Δ , ΔΕΛΤΑ : Τεστ ΠΑΠ σε γυναίκες Ρομά μέσα στον οικισμό Αγία Σοφία

Γυναίκες Ρομά, οι οποίες δεν έχουν πάει ποτέ τους σε γυναικολόγο, παρά μόνο στον τοκετό και δεν γνωρίζουν το τεστ Παπανικολάου, κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής και να κάνουν, για πρώτη φορά στη ζωή τους, τεστ ΠΑΠ και μαστογραφία.
   Ένα κινητό ιατρείο στήθηκε από χθες στον οικισμό Ρομά Αγία Σοφία στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Prolepsis και στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγιείς και Ισχυρές Γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα», που έχει στόχο την προαγωγή της υγείας και τη βελτίωση της υγειονομικής παιδείας γυναικών που διαβιούν σε οικισμούς και κοινότητες Ρομά σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Fondation CHANEL και έχει διάρκεια 30 μηνών.
   Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κοινωνική λειτουργός και διαχειρίστρια του έργου Μαρία Κεραμίδα, το προηγούμενο διάστημα και σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών, ενημερώθηκαν πόρτα πόρτα όλες οι γυναίκες του οικισμού, που αριθμεί περίπου 3.500 άτομα. Στη συνέχεια, το περασμένο Σάββατο, έγιναν μαστογραφίες σε ιδιωτικό κέντρο.
   «Κάναμε προετοιμασία και ενημέρωση για να έρθουν οι γυναίκες να εξεταστούν στον χώρο που στήσαμε, στην αυλή του νηπιαγωγείου, μέσα στον οικισμό. Οι περισσότερες δεν είχαν πάει ποτέ στον γυναικολόγο και έλεγαν ότι φοβούνται για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, γι’ αυτό και δεν το αποφάσιζαν» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ήταν σημαντικό το δέλεαρ της ιατρικής μονάδας, που στήθηκε στην περιοχή τους. Εξίσου σημαντικό για να προσέλθουν οι γυναίκες Ρομά ήταν το γεγονός ότι το τεστ ΠΑΠ διενεργούσε η μαία Δήμητρα Κεντριφύλλη και όχι άνδρας γιατρός.
   «Αυτό που μου κάνει εντύπωση», λέει η κ. Κεντριφύλλη, η οποία χθες έκανε ΠΑΠ σε 40 γυναίκες, «είναι το γεγονός ότι πολλές έχουν σπιράλ ως μέσο αντισύλληψης, αλλά δεν έχουν κάνει προληπτικές εξετάσεις». Σημείωσε επίσης ότι είναι αυξημένη η χρήση αντικαταθλιπτικών, γεγονός που φαίνεται στη γυναικολογική εξέταση, ενώ διαπίστωσε την πλήρη απουσία κουλτούρας θηλασμού.
   Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα συνεχιστούν και αύριο στον οικισμό -και θα ακολουθήσει ο Δενδροπόταμος- θα ανακοινώσει προσωπικά στις γυναίκες ο γιατρός, ειδικευόμενος ογκολογίας, Νίκος Δρούγος. «Θα μεταβούμε στο σπίτι κάθε εξεταζόμενης για να της εξηγήσουμε τα αποτελέσματα και να την ενημερώσουμε για το τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια» λέει ο κ. Δρούγος.
   Με το συγκεκριμένο έργο, το Ινστιτούτο Prolepsis επιδιώκει να ενδυναμώσει γυναίκες Ρομά σε θέματα υγείας και πρόληψης, να τις παρακινήσει ώστε να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις αυτοφροντίδας και να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις, που αφορούν στην αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία των γυναικών, στην πρόληψη του καρκίνου, στους εμβολιασμούς, στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και στη διακοπή του καπνίσματος. Παράλληλα πραγματοποιείται προσυμπτωματικός έλεγχος έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του μαστού, καθώς και εμβολιασμοί κατά του HPV.
   Οι δράσεις ξεκίνησαν από την Αττική, συνεχίστηκαν σε Τρίπολη, Κόρινθο, Βόλο, Καρδίτσα και επεκτείνονται σε όλες τις περιοχές ανά την Ελλάδα όπου διαβιούν Ρομά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