ΔΙΑΒΑΤΑ : Τρεις στους δέκα κρατούμενους με κορωνοϊό

Σε δειγματοληπτικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν, σε νοσοκομεία και εντός της φυλακής, σχεδόν το 1/3 των κρατουμένων οι οποίοι εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικοί στον covid-19. Περισσότερα μέτρα προστασίας ζητούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Συνολικά 62 κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας ένα εφιαλτικό τοπίο για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους φυλακισμένους. Σε δειγματοληπτικό έλεγχο, από κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διαπιστώθηκε ότι νοσεί ένας σημαντικός αριθμός των κρατουμένων που εξετάστηκαν.
Μόλις έγινε γνωστή η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, επικράτησε αναστάτωση καθώς πρόκειται για μια δομή κλειστού τύπου όπου ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης του ιού σε περισσότερους ανθρώπους. Στο Σωφρονιστικό Κατάστημα  Κράτησης Θεσσαλονίκης συγχρωτίζονται συνολικά 550 κρατούμενοι και περίπου 100 άτομα που αποτελούν το προσωπικό της φυλακής.
Μετά την ενεργοποίηση της διοίκησης και των σωφρονιστικών υπαλλήλων αλλά και μετά το σχετικό δημοσίευμα του GRTimes, την περασμένη Παρασκευή, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στις φυλακές Διαβατών. Σε δειγματοληπτικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 150 κρατούμενους, οι 41 βρέθηκαν θετικοί στον covid-19.
Εξετάστηκαν όσοι είχαν έρθει σε επαφή ή βρίσκονταν στον ίδιο χώρο με τους 15 κρατούμενους – φορείς του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι νοσούντες απομονώθηκαν και θα παραμείνουν  σε ειδικά κελιά, επί 14 μέρες, ενώ δεν προαυλίζονται και σιτίζονται επί τόπου.
Αλλά 6 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους της φυλακής οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα ενώ ο ένας από αυτούς νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με πνευμονία.
«Ζούμε έναν εφιάλτη! Σε αντίθεση με τους κρατούμενους που απομονώνονται στα κελιά, εμείς επιστρέφουμε στα σπίτια μας, στις οικογένειας μας και ερχόμαστε σε επαφή με παιδιά, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες. Σύμφωνα με το δειγματοληπτικό έλεγχο το 1/3 των κρατουμένων φαίνεται ότι νοσεί. Βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι κρατούμενοι δεν φορούν μάσκα. Ζητούμε να χορηγηθούν προστατευτικές μάσκες και γάντια, να πραγματοποιηθούν διαγνωστικά rapid tests, στο σύνολο των κρατουμένων. Κανένας δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του, είτε σε πολιτικό, είτε σε ατομικό επίπεδο. Ευθύνες έχουν οι υπάλληλοι αλλά και οι κρατούμενοι οι οποίοι πρωτίστως πρέπει να προστατεύσουν τους εαυτούς τους» δήλωσε ο GRTimes ο πρόεδρος της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων  Θεσσαλονίκης Δήμος Παπαθανασίου.