Διαβατά: Ένταση μεταξύ κατοίκων

Ένταση επικράτησε στη συνέλευση που οργανώθηκε στα Διαβατά για το προσφυγικό – μεταναστευτικό μεταξύ κατοίκων της περιοχής που έχουν διαφορετική αντίληψη για την αντιμετώπιση του θέματος.

Τα αίματα «άναψαν» όταν το βήμα πήρε ο δημοτικός σύμβουλος Δέλτα με τη Λαϊκή Συσπείρωση που πρόσκειται στο ΚΚΕ, Μιχάλης Μπενάκης, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν κατανόηση απέναντι στους μετανάστες, επισημαίνοντας ότι ακόμα υπάρχουν εμπόλεμες ζώνες με πρώτη το Αφγανιστάν. Κάτοικοι των Διαβατών του επιτέθηκαν φραστικά, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι παράνομα στη χώρα.

Ένταση πυροδότησε και η τοποθέτηση του πρώην αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης και νυν δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Μωυσίδη, ο οποίος μίλησε για λαθρομετανάστες, για να εισπράξει απάντηση με έντονο ύφος ότι «δεν υπάρχουν λαθραίες ζωές».

Επιτροπή κατοίκων

Στη διάρκεια της συνέλευσης συγκροτήθηκε επιτροπή κατοίκων που θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δέλτα, προκειμένου να ενημερώνεται για το θέμα και να καταθέτει τα αιτήματά της.

Όπως ανέφεραν οι κάτοικοι, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αύξηση των μη ταυτοποιημένων μεταναστών που φιλοξενούνται στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, που αποτελεί ανοιχτή δομή.

Επισήμαναν ότι οι δημότες φοβούνται να κυκλοφόρησαν στην περιοχή ακόμα και να πάρουν το λεωφορείο και ζήτησαν αστυνομικό τμήμα στα Διαβατά, φωτισμό της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς και λεωφορειακή γραμμή που να εξυπηρετεί τη δομή, έτσι ώστε να μην είναι συνέχεια γεμάτα τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τα Διαβατά.  Μάλιστα κάποιοι πρότειναν ακόμα και να μετεγκατασταθεί η δομή σε άλλο σημείο.

«Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική»

Στη συνέλευση έδωσε το «παρών» και ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο δήμος και ειδικά η Ιωνία δεν μπορεί να δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα επιπλέον.

«Έχουμε μπει στο μάτι του κυκλώνα και πρέπει να πούμε τέλος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική, «οπότε καλούμαστε εμείς να προστατεύσουμε πρόσωπα, υγεία και βιός».

Σε ό,τι αφορά τις αστικές συγκοινωνίες ανέφερε ότι έχει τη δέσμευση ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ο ΟΑΣΘ θα δρομολογήσει νέα γραμμή που θα συνδέει απευθείας το στρατόπεδο με τον σταθμό.

Δείτε εδώ το βίντεο από την συνέλευση: