Δ. Δελτα : Καθαρό νερό σε Χαλάστρα και Αξιό

Καθαρό νερό αποκτούν 17.000 νοικοκυριά σε Χαλάστρα και Αξιό – Για πρώτη φορά δίκτυο ύδρευσης στα χωριά

Ο δήμος Δέλτα προωθεί δυο από τα μεγαλύτερα έργα ύδρευσης

Πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό θα αποκτήσουν περί τα 8.000 νοικοκυριά στη δημοτική ενότητα Αξιού του δήμου Δέλτα, τα οποία για πάνω από 20 χρόνια υδροδοτούνταν με ακατάλληλο νερό από δίκτυο γεωτρήσεων, ενώ οι κάτοικοι αναγκάζονταν να αγοράζουν εμφιαλωμένο προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες.
Την ίδια ώρα προς δημοπράτηση βρίσκεται το δεύτερο μεγάλο έργο ύδρευσης στη Χαλάστρα που αφορά σε αντικατάσταση – ανακατασκευή των δικτύων ύδρευσης, με νέους αγωγούς στη θέση των παλιών που εμφανίζουν πολλές φθορές και μεγάλες διαρροές του πόσιμου νερού για άλλα 9.000 νοικοκυριά της περιοχής.
Η παροχή επαρκούς ποσότητας και ποιότητας νερού θα προκύψει μέσα από το μεγάλο έργο που προωθεί ο δήμος και αφορά στην τοποθέτηση νέων αγωγών ύδρευσης σε μήκος περίπου 6 χιλιομέτρων που θα μεταφέρουν νερό αρχικά στα Κύμινα και τα Μάλγαρα και στη συνέχεια στη Βραχιά. Η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή αναδόχου του έργου βρίσκεται ήδη στον αέρα, ενώ η δημοτική αρχή εκτιμά ότι πρόκειται να δημοπρατηθεί, εκτός απροόπτου, μέσα στο καλοκαίρι.
Όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, είναι το πρώτο μεγάλο έργο ύδρευσης που προωθείται κατά προτεραιότητα στις κοινότητες του παλιού δήμου Αξιού, προϋπολογισμού 5,8 εκατ. ευρώ, με στόχο πολύ γρήγορα να μεταφερθεί καλής ποιότητας νερό στα νοικοκυριά που χρόνια τώρα ταλαιπωρούνται, αφού αναγκάζονταν να αγοράζουν πόσιμο νερό. «Πρόκειται για ένα έργο που το ζητούσε χρόνια η τοπική κοινωνία σε Κύμινα, Μάλγαρα και Βραχιά και πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία. Καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια για την ένταξη του στο πρόγραμμα ΕΠΕΡΡΑ του ΕΣΠΑ, ώστε να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση του» επισήμανε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως αμέσως μετά τη συμβασιοποίηση του, το έργο θα μπορεί να περατωθεί σε οκτώ μήνες με ένα χρόνο.
Αντικατάσταση αγωγών σε Χαλάστρα και Εχέδωρο
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο, ο δήμαρχος κ. Ιωαννίδης εξήγησε ότι είναι πιο σύνθετο σε σχέση με εκείνο του Αξιού, ωστόσο είπε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατό προσπάθεια να τρέξει το συντομότερο δυνατόν, καθώς αποτελεί προτεραιότητα και ανάγκη για τους 9.000 κατοίκους της περιοχής. «Θα προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτηση, ώστε να γίνει σταδιακά η ανάπλαση-ανακατασκευή των δικτύων ύδρευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε καλύτερης ποιότητας νερό και φυσικά να αφήσουμε οικολογικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» σημείωσε ο ίδιος.
Το συνολικό κόστος των έργων, σύμφωνα με τον δήμαρχο, που αφορούν στην αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης της Χαλάστρας και της εγκατάστασης νέων αγωγών στα χωριά του Αξιού ανέρχονται στα 10 εκατ. με το πρώτο να έχει εναχθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
«Με την υλοποίηση αυτού του πρώτου πακέτου έργων θα μειωθούν οι μεγάλες διαρροές που υπάρχουν από τα παλιά δίκτυα και ταυτόχρονα το κόστος της απώλειας. Θα βελτιωθεί η ποιότητα του νερού και θα μειωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την σπατάλη, που ειδικά αυτήν την περίοδο είναι ένα κρίσιμο θέμα, λόγω και των ανατιμήσεων» δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης, ενώ ταυτόχρονα, είπε, ότι η δημοτική αρχή εργάζεται προκειμένου να μειωθεί το μεγάλο χρέος που παρέλαβε, ύψους 14 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΑΘ.
Επόμενο βήμα για το δήμο είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στη δημοτική ενότητα Εχεδώρου, που περιλαμβάνει τη Σίνδο και το Καλοχώρι. Η πρόταση έχει κατατεθεί ήδη στο αρμόδιο υπουργείο, η οποία εξετάζεται θετικά, προκειμένου να εγκριθεί το ποσό των 15 εκατ. ευρώ που απαιτείται για το έργο, το οποίο θα καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες 35.000 κατοίκων και των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην περιοχή.

Πηγή: makthes.gr