δ. Θέρμης: «Χώρια» στο καθάρισμα των Λουτρών Θέρμης μαζί στην αξιοποίηση!

Τα λουτρά Θέρμης εδώ και πάρα πολλούς μήνες είχαν μετατραπεί σε ένα απέραντο «μπαζότοπο». Μια έκταση 500 στρεμμάτων μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο. Μετά από πλήθος καταγγελιών αλλά και δημοσιευμάτων ο δήμος Θεσσαλονίκης στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκουν κατά κυριότητα τα Λουτρά προχώρησε στον καθαρισμό τους!
Ωστόσο η κατάσταση στην περιοχή των Λουτρών εδώ και παρά πολλούς μήνες ήταν τραγική. Μπάζα, σκουπίδια και ακαθαρσίες έκαναν πάρτι και σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων «όλοι δήλωναν αναρμόδιοι» για τον καθαρισμό τους.
Τον Απρίλιο του 2021 η υπόθεση πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στα ΜΜΕ. Αιτία; Η δικογραφία που σχηματίστηκε για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε βάρος 60χρονου επιχειρηματία, διότι πετούσε μπάζα στην περιοχή των Ιαματικών Λουτρών Θέρμης. Από την έρευνα του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης προέκυψε ότι τον περασμένο Οκτώβρη, σε τρεις περιπτώσεις, προέβη σε ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων με φορτηγό ιδιοκτησίας του.

Για το θέμα είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη ο κεντρικός Δήμος της Θεσσαλονίκης στον οποίο ανήκουν κατά κυριότητα τα Ιαματικά Λουτρά Θέρμης. Ακολούθησε έρευνα, με εισαγγελική εντολή, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε ο δράστης.

Όμως ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν ήταν ο μόνος που ρύπαινε την περιοχή. Τα μπάζα και τα σκουπίδια κάνουν πάρτι στην περιοχή. Η aftodioikisi.gr που ανέδειξε το θέμα με την ρύπανση στην περιοχή των Λουτρών Θέρμης επικοινώνησε με τον Κώστα Ιακώβου  αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος για την μεταφορά των μπάζων και των απορριμμάτων από την περιοχή χρειάστηκαν να γίνουν «50 δρομολόγια από φορτηγά του δήμου»! Όταν η aftodioikisi.gr  ρώτησε τον κ. Ιακώβου πώς ενημερώθηκε για την κατάσταση στην περιοχή. Μας ανέφερε: «Από καταγγελίες και δημοσιεύματα». Όταν τον ρωτήσαμε αν είχε ενημερωθεί σχετικά από το δήμο Θέρμης στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκονται τα λουτρά μας απάντησε ότι «δεν θυμάται». Όταν τον ρωτήσαμε αν ο δήμος Θέρμης έστειλε κάποιο επίσημο έγγραφο προς το δήμο Θεσσαλονίκης για να τον ενημερώσει για την κατάσταση στην περιοχή μας επανέλαβε «πώς δεν θυμάται κάτι τέτοιο».

«Χώρια» στο καθάρισμα των Λουτρών Θέρμης;

