ΔΙΑΒΑΤΑ : Νέα έρευνα του ανακριτή για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά

Δύο ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες θα ελέγξουν την κίνηση του «αγροτικού» που οδηγούσε οι ανήλικος και την αντίδρασή του πριν τον μοιραίο πυροβολισμό

Ανεξάρτητους πραγματογνώμονες ορίζει ο 1ος τακτικός ανακριτής Θεσσαλονίκης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της αιματηρής καταδίωξης 16χρονου ρομά από αστυνομικούς στις 5 Δεκεμβρίου 2016. Ο ανήλικος, πατέρας ενός παιδιού, πυροβολήθηκε από 35χρονο αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που τον καταδίωκε επειδή έφυγε από βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει τη βενζίνη αξίας 20 ευρώ. Έξι μήνες μετά, ο ανακριτής καλεί τους πραγματογνώμονες να διερευνήσουν την ταχύτητα του μικρού φορτηγού (αγροτικού) που οδηγούσε ο 16χρονος, την απόσταση που είχε με τις δύο μοτοσικλέτες της ΔΙ.ΑΣ., αλλά και την κίνηση του οδηγού όταν έκανε αναστροφή κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.
Ο ανακριτής την περασμένη Παρασκευή ενημέρωσε τις εμπλεκόμενες πλευρές για τον ορισμό δύο πραγματογνωμόνων, προκειμένου με τη σειρά τους να ορίσουν τεχνικούς συμβούλους. Έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν μηχανολόγο μηχανικό και έναν μηχανολόγο οχημάτων. Ο πρώτος καλείται μέσα από τις εικόνες που καταγράφηκαν από πέντε κάμερες στην πορεία της φονικής καταδίωξης να υπολογίσει την ταχύτητα κίνησης των τριών οχημάτων, αλλά και την απόσταση που έχουν μεταξύ τους. Ο δεύτερος θα κληθεί μέσα από την εικόνα που κατέγραψε η τελευταία κάμερα να εξηγήσει εάν η απότομη αναστροφή που κάνει το «αγροτικό» που οδηγεί ο 16χρονος ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας ή απώλειας ελέγχου από την πλευρά του. Ο ανακριτής αναζητεί απαντήσεις σε σχέση με τους ισχυρισμούς του αστυνομικού, όπως αυτοί διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ότι πυροβόλησε χωρίς να στοχεύει τον 16χρονο, με σκοπό να τον ακινητοποιήσει, θεωρώντας ότι με την απότομη κίνησή του στρεφόταν στη μοτοσικλέτα των συναδέλφων του.
Τα ερωτήματα του δικαστικού συμβουλίου
Τα ερωτήματα που καλούνται οι δύο πραγματογνώμονες να απαντήσουν είχαν διατυπωθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, που κλήθηκε να λύσει τη διαφωνία εισαγγελέα και ανακριτή για την τύχη του 35χρονου αστυνομικού μετά την απολογία του. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να κριθεί προσωρινά κρατούμενος, ενώ ο ανακριτής να αφεθεί ελεύθερος με όρους και το δικαστικό συμβούλιο έλυσε τη διαφωνία υπέρ του ανακριτή. Ωστόσο σαφώς ανέφερε στο βούλευμα ότι οι ισχυρισμοί του αστυνομικού τίθενται υπό αμφισβήτηση. «Όλα τα ευρήματα αν συσχετιστούν και ερμηνευτούν συνδυαστικά, μαρτυρούν ότι τόσο οι αρχικοί ισχυρισμοί του κατηγορούμενου στην αστυνομική προανάκριση όσο και οι μεταγενέστεροι στην ανακριτική του απολογία, που αφορούν τα τελευταία κρίσιμα δευτερόλεπτα , απέχουν από την αλήθεια και μένει να αποδειχτεί πόσο», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα.
Οι δύο μηχανολόγοι μηχανικοί, ο ένας εκ των οποίων ειδικός για εξέταση οχημάτων, θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις που στόχο έχουν να προσδιορίσουν σε ποιο ακριβώς σημείο της καταδίωξης ο αστυνομικός πυροβόλησε δύο φορές. Τόσο από την εξέταση των εικόνων, όσο και από την κίνηση μοτοσικλέτας και μικρού φορτηγού. «Τα ιδιαίτερα κοντινά σημεία όπου βρέθηκαν δύο κάλυκες από τις ισάριθμες επίμαχες βολές που πραγματοποίησε ο κατηγορούμενος, μαρτυρούν ότι και οι αντίστοιχες βολές έγιναν είτε με ελάχιστη χρονική διαφορά από το ίδιο σχεδόν σημείο, είτε από άτομο που ήταν σχεδόν ακίνητο, είτε σωρευτικά και από τα δύο ως άνω ενδεχόμενα», σημειώνεται στο βούλευμα που θέτει προς διερεύνηση συγκεκριμένα ζητήματα.
Ειδικά για την απότομη αναστροφή του «αγροτικού» που οδηγούσε ο 16χρονος και το οποίο έχει δεσμευτεί από την ημέρα του αιματηρού επεισοδίου, το δικαστικό συμβούλιο διατύπωσε συγκεκριμένα ερωτήματα. «Η τελική θέση του αυτοκινήτου μαρτυρά ότι για κάποιον λόγο που πρέπει να διευκρινιστεί μετά τη δεύτερη αναστροφή που έκανε απότομα άλλαξε κατεύθυνση», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Από την πλευρά της οικογένειας του 16χρονου ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Θεόφιλος Αλεξόπουλος από τότε είχε διατυπώσει το αίτημα ανάλυσης της συγκεκριμένης εικόνας, εκτιμώντας ότι ο πυροβολισμός μπορεί να προηγήθηκε αυτής της κίνησης και ο ανήλικος να έχασε τον έλεγχο λόγω του τραυματισμού του.
Ο ορισμός δύο ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων δημιουργεί νέα δεδομένα στην ανακριτική έρευνα, δεδομένου ότι μέχρι τώρα ο ανακριτής είχε περιοριστεί στις πραγματογνωμοσύνες που είχαν διενεργηθεί από τις αστυνομικές υπηρεσίες και για την ανάλυση των εικόνων από τα βίντεο που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Πηγή: voria.gr