Διεθνή – Γκορμπατσόφ: “Ο κόσμος βρίσκεται σε κολοσσιαίο κίνδυνο”

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους Δυτικούς και την Ρωσία συνιστά “κολοσσιαίο κίνδυνο” εξαιτίας της ύπαρξης των πυρηνικών όπλων, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, απευθύνοντας έκκληση για την καταστροφή τους.
“Όσο θα υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής, ιδιαίτερα πυρηνικά όπλα, ο κίνδυνος είναι κολοσσιαίος”, είπε ο ηγέτης που κυβέρνησε την Σοβιετική Ένωση από το 1985 μέχρι την διάλυσή της το 1991.
“Όλες οι χώρες πρέπει να δηλώσουν ότι τα πυρηνικά όπλα πρέπει να καταστραφούν”, επέμεινε. Αυτό θα μας επιτρέψει “να σωθούμε, εμείς και ο πλανήτης μας”.
Για τον 88χρονο πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, οι σημερινές σχέσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Δύση δεν βρίσκονται πλέον στο στάδιο του Ψυχρού Πολέμου, αλλά, ωστόσο, “υπάρχει πόλεμος”, ένας πόλεμος που τον χαρακτηρίζει “ψυχρούτσικο”.
“Σε πολλές περιοχές υπάρχουν συγκρούσεις, υπάρχουν πυρά. Αεροσκάφη και πλοία στέλνονται εδώ και κει, παντού. Δεν θέλουμε τέτοια κατάσταση”.
Έπειτα από εξάμηνο διάλογο κωφών, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν στις αρχές του Αυγούστου το τέλος της συνθήκης για τα Πυρηνικά Οπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF), που καταργεί την χρήση – από τις δύο μεγάλες δυνάμεις- των χερσαίων πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.
Η INF υπεγράφη στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1987, υπό την προεδρία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και έθεσε τέλος στην κρίση των ευρωπυραύλων, που πυροδοτήθηκε από την ανάπτυξη των σοβιετικών SS20 στην Ευρώπη.
Η συνθήκη καταγγέλθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ την 1η Φεβρουαρίου, στην συνέχεια την επομένη από την Μόσχα, με τις πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Post
Ανθρώπινα : Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.Τις τελευταίες μέρες ο Μουμπάρακ νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής Read more

SOS Κορονοϊος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε και να προσέχουμε

Q01 : Ποια είναι η νόσος; Η νόσος ονομάζεται COVID-19, δηλ. νόσος κορονοϊού (Corona Virus Disease) που εμφανίστηκε το 2019. Προκαλείται Read more

Vima Αφιερώματα : Από την Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ… Ο Υπερσιβηρικός-Ένα εκπληκτικό ταξίδι ΒΙΝΤΕΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ : ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Από η Μόσχα μέχρι τα ανατολικά σύνορα με την Κίνα, για περισσότερα από 9.000 Read more

Vima Κόσμος : Μακελειό στη Γερμανία – Τουλάχιστον 8 νεκροί από επιθέσεις σε δύο μπαρ (ΒΙΝΤΕΟ)

Οκτώ νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των τουλάχιστον δύο επιθέσεων που διαπράχθηκαν αργά χθες βράδυ στο Read more