Οι συγκεκριμένες επίμονες ερωτήσεις έγιναν προς τον αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, καθώς ο δήμος Θέρμης με αφορμή δημοσίευμα της aftodioikisi.gr για την ρύπανση του χώρου έστειλε επιστολή προς την ιστοσελίδα μας με την οποία ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Ο δήμος Θέρμης, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του (Καθαριότητας, Πολιτικής Προστασίας), παρακολουθεί καθημερινά στενά όσα συμβαίνουν στα διοικητικά του όρια. Κάθε φορά, δε, που διαπιστώνει παρόμοιες παραβατικές συμπεριφορές, σχετικά με παράνομη εναπόθεση μπάζων από επιτήδειους, προβαίνει σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες (καταγγελία στις αρμόδιες αρχές, υποβολή μηνύσεων κ.λπ.), καθώς δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία. Παράλληλα, κατά διαστήματα, ο δήμος προχωρά στον καθαρισμό κάθε παράνομης χωματερής, απομακρύνοντας τα μπάζα που ρίχνουν ασυνείδητοι, οδηγώντας τα σε ειδικές αδειοδοτημένες μονάδες ανακύκλωσης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). Το συγκεκριμένο περιστατικό στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμά σας, συνέβη αποκλειστικά εντός της έκτασης των Λουτρών Θέρμης τα οποία, μπορεί να βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Θέρμης, ωστόσο, αποτελούν καθ’ ολοκληρία ιδιοκτησία του δήμου Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο δήμος Θεσσαλονίκης, ως αποκλειστικά αρμόδιος, προχώρησε ήδη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, σε βάρος του ασυνείδητου επαγγελματία ο οποίος προέβη σε αυτήν την παρανομία».

Ο δήμος Θέρμης παρότι υποστηρίζει ότι προχώρησε σε «καταγγελία στις αρμόδιες αρχές» για το θέμα με την ρύπανση των Λουτρών, δεν γνωστοποιεί στην επιστολή του προς την aftodioikisi.gr ποιες είναι αυτές οι αρμόδιες αρχές. Για παράδειγμα ενημέρωσε το δήμο Θεσσαλονίκης που είναι ο πλέον αρμόδιος ως ιδιοκτήτης του χώρου; Πάντως ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι «δεν θυμάται κάτε τέτοιο».  Ο δήμος Θέρμης έχει κάποιο επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι απευθύνθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης; Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης χρειάστηκαν 50 δρομολόγια για να απομακρυνθούν μπάζα και ακαθαρσίες. Άρα δεν πρόκειται για ένα «μπαζότοπο» που δημιουργήθηκε σε ένα βράδυ. Όλο αυτό το διάστημα ο δήμος Θέρμης ποια αρμόδια αρχή ενημέρωσε; Πώς απευθύνθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης αν απευθύνθηκε; Συνεργάστηκε ο δήμος Θέρμης με το δήμο Θεσσαλονίκης για να καθαριστεί η περιοχή; Τα μπάζα πάντως βρίσκονται μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου Θέρμης (παρότι τα λουτρά ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης) και απέχουν 16 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Άρα την περιβαλλοντική επιβάρυνση πρώτα και κύρια τη δέχεται ο δήμος Θέρμης και οι δημότες του, οι οποίοι δεν ψήφισαν τον Ζέρβα για να βλέπουν την περιοχή τους καθαρή…

Μαζί στην αξιοποίηση τους…

Ρωτάμε όλα τα παραπάνω γιατί οι δύο δήμοι πρόκειται να συνεργαστούν για την αξιοποίηση των Λουτρών Θέρμης. Άρα οι απευθείας επαφές υπάρχουν για τον συγκεκριμένο χώρο. Τον Απρίλιο το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης σε συνεδρίαση του, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Θέρμης,  άναψε το «πράσινο φως» για την υπογραφή σύμβασης μεταξύ των δύο δήμων  για την αξιοποίηση των Λουτρών Θέρμης.

Όπως είπε τότε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας, η συνεργασία με τον δήμο Θέρμης είναι απαραίτητη, καθώς τα Λουτρά ιδιοκτησιακά ανήκουν στον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά διοικητικά βρίσκονται εντός των ορίων της Θέρμης και στην πράξη απαιτείται σειρά αδειοδοτήσεων και κυκλοφοριακών μελετών από τον δήμο Θέρμης, ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση.

Η «συνεργασία» λοιπόν σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση. Για τον καθαρισμό ρωτάμε εμείς, δεν είναι επίσης απαραίτητη;

Οι δυνατότητες αξιοποίησης των Λουτρών Θέρμης και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν θα καταδειχθούν μέσα από μια μελέτη που θα αναθέσουν από κοινού οι δύο δήμοι, ενώ θα διερευνηθεί αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση, επισήμανε ότι «η αξιοποίηση των Λουτρών της Θέρμης θα γίνει από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, γιατί θεωρούμε απαραίτητη την αξιοποίηση αυτού του ιαματικού φυσικού πόρου, που εδώ και χρόνια έχει χάσει την πλουτοπαραγωγική του ιδιότητα» και ξεκαθάρισε: «Ο δήμος Θέρμης θα βοηθήσει γιατί πολλά πράγματα θα περάσουν από τις υπηρεσίες, την πολεοδομία. Σχεδιάζουμε τα κυκλοφοριακά. Θα έχουμε πολύ πιο εύκολη πρόσβαση τα επόμενα χρόνια. Θα βοηθήσουμε με τις υπηρεσίες μας και τις απόψεις μας αν θέλουν να ακούσουν και βλέπω ευήκοα ώτα» για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν μέσα στον χώρο των Λουτρών, συνέχισε ο δήμαρχος Θέρμης.

Έως 31 Ιουνίου οι αποφάσεις

Η διάθεση για συνεργασία ανάμεσα στους δύο δήμους για την αξιοποίηση των Λουτρών Θέρμης φαίνεται ότι είναι κάτι περισσότερο από θερμή. Και στις δύο δημοτικές αρχές υπάρχει μεγάλη αγωνία όπως φαίνεται από τις τοποθετήσεις και των δύο δημάρχων. Ο δήμος Θεσσαλονίκης εξάλλου πρέπει μέχρι τις 31 Ιουνίου να παρουσιάσει αποφάσεις αρμόδιων οργάνων και σχετική μελέτη βιωσιμότητας για τα Λουτρά Θέρμης, ειδάλλως κινδυνεύουν να περάσουν στα χέρια του δημοσίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πρόσφατα ίδρυσε την εταιρία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία» (Ι.Π.Ε. Α.Ε.), με σκοπό τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των φυσικών ιαματικών πηγών της χώρας. Βάσει του νόμου οι «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας», αν παρέλθει ένα χρονικό διάστημα μη αξιοποίησης των ιαματικών πηγών, αναλαμβάνουν τη διαχείριση των εγκαταστάσεων και τον περιβάλλοντα χώρο σε ακτίνα 500 μέτρων.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν ο δήμος Θεσσαλονίκης μαζί με το δήμο Θέρμης δεν προχωρήσουν σχετικά άμεσα τις διαδικασίες, τα Λουτρά Θέρμης ενδέχεται να περάσουν στη διαχείριση του δημοσίου.

Σε περίπτωση που τα λουτρά περάσουν στα χέρια της κεντρικής κυβέρνησης τότε θεωρείται δεδομένο ότι θα ιδιωτικοποιηθούν. Και όχι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις των λουτρών, αλλά και του άλσους που βρίσκεται στο σημείο, και για το οποίο έχει υπάρξει η δέσμευση κατά το παρελθόν από τη διοίκηση Ζέρβα ότι θα προχωρήσει σε μελέτη για την αξιοποίηση του και την απόδοση του στους πολίτες… Και αυτή η δέσμευση αφορά και τους κατοίκους και δημότες της Θέρμης, αφού το άλσος που θα χαθεί είναι μέσα στο δικό τους σπίτι…

Καλό είναι λοιπόν οι δύο δημοτικές αρχές να ξεκινήσουν τον αγώνα δρόμο τους για να σώσουν τα Λουτρά αλλά και το καταπράσινο άλσος που βρίσκεται γύρω από αυτά. Γιατί αλλιώς θα πρέπει να απολογηθούν στους δημότες τους.

Και μέχρι τότε πέρα από την συνεργασία για την αξιοποίηση των Λουτρών ας αναπτύξουν και αυτή για να διατηρείται ο χώρος καθαρός και ασφαλής για τους κατοίκους.