ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ : Έρχεται ο νόμος για τη συνεπιμέλεια … Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης

Έρχεται ο νόμος για τη συνεπιμέλεια – Τι αναφέρει ο Κ. Τσιάρας για τη μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου
 Τις επόμενες ημέρες έρχονται οι δραστικές αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο. Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Μετά από τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι έτοιμο να προωθήσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το Οικογενειακό Δίκαιο, με βασική τομή αυτήν που αφορά τη συνεπι«Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δυο γονιών, δεν πρέπει να προκαλούνται πιέσεις και ψυχολογικά προβλήματα στη ζωή τους. Ο νέος νόμος προτάσσει μια διαφορετική αντίληψη και κουλούρα, ακριβώς πάνω σ’ αυτό, την προστασία και την ενίσχυση των παιδιών» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. μέλεια για τους γονείς, μετά από διαζύγιο ή διάσταση μεταξύ τους.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και μεταξύ των παρεμβάσεων είναι η συνεπιμέλεια των γονέων, η υποχρέωση επικοινωνίας του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια κατά το 1/3 του χρόνου του παιδιού αλλά και ο ρόλος του διαμεσολαβητή, ο οποίος εξωδικαστικά θα αναλαμβάνει τη διαχείριση κρίσεων μεταξύ των γονέων.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σχετικά με το 1/3 της επικοινωνίας του γονέα με το παιδί του, ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι αυτό αποτελεί βάση για τον δικαστή, ώστε να κρίνει αν μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει σε κάτι πιο γενναίο, ακόμη και στο 1/2.
Παράλληλα, θα υπάρχει – όπως είπε – ένα point system που θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί το γονιό. «Αν ασκείται βία ή αν υπάρχει κακοποίηση, είναι προφανές ότι θα μπορούσαμε να φθάσουμε μέχρι και την αφαίρεση της επιμέλειας» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για κακοποίηση, ο κ. Τσιάρας επανέλαβε – όπως έχει αποκαλύψει και το dikastiko.gr  – πως θα επαναφέρει τη ρύθμιση της μη παραγραφής, μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ισχύσει και η καθολική παραγραφή σε ανάλογες περιπτώσεις ανεξαρτήτως ηλικίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε ένα πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για περιστατικά άσκησης βίας σε επαγγελματίες και δημοσίους λειτουργούς (γιατρούς, εφοριακούς, εργαζομένους στο μετρό κ.λπ.).

Πηγή: ert.gr