Δ. ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ : Ποιος κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του ; / ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Απο την δημοτική παράταξη
“ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ “
Χαλκηδόνος πήραμε και
δημοσιευουμε την παρακάτω επιστολή :
“Σε όλη την Ελλάδα τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία που περιλαμβάνει την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Περιφέρεια, αφού αυτή έχει λάβει υπόψη και την γνώμη του Δήμου ψηφισμένη από το δημοτικό συμβούλιο, εξασφαλίζει την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το μέγεθος του έργου και για την τυχόν επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Στο Δήμο Χαλκηδόνος ξεκίνησαν δύο από τα μεγαλύτερα έργα που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: το μεγάλο πάρκο του Ξηροχωρίου των 4500 στρεμμμάτων , που θα κατασκευάσει ο όμιλος Μυτιληναίου του οποίου η έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έγινε σε τρεις φάσεις, και ο μεγάλος υποσταθμός υψηλής τάσης, που θα κατασκευαστεί σε έκταση 80 στρεμμάτων στο Πρόχωμα, για να δέχεται το ρεύμα των φωτοβολταϊκών πάρκων, και ή να το αποθηκεύει σε τεράστιες μπαταρίες ή να το αποδίδει απευθείας στην υψηλή τάση στη γραμμή μεταφοράς του ηλεκτρικού δικτύου που περνά από εκεί.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας έπρεπε να έχει την ευκαιρία σε τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις, τρεις για το φωτοβολταϊκό πάρκο και μία για τον υποσταθμό υψηλής τάσης, ώστε να γνωμοδοτήσει γι΄αυτά λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα.
Αντ΄αυτού ολόκληρος ο Δήμος κρατήθηκε σε πλήρη άγνοια και η ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου έγινε από τους κατοίκους της περιοχής, όταν πλέον τα έργα είχαν πάρει την έγκριση της Περιφέρειας. Για τον υποσταθμό του Προχώματος μάλιστα το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο σαν αίτημα της κατασκευάστριας εταιρείας για άδεια εισόδου εξόδου στο εργοτάξιο. Στην ερώτηση που έκανα «τι έργο θα γίνει εκεί;» όλοι δήλωσαν άγνοια και αναβλήθηκε η συζήτησή του προκειμένου να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο τεχνικός της εταιρείας για ενημέρωση.
Στην επόμενη συνεδρίαση, όπου ήρθε ο τεχνικός, ρωτήθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση πάλι, αν για το συγκεκριμένο έργο απαιτούνταν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και το επιβεβαίωσε. Μετά από αυτό επικοινωνήσαμε με την Περιφέρεια, για να μάθουμε αν μας είχαν στείλει τις περιβαλλοντικές μελέτες. Μας έστειλαν τα έγγραφα που είχαν σταλεί στο Δήμο μας, ο οποίος αρνιόταν ότι τα είχαν παραλάβει. Με αίτηση στο γραφείο πρωτοκόλλου και με πίεση δόθηκαν εκτός από ένα. Ύστερα από όλα αυτά και με την πίεση των κατοίκων στο δημοτικό συμβούλιο αποφασίσαμε να κάνουμε ένσταση ως Δήμος για το φωτοβολταϊκό πάρκο. Όλα αυτά πριν τις εκλογές. Και μετά τις εκλογές σιγή ιχθύος…
Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ρωτήσαμε το δήμαρχο, αν είχαμε κάποιο νέο σχετικά με την ένσταση. Μας απάντησε αρνητικά, συνέχισε όμως εκφράζοντας και την προσωπική του γνώμη, ότι το έργο θα γίνει τελικά, εκείνο που θα προσπαθήσουμε όμως είναι να αυξήσουμε τις αποστάσεις από τον οικισμό.
Αυτό ήταν που προκάλεσε και την εμφάνιση του εκπροσώπου των κατοίκων, κ. Κωνσταντινίδη στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος κατέθεσε την εύλογη απορία του, πώς είναι δυνατόν ένας δήμαρχος που εκπροσωπώντας το Δήμο κάνει ένσταση για ένα τέτοιο φαραωνικό έργο, να προεξοφλεί την αποτυχία της ένστασης. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ή ένσταση έγινε έτσι, ώστε και το παραμικρό κέρδος από αυτήν να μπορεί ο δήμαρχος να το παρουσιάσει ως προσωπική του επιτυχία.
Στο διάλογο που διεξήχθη μεταξύ τους ο δήμαρχος δήλωσε ότι και προσωπικά και ως δήμαρχος ό,τι κάνει, το κάνει με γνώμονα πάντα το δημόσιο καλό και όχι το προσωπικό κέρδος και ότι όλες οι ενέργειές του είναι προβλεπόμενες από το νόμο. Στο τέλος δείχνοντας κάποια χαρτιά, εννοούσε τα έγγραφα που ζητήσαμε από την Περιφέρεια , είπε: άλλοι διακινούσαν επί δύο μήνες χαρτιά, που ήταν για φωτοβολταϊκά στην περιοχή της Πικρολίμνης. Παρότρυνε μάλιστα όλους αυτούς να ζητήσουν συγγνώμη και να μην κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους.
