Δ. Δέλτα : Απολογισμός της διοίκησης του δήμου για τα αδέσποτα

Τι ανέφερε στον απολογισμό της διοίκησης του

δήμου για τις δράσεις για τα αδέσποτα ο δήμαρχος Γ. Ιωαννίδης

Σε απολογισμό των δράσεων της διοίκησης του δήμου Δέλτα για τα αδέσποτα ζώα προχώρησε ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης.
‘Οπως είπε ο δήμαρχος, η αρμόδια Υπηρεσία προέβη στην επανειλημμένη σύναψη σύμβασης με ιδιώτη κτηνίατρο με σκοπό την περίθαλψη των τραυματισμένων και άρρωστων αδέσποτων ζώων (τα ζώα αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται και σημαίνονται ηλεκτρονικά) αλλά και στην επανειλημμένη σύναψη σύμβασης με ιδιώτη, ο οποίος αναλαμβάνει, αφού πρώτα, τα ζώα, υποβληθούν σε κτηνιατρικό έλεγχο, την περισυλλογή, μεταφορά και φιλοξενία των αδέσποτων, σε νόμιμα λειτουργούσες εγκαταστάσεις καταφυγίων ζώων συντροφιάς.
Πρόσθεσε, πως εφόσον τα ζώα είναι υγιή, επαναφέρονται στο φυσικό περιβάλλον τους.
Σύμφωνα με την απολογισμό του δημάρχου, έχουν πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων κτηνιατρικών υπηρεσιών, περίπου 700  στειρώσεις, 880 εμβολιασμοί, 970 αποπαρασιτώσεις και 875 ηλεκτρονικές σημάνσεις, αδέσποτων ζώων. Έχουν γίνει περίπου, 500 περισυλλογές ζώων, εκ των οποίων τα περισσότερα φιλοξενήθηκαν στο ενδιαίτημα, συνολικά για περίπου, 12.000 ημέρες φιλοξενίας.
Προμήθεια και διανομή τροφών στα φιλοζωικά σωματεία, για  τη σίτιση των αδέσποτων ζώων
Κατά το έτος 2020, προμηθεύτηκε ο δήμος 11.900 κιλά ζωοτροφών για τα αδέσποτα ζώα, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων, μαζί με τροφές που δόθηκαν, ως δωρεά, από ιδιώτες και από την ΚΕΔΕ, εν όψη της πανδημίας. Τα ζώα σιτίζονται με την βοήθεια των φιλόζωων πολιτών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, δόθηκαν πενήντα (50) βεβαιώσεις σίτισης ζώων, για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, το έτος 2020 προμηθευτήκαμε ποτίστρες καθώς και ταΐστρες μέσω δωρεάς.
Το ίδιο έτος, έγινε προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων και λοιπού κτηνιατρικού εξοπλισμού (αντιπαρασιτικά κολάρα, σκάνερ για ανίχνευση σήμανσης), για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων που διαπιστώνονται στα αδέσποτα ζώα.
Σε  συνεργασία με φιλόζωους δημότες και τα σωματεία Άριελ και ΚΥΜΑ ΟΕΦ, που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Δέλτα  από το Σεπτέμβριο του έτους 2019 έως το Δεκέμβριο του έτους 2021, πραγματοποιήθηκαν 100  υιοθεσίες ζώων.
«Είμαστε σε διαρκή και αγαστή συνεργασία με τα σωματεία της περιοχής μας και ευχαριστούμε θερμά τα μέλη τους για τη βοήθεια στον έλεγχο του ζητήματος των αδέσποτων», τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης. .
Επίσης, με ενημέρωση των πολιτών για θέματα ζώων, συνεργασία με τις υπηρεσίες υγείας και την Ελληνική Αστυνομία, για την επιβολή προστίμων στην περίπτωση παραβάσεων του νόμου.
Το έτος 2021, σε συνεργασία με τον ΦΟ.Δ.Σ.Α., ο Δήμος συνέταξε το επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Δέλτα, σύμφωνα με του στόχους του οικείου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α).