ΔΙΕΘΝΗ : Ευχετήριο μήνυμα του Αμερικανού προέδρου για τα 200 χρονια από την Ελληνική Επανάσταση

Το τιμητικό μήνυμα Μπαιντεν

για τα 200 χρονια από την

Ελληνική Επανάσταση

Ευχετήριο μήνυμα του Αμερικανού προέδρου

στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν απέστειλε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχετήριο μήνυμα για την ιστορική επέτειο των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση. Στο μήνυμα αυτό, ο πρόεδρος, μίλησε μεταξύ άλλων, για την επιρροή της αθηναϊκής δημοκρατίας στην Αμερικανική επανάσταση, τις άψογες σχέσεις συνεργασίας που διατηρούν οι δύο χώρες καθώς και στον καθοριστικό ρόλο της χώρας μας στην ευημερία των περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων.
Ολόκληρο το μήνυμα παρακάτω:
«Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,
Με χαρά απευθύνω στον ελληνικό λαό τα συγχαρητήριά μου για την ιστορική επέτειο των διακοσίων χρόνων από τον αγώνα του για ανεξαρτησία. Οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 εμπνέονταν από τα ιδανικά και τη δράση της Αμερικανικής Επανάστασης, ακριβώς όπως οι Αμερικανοί επαναστάτες και οι Πατέρες του Έθνους μας είχαν εμπνευστεί από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και για περισσότερα από 200 χρόνια, οι Έλληνες και οι Αμερικανοί συμπορεύτηκαν, σεβόμενοι και υπερασπιζόμενοι τις αρχές της δημοκρατίας που έδωσαν πνοή στις επαναστάσεις μας. Συμμετέχω από κοινού με τον ελληνικό λαό και τα εκατομμύρια υπερήφανων Ελληνοαμερικανών στον εορτασμό αυτής την χαρμόσυνης επετείου.
Η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Στη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς και να συνομιλήσω διά μακρών με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ως Πρόεδρος, προσβλέπω στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στην Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν.
Ειλικρινώς δικός σας,
Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ»