ΔΙΕΘΝΗ :  Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ -«Αυτή είναι η μέρα της Δημοκρατίας»

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ -

Ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν. Λίγο νωρίτερα είχε ορκιστεί και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις ορκίστηκε μέσα σε χειροκροτήματα.

Στην πρώτη ομιλία του ο Μπάιντεν τόνιζε ότι «αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής, η ημέρα της Δημοκρατίας».

Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις έφθασαν στο Καπιτώλιο για την ορκωμοσία. Η τελετή ξεκίνησε λίγο μετά τις 6:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, εν μέσω τσουχτερού κρύου και νιφάδων χιονιού στην Ουάσιγκτον.

Είχαν προηγηθεί δυο σύντομες ομιλίες γερουσιαστών και η ερμηνεία του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ από την Lady Gaga. Η Jennifer Lopez ερμήνευσε το «This is your land» και το «America is beautiful» και αμέσως έγινε η ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, Τζιλ, ενώ προσέρχεται για την τελετή ορκωμοσίας του /

Φωτογραφία:AP

Ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του Τζιλ, χέρι-χέρι ανεβαίνουν τα σκαλιά του Καπιτωλίου

Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις μετά συζύγων χαιρετούν-

Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ Μάικ Πενς παραβρέθηκε στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Ο Μπάρακ Ομπάμα χαιρετά με γροθιές την εκλεγμένη αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις

Μπάρακ και Μισέλ Ομπάμα στην ορκωμοσία Μπάιντεν

O Τζορτζ Μπους και η σύζυγός του Λόρα στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Στην εκκλησία, νωρίτερα, Μπάιντεν και Χάρις
Ο Τζο Μπάιντεν, που θα γίνει ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος των ΗΠΑ, παρακολούθησε τη Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Αποστόλου στην Ουάσιγκτον. Μαζί του και η Καμάλα Χάρις.


Οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι συνήθως παρευρίσκονται στις Λειτουργίες το πρωί της ορκωμοσίας τους, συχνά στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, μια μικρή εκκλησία απέναντι από την Πλατεία Λαφαγέτ από τον Λευκό Οίκο, γνωστή ως «Η Εκκλησία των Προέδρων».


Σχετικά με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Αποστόλου: Ο καθεδρικός ναός, η Μητρική Εκκλησία της Αρχιεπισκοπής της Ουάσιγκτον, πήρε το όνομά της από τον Άγιο Ματθαίο, προστάτη των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ναού. Είναι τόπος πολλών ιστορικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της κηδείας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι στις 25 Νοεμβρίου 1963.


Αναχώρησε από την Ουάσιγκτον ο Τραμπ
Ο Τραμπ δεν παρευρίσκεται στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Την ώρα που ο Μπάιντεν μετέβαινε στην εκκλησία, ο Τραμπ αναχωρούσε με το Air Force One για τη Φλόριντα.

Εφθασαν Ομπάμα και Κλίντον στο Καπιτώλιο
Ηδη, λίγα λεπτά μετά τις 5:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, στο Καπιτώλιο έφθασαν ο Μπαράκ Ομπάμα με τη σύζυγό του, Μισέλ, και ο Μπιλ Κλίντον με τη σύζυγό του, Χίλαρι.

Το πρόγραμμα της ορκωμοσίας
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου. Στις 12:00 το μεσημέρι ακριβώς, τοπική ώρα, 7:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ο Τζο Μπάιντεν με το χέρι του στη Βίβλο που θα κρατά η σύζυγός του, Τζιλ, θα ορκιστεί 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 6:00 το απόγευμα.

Πώς θα γίνει η ορκωμοσία
Η σημερινή ορκωμοσία δεν θα μοιάζει πολύ με τις ορκωμοσίες άλλων προέδρων των ΗΠΑ. Κατ’ αρχάς, δεν θα γίνει παράδοση-παραλαβή. Οι Τραμπ δεν θα υποδεχθούν, πριν από την ορκωμοσία, τους Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για τσάι.

