ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ εκλογες 2023 : ” Η Νέα Δημοκρατία δεν θα δωσει …στηριξη σε δημάρχους “

Στη ΝΔ έχουν αποφασίσει ποιους θα στηρίξουν και μάλιστα ότι δε θα δοθούν στηρίξεις σε πολλούς δήμους. Γενική αρχή, όπως πληροφορούμαστε, είναι ότι θα υπάρξουν στηρίξεις μόνον στους μεγάλους δήμους της χώρας και θα αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του κόμματος εκεί όπου προκύπτουν πολλές “γαλάζιες” υποψηφιότητες, πέραν της μιας.
Ενώ στις Περιφέρειες ο κύβος ερρίφθη και αναμένεται κεντρική ανακοίνωση πολύ σύντομα για τους συνδυασμούς που θα υποστηρίξει το κόμμα, στους δήμους ακόμη υπάρχει προβληματισμός. Τουλάχιστον στους περισσότερους. Οι στηρίξεις στις Περιφέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες και πάντως πριν από το τέλος του μήνα, όπως τόνιζαν αρμόδια κομματικά στελέχη.
Για τους δήμους όμως, πέραν κάποιων πολύ ξεκάθαρων περιπτώσεων, θα ζυγιστούν όλα τα δεδομένα και οι αποφάσεις δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Μάλιστα, προβληματισμός υπάρχει και για τον τρόπο των στηρίξεων, αν δηλαδή θα υπάρξει κάποια κομματική ανακοίνωση ή αν θα κλείσουν απλώς το μάτι προς συγκεκριμένους υποψήφιους.
Οι 13 δήμοι…
Για τη Θεσσαλονίκη είναι ξεκάθαρο ότι από τον τοπικό κομματικό μηχανισμό (πάντα σε συνεννόηση με τη διοίκηση του κόμματος) θα δοθούν άτυπες στηρίξεις σε υποψηφίους ορισμένων από τους 14 δήμους, με την περίπτωση του κεντρικού δήμου να είναι αυτή που θεωρείται θέμα πρωθυπουργού και εφόσον περάσει από τη βάσανο της αρμόδιας επιτροπής και της ή των δημοσκοπήσεων.
Έτσι, δεν θα χρειαστεί για παράδειγμα το κόμμα κεντρικά ή τοπικά να δώσει ανοιχτά κάποια στήριξη σε δημάρχους όπως ο Λάζαρος Κυρίζογλου (Αμπελοκήπων – Μενεμένης), ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης (Πυλαίας – Χορτιάτη) ή ο Διαμαντής Λιάμας (Βόλβης), όπως το κόμμα κεντρικά δεν είναι και αυτό που θα δώσει στήριξη σε δημάρχους όπως ο Γιάννης Δαρδαμανέλης (Καλαμαριάς), ο Γιώργος Τσαμασλής (Θερμαϊκού), ο Σταύρος Αναγνωστόπουλος (Χαλκηδόνος) ή ο Παντελής Τσακίρης (Ωραιοκάστρου). Αυτό θα το κάνει (εμφατικά όπως λένε) ο τοπικός κομματικός μηχανισμός.
Στους δήμους Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Θέρμης και Λαγκαδά, αναμένεται να κρατηθούν αποστάσεις, καθώς η κατάσταση είναι θολή, σε ορισμένους δήμους γαλάζια στελέχη συμμετέχουν σε περισσότερους του ενός συνδυασμούς και κανείς δεν θέλει να πάρει θέση υπέρ ενός ή άλλου υποψηφίου δημάρχου. Έτσι, οι όποιες στηρίξεις θα είναι σε προσωπικό επίπεδο κι όχι σε κομματικό, ούτε καν του τοπικού κομματικού μηχανισμού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.