ο νομικός σύμβουλος του δήμου δήλωνε αδυναμία για αυτό, χωρίς μέχρι τότε τα μέλη της επιτροπής να έχουν στα χέρια τους την απόφαση.
ερώτημα δεύτερο:
έχουν τέτοιο δικαίωμα, όταν σύμβουλος ζητά κάποιο έγγραφο που αφορά αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου να μην του δίνεται; Δυστυχώς αυτό γίνεται κάθε φορά. Αυτό έγινε και με την απορριπτική απόφαση του υπουργείου ενέργειας και περιβάλλοντος στην ένσταση που κάναμε για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο του Ξηροχωρίου. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε για την ένσταση. Εσείς τι κάνατε για να ενημερωθεί για την εξέλιξή της ή τι κάνατε, όταν σας εξιστόρησα τα γεγονότα;
Όταν για το ίδιο θέμα η περιφέρεια έστειλε τρία έγγραφα με email ζητώντας από το Δήμο να γνωμοδοτήσει για το φωτοβολταϊκό πάρκο, τι κάνατε εσείς, όταν η διοίκηση έλεγε ότι δεν είχαν έρθει τα έγγραφα αυτά; Αν ήταν δυνατόν! Και βέβαια δεν στείλαμε ποτέ γνωμοδότηση. Ακόμα και για το θέμα του ΚΕΚ. Zητούσαμε να μάθουμε για τις αποφάσεις που παίρνονταν στο ΚΕΚ από τους δημοτικούς συμβούλους που εκπροσωπούσαν το Δήμο εκεί, και παρά την άρνησή τους να μας ενημερώσουν, δεν κάνατε τίποτα για αυτό.
Όταν ρωτήσαμε πλέον στην Περιφέρεια, πήραμε την απάντηση, ότι, επειδή οι σύμβουλοι που ρωτούσαμε δεν ήμασταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΚ, δεν είχαμε λόγο να ρωτάμε για αυτό.
Ετεροχρονισμένα μάθαμε ότι το ΚΕΚ διαλύθηκε, και μάλιστα δεν ξέρουμε ακόμη τι έγινε με τους ορκωτούς λογιστές. Διαλύθηκε, αφού η διοίκηση υιοθέτησε το επιχείρημα του κυρίου Σαραφίδη, ότι το ΚΕΚ δεν είχε πλέον λόγο ύπαρξης λόγω της μεγάλης αλλαγής των συνθηκών κατά τη λειτουργία του. Μετά την διάλυση του ΚΕΚ το κέντρο κοινότητας, του οποίου η λειτουργία είχε ανατεθεί στο ΚΕΚ, πέρασε με τους υπαλλήλους του στο Δήμο.
Και Ω του θαύματος! Σε λιγότερο από 4 μήνες δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και εσείς φωτογραφιζόσασταν περιχαρείς στα εγκαίνια του καινούργιου ΚΕΚ του κυρίου Σαραφίδη στον ίδιο χώρο.
Τι θα πείτε στους δημότες μας, όταν μαθαίνοντας τα αληθινά γεγονότα τους γενιούνται οι χειρότερες υποψίες; Μηπως αυτό που είπε ο κύριος Βαϊνάς στο facebook σε κάποιο δημότη, που έκανε σχόλιο κάτω από την κοινοποίηση της κατάπτυστης ανακοίνωσης του δημάρχου ζητώντας να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει, ότι θα περάσει από το σπίτι του για να του απαντήσει;
Μπορείτε να περάσετε από τα σπίτια όλων των δημοτών, για να εξηγήσετε τι πραγματικά συμβαίνει; Και πόσο αληθινά θα είναι αυτά που θα πείτε κατ’ ιδίαν;
Κύριε πρόεδρε,
δεν έχετε πλέον άλλα περιθώρια από το να είστε πρόεδρος ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου. Αφού ο κανονισμός λειτουργίας ψηφίζεται από το δημοτικό συμβούλιο, το δημοτικό συμβούλιο μπορεί και να τον αλλάξει ανάλογα με τις καινούργιες συνθήκες που δημιουργούνται.
Τέλος επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι θα επιτρέψετε να έχω το χρόνο για να πω όλα αυτά, μπορείτε να τα διαβάσετε και εσείς. Εγώ θα τα δημοσιεύσω από πριν, έτσι ώστε αυτοι που τυχόν θα τα διαβάσουν, να ξέρετε ότι θα περιμένουν να τους απαντήσετε δημόσια από τη θέση του προέδρου.
Υ.Γ. Ο νόμος για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου μιλάει το λιγότερο για μία τακτική συνεδρίαση το μήνα. Επίσης λέει για την ειδική συνεδρίαση ότι συζητούνται μέχρι δέκα θέματα δημοτικών συμβούλων, τουλάχιστον τρία από την συμπολίτευση. Γι’αυτό ορίζει ότι κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέσει ένα θέμα. Αν όμως τα θέματα που θα μπουν είναι όλα μαζί τρία, για ποιο λόγο πρέπει να περιμένει κάποιος σύμβουλος να ρωτήσει κάτι, που πιθανόν να μην είναι επίκαιρο ύστερα από δύο μήνες, όταν θα έχει ίσως δημιουργηθεί άλλη ανάγκη για κάποιο καινούργιο θέμα;