Όταν όμως ζήτησα το λόγο για να τοποθετηθώ, ο μεν πρόεδρος δεν μου έδινε το λόγο, ενώ ο δήμαρχος εκείνη τη στιγμή μου έλεγε να στείλω επιστολή. Αυτό και κάνω πιστεύοντας ότι δεν πρέπει να θάβουμε με ψέματα κάποιες αλήθειες που προκύπτουν χρησιμοποιώντας και τη δυνατότητα να κλείνουμε το μικρόφωνο, όποτε θέλουμε, και να παρουσιάζουμε στα video την εικόνα που θέλουμε.
Γι΄αυτό μπαίνουν και τα ερωτήματα στο δήμαρχο:
1.Είναι αλήθεια ότι έπρεπε να είχαμε πάρει τα τέσσερα έγγραφα- πρόσκληση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκειμένου να ακολουθήσει ο ίδιος τις οδηγίες που τα συνόδευαν, δηλαδή κοινοποίηση σε τοπικά μέσα, στην τοπική κοινότητα και τέλος συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για γνωμοδότηση ως προς αυτά;
2.Είναι αλήθεια ότι για όλη αυτή τη διαδικασία των γνωμοδοτήσεων που διήρκησε περίπου τρία χρόνια η διοίκηση του Δήμου δεν είχε καμία πληροφορία, ενώ δημοτικός σύμβουλος από την περιοχή του Ξηροχωρίου με την παράταξη του δημάρχου ομολόγησε ότι ο ίδιος ήξερε για το φωτοβολταϊκό πάρκο και για τα χωράφια που είχαν νοικιάσει οι συγχωριανοί του;
3.Αν τα δύο προηγούμενα ήταν αλήθεια, ο ίδιος όταν τα έμαθε, ποια ενέργεια έκανε για να ζητήσει εξηγήσεις από την Περιφέρεια , που δεν έστειλαν, ως όφειλαν, τα έγγραφα αλλά έπρεπε να τα ζητήσουμε εμείς;
4.Γιατί όταν πήγα στο γραφείο του πρωτοκόλλου με τα έγγραφα της Περιφέρειας δεν τα έβρισκαν στα εισερχόμενα και χρειάστηκε να καταθέσω αίτηση για να έχω απάντηση;
5.Γιατί χρειάστηκαν τόσες συζητήσεις με τέτοια ένταση και αντεγκλήσεις με τους κατοίκους, για να οδηγηθεί ο δήμαρχος στην απόφαση να υποστηρίξει την ένσταση;
Επειδή η Λαϊκή Συσπείρωση ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό της, όπως κάνει ο δήμαρχος με τη βοήθεια του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
Για θέματα αρχής που προκύπτουν από την ανάγκη εξασφάλισης φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είμαστε αντίθετοι με την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια που γίνεται άναρχα, και της οποίας το κόστος πληρώνει ο λαός και οι επιχειρήσεις με την ακρίβεια, ενώ η τιμή της ενέργειας αυξάνεται ανεξέλεγκτα εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτήν.
Θα θεωρούσαμε λοιπόν ειλικρινή το δήμαρχο, αν από την αρχή φέρνοντας το θέμα, ως όφειλε, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έπαιρνε ταυτόχρονα θέση υπέρ της δημιουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου, μιας και όπως υποστήριξε ο ίδιος ως δήμαρχος δεν στηρίζει προσωπικά συμφέροντα αφήνοντας υπονοούμενα για τους κατοίκους που αντιδρούν στην κατασκευή του φ/κού πάρκου, αλλά τα κοινά συμφέροντα, όπως τα βλέπει αυτός και το κόμμα του, που τον στηρίζει.
Εμείς αντιδράσαμε περισσότερο για την αντιδημοκρατική στάση, η οποία εμπόδισε τη συζήτηση να γίνει, όταν έπρεπε, και που εξαιτίας της οδηγηθήκαμε σε προ τετελεσμένου γεγονότος, όταν είχαν ήδη παρθεί όλες οι εγκρίσεις και το μόνο που έμενε ήταν μία ένσταση, που και αυτή κατόπιν εορτής έγινε και ούτε διακρίνεται κάποια προσπάθεια, ώστε να έχει αυτή κάποιο αποτέλεσμα.
Γι΄αυτό λέγαμε και στους κατοίκους να βιαστούμε να προχωρήσουμε το θέμα, γιατί είμασταν σε προεκλογική χρονιά και ό τι ήταν να γίνει, έπρεπε να γίνει πριν τις εκλογές.
Τώρα που για το δήμαρχο οι εκλογές είχαν αίσιο τέλος μπορεί ό ίδιος να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του και εύλογα να δημιουργούνται υποψίες στους δημότες στην προσπάθειά τους να αιτιολογήσουν αυτήν του την συμπεριφορά … ”