Δ.ΔΕΛΤΑ : Σε λειτουργία η πλατφόρμα πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων

Τη δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης πλημμυρών αποκτά ο δήμος Δέλτα, στη Θεσσαλονίκη με τους σταθμούς μέτρησης που έχουν τοποθετηθεί στον Αξιό και τον Γαλλικό ποταμό. Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα εκτίμησης, σε πραγματικό χρόνο, της ροής των ποταμών και της επικινδυνότητας για πλημμυρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης υδάτων με το οποίο η πολιτική προστασία θα έχει την δυνατότητα να προλαμβάνει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Οι πληροφορίες αξιοποιούνται ταυτόχρονα με τα δεδομένα μετρήσεων από τρεις ακόμη σταθμούς που βρίσκονται στους δήμους Χαλκηδόνας και Παιονίας.
Οι σταθμοί μετρούν την ταχύτητα του νερού και την άνοδο της στάθμης του ποταμού. Τα δεδομένα που συλλέγονται, αποστέλλονται απευθείας στους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων της πολιτικής προστασίας.
Αντίστοιχοι σταθμοί έχουν τοποθετηθεί σε Τουρκία, Βουλγαρία και Μολδαβία στο πλαίσιο του προγράμματος CO-Prevent.
Η κοινή πλατφόρμα δεδομένων που έχουν στα χέρια τους οι χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αποτελεί πλέον ένα σημαντικό εργαλείο πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης πλημμυρών.