Δ.Δέλτα : Καύσεις καλωδίων απειλούν το οικοσύστημα του Γαλλικού ποταμού /ΒΙΝΤΕΟ

Για ακόμη μία φορά, καύσεις καλωδίων απειλούν το οικοσύστημα του Γαλλικού ποταμού. Η εκπομπή της ΕΡΤ3Όμικρον 3“, έκανε αυτοψία στην περιοχή.
Για πολλούς είναι ένας άγνωστος θησαυρός της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα όμως είναι μία από της σημαντικότερες περιοχές βιοποικιλότητας στον ελληνικό χώρο…. το Εθνικό Πάρκο Δέλτα-Αξιού Λουδία-Αλιάκμονα που αρχίζει μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί το 66% των πουλιών που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα.
Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου μαζί με τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού είναι αρχή αυτής της αχανούς έκτασης. Μία προστατευόμενη περιοχή, με τεράστια οικολογική σημασία που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει καταφύγιο παράνομων δραστηριοτήτων.
Στις 20 Οκτωβρίου 2021, πεζοπόρος στον Γαλλικό Ποταμό είχε καταγράψει επ’ αυτοφώρω έναν άνδρα να καίει καλώδια στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής, ακριβώς δίπλα από το κοπάδι με τους νεροβούβαλους.
Δεν είναι όμως το μοναδικό περιστατικό. Λίγες μέρες πριν μια τεράστια στήλη καπνού στον ουρανό υποψίασε τους κατοίκους ότι για ακόμη μία φορά γίνονται καύσεις. Εθελοντές της ομάδας Εχεδώρου Φύσις, υπέδειξαν το σημείο της πρόσφατης καύσης.
Για το συγκεκριμένο περιστατικό η αστυνομία σχημάτισε δικογραφία σε βάρος των τριών εμπλεκομένων. Τι γίνεται όμως με όλα τα υπόλοιπα περιστατικά; Η περιοχή είναι περικυκλωμένη από σημεία, όπου γίνονται καύσεις. Επιτήδειοι για να κερδίσουν λίγα ευρώ καίνε τεράστιες ποσότητες καλωδίων, με σκοπό να τα απογυμνώσουν από το πλαστικό και να πάρουν τον πολύτιμο χαλκό, τον οποίο στη συνέχεια μεταπωλούν.
Η καύση του πλαστικού περιβλήματος για την ανάκτηση του χαλκού απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διοξίνες και φουράνια, οργανικούς ρύπους που δεν διασπώνται αλλά παραμένουν στο περιβάλλον και συσσωρεύονται μέσω της τροφικής αλυσίδας σε ανθρώπους και ζώα.
Προχωρώντας λίγο πιο βαθιά στον υγρότοπο, φαίνεται ότι οι καύσεις γίνονται ακόμη και μέσα στους καλαμώνες. Ένα μέρος που χρησιμοποιούν τα πουλιά ως καταφύγιο.
Τα τοξικά υπολείμματα φτάνουν ακόμη και μέχρι τον υδροφόρο ορίζοντα.
Μελέτη που εκπόνησε ο τέως Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, αναφέρει ότι λόγω λαθροϋλοτομίας για καυσόξυλα αλλά και λόγω πυρκαγιάς, πιθανώς από κάψιμο καλωδίων για εξαγωγή χαλκού, καταστράφηκε η μικτή αποικία ερωδιών του  Γαλλικού ποταμού τον Σεπτέμβριο του 2011 και τον Φεβρουάριο του 2012. Η αποικία των Σταχτοτσικνιάδων στον ποταμό, κινδυνεύει σήμερα άμεσα από τους ίδιους λόγους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