Δ. Θερμαϊκού : Καθαρισμός ρεμάτων

Εργασίες μεγάλης κλίμακας για τον καθαρισμό των ρεμάτων ξεκίνησε στο δήμο Θερμαϊκού.

Στην πολύπαθη αυτή περιοχή, όπου οι θεομηνίες των τελευταίων ετών κατέστρεψαν περιουσίες και στοίχισαν μέχρι και ανθρώπινες ζωές, ξεκίνησαν η υλοποίηση του σχετικού έργου που προκήρυξε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο καθαρισμός των ρεμάτων, ο οποίος αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, θα πραγματοποιηθεί σε εννέα ρέματα του παλιού Θερμαϊκού, καθώς επίσης στα ρέματα Μηχανιώνας, Επανομής και Μεσημερίου. Οι εργασίες περιλαμβάνουν απομάκρυνση απορριμμάτων, βλάστησης και φερτών υλικών, που μειώνουν την παροχετευτική ικανότητά τους.

Έργο πρώτης γραμμής

«Είναι ένα έργο άμεσης προτεραιότητας και ιδιαίτερα κρίσιμο για την προστασία όχι μόνο του περιβάλλοντος, αλλά και της ανθρώπινης ζωής», είπε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής. Ο ίδιος, εξάλλου, από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε καθήκοντα είχε καταγγείλει ότι τρία χρόνια μετά την καταστροφική πλημμύρα του 2016, κατά την οποία σημειώθηκαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε ιδιωτικές περιουσίες, ενώ έχασε τη ζωή της μια γυναίκα, δεν είχαν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις για τον καθαρισμό των ρεμάτων.

καθαρισμός ρεμάτων - δήμος Θερμαϊκού

Κτίσματα και… κοτέτσια στα ρέματα

Πάντως, ο δήμαρχος επισήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην εκτέλεση του έργου, καθώς μέσα στα ρέματα, εκτός από τα καλάμια που είναι πολύ πυκνά, έχουν εντοπιστεί από… κοτέτσια, μέχρι και κτίσματα, τα οποία αλλάζουν την κατεύθυνση του ρέματος.

καθαρισμός ρεμάτων - δήμος Θερμαϊκού

«Γι’ αυτά τα ζητήματα, που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», ανέφερε.
Ο κ. Τσαμασλής εκτίμησε ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον έξι μήνες.