Ο Τραμπ επέλεξε να μην παραστεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του και να φύγει από την Ουάσιγκτον ως πρόεδρος. Γι’ αυτό και στις 8:00 το πρωί τοπική ώρα πέταξε με το Air Force One για τη Φλόριντα, το Μαρ α Λάγκο, στο οποίο προς το παρόν μετακομίζει. Είναι το Air Force One που αρνήθηκε να παραχωρήσει χθες στον Τζο Μπάιντεν για να έρθει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα. Αντ’ αυτού, ο νέος πρόεδρος αφίχθη με ιδιωτικό τζετ.

Η διαφορετική ορκωμοσία
Από την ορκωμοσία, όπως προαναφέραμε, θα απουσιάζει ο προκάτοχος του Μπάιντεν.

Στις 12 το μεσημέρι ακριβώς ο Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί Πρόεδρος των ΗΠΑ και αμέσως θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό για να εκθέσει το όραμά του για τη χώρα.

Ολα αυτά μπροστά σε ένα πλήθος 200.000 σημαιών και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό το φόβο επεισοδίων, μετά και την προ ημερών εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του Τραμπ.

Σε όλες τις προηγούμενες ορκωμοσίες το National Mall, αυτό το τεράστιο πάρκο που εκτείνεται μπροστά από το Καπιτώλιο γέμιζε με κόσμο που ήθελε να δει και να ακούσει τον νέο του πρόεδρο. Φέτος αυτό δεν θα γίνει λόγω της πανδημίας, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ορκωμοσία του νέου προέδρου να γίνει ένα νέο περιστατικό υπερμετάδοσης.

Στις θέσεις που κανονικά θα λάμβαναν οι πολίτες έχουν τοποθετηθεί εδώ και ημέρες σημαίες.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι, επίσης, θα είναι ελάχιστοι.

Η σταρ της ποπ Λέιντι Γκάγκα θα ψάλει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει προς τιμήν του νέου προέδρου.

Ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους». Εντωμεταξύ, την ώρα που ο Τραμπ έφευγε από την Ουάσινγκτον ο Μπάιντεν τουίταρε «είναι μια νέα ημέρα για την Αμερική» που ενδεχομένως να είναι και το μήνυμα που θα στείλει από την ομιλία του.

Επίσης, δεν θα γίνει το παραδοσιακό inagural parade στη λεφόρο Πενσυλβάνια, λόγω της πανδημίας. Αντ’ αυτού, ο νέος πρόεδρος μαζί με την σύζυγό του, την Καμάλα Χάρις και τον Δεύτερο Κύριο των ΗΠΑ, αλλά και τους πρώην προέδρους με τις συζύγους τους Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον, θα μεταβούν στο Εθνικό Νεκροταφείο του Αρλινγκτον για να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια θα επιστρέψει με την αυτοκινητοπομπή του στην Ουάσιγκτον. Θα μπει όμως στον Λευκό Οίκο πεζός, με στρατιωτική συνοδεία. Εκεί αναμένεται ότι θα υπογράψει αργότερα τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του.

Επίσης, το βράδυ δεν θα γίνει οι παραδοσιακοί χοροί της ορκωμοσίας, επίσης λόγω της πανδημίας. Θα γίνουν μόνο πάρτι μέσω… Zoom, ένα μεγάλο τηλεοπτικό σόου που έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες του Μπάιντν και της Χάρις.

Το σόου με Τομ Χανκς και μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών
Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θα απευθυνθούν στο έθνος σε μια ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Τομ Χανκς, η οποία θα ξεκινήσει στις 20:30 και θα μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Στο σόου, που τιτλοφορείται «Γιορτάζουμε την Αμερική», θα εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Φου Φάιτερς, Τζον Λέτζεντ, Ντέμι Λοβάτο, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλοι.