Δ.Λαγκαδά : Το φαράγγι της Σκάλας αποκαλύπτεται – Οργανωμένος περίπατος την Κυριακή 11 Ιουνίου

Την ευκαιρία να γνωρίσουν το Φαράγγι της Σκάλας με έναν ξεχωριστό τρόπο δίνουν σε επισκέπτες η Κίνηση Πολιτών Καλινδοίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγκλιβερίου, η Κοινότητα Ζαγκλιβερίου σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕ Δήμου Λαγκαδά και τον Δήμο Λαγκαδά.
🌳Μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους 50 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Χορτιάτη περιμένει επισκέπτες και περιπατητές για να προσφέρει μοναδικές εικόνες του μεγαλείου της φύσης, αλλά και ανάσες δροσιάς τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.
🚶🚶‍♀️🚶‍♂️Ο περίπατος και η ξενάγηση στο φαράγγι πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, με συγκέντρωση στην τοποθεσία «Καλόγερος».
🎼Με την ολοκλήρωση του περιπάτου θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Ζαγκλιβερίου.
ℹ️ Πληροφορίες ℹ️
📞Αλέξανδρος Κυριαζίδης: 6932100661
📞Γιώργος Πλιάτσκας: 6972215404
📞Κλήμης Αντώνογλου: 6937008885
ℹ️ Λίγα λόγια για το Φαράγγι της Σκάλας ℹ️
Το ιδιαίτερου φυσικού κάλους Φαράγγι της Σκάλας αποτελεί τμήμα του πολυσχιδούς υδρογραφικού δικτύου των νότιων περιοχών της Μυγδονίας λεκάνης και το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται στην περιοχή Καλινδοίων.
Παρουσιάζει ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η βλάστηση στο εσωτερικό του αποτελείται από μεγάλα πλατάνια αλλά και πάρα πολλά άλλα είδη υδροχαρούς βλάστησης.
Στα ανάντη προς τις απόκρημνες πλαγιές η βλάστηση αλλάζει ταχύτατα από ψηλόκορμα είδη σε πιο χαμηλά όπως το πουρνάρι η φιλύρα, η σορβιά, κ.α.
Το ρέμα φιλοξενεί πλούσια πανίδα από θηλαστικά, αμφίβια, ερπετά και πτηνά καθώς και ένα σπάνιο είδος ψαριού των γλυκών νερών της μπριάνας (Barbus macedonicous).
Από το πλάτωμα του Φαραγγιού και μετά το ρέμα είναι γνωστό με το όνομα Πλατανόρεμα Ζαγκλιβερίου και τελικά του εκβάλλει στη λίμνη.
Το φαράγγι προσφέρεται για διαφορετικές διαδρομές με βάση το μέγεθος και τον βαθμό δυσκολίας. Οι διαδρομές μπορούν να είναι από 1,5 έως 15 km η μεγαλύτερη που είναι από το αναψυκτήριο «Πλατανόραμα» έως έξω από το χωριό Λιβάδι.
Η κοντινή απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης δίνει τη δυνατότητα τόσο για ορειβατικές όσο και για οικογενειακές εκδρομές που πέρα από την ομορφιά και την βιοποικιλότητα του φαραγγιού φέρνει κοντά στην φύση κυρίως τα παιδιά αφήνοντας ένα θετικό αποτύπωμα.
Παράλληλα η περιοχή δίνει την δυνατότητα μίας ολοήμερης εκδρομής με επίσκεψη σε σημεία ενδιαφέροντος που υπάρχουν στον τόπο.