ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ : Ψήφισμα η Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία Αρμενίων-Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου

Ψήφισμα με το οποίο ζητά από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των χριστιανικών λαών Αρμενίων-Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου στην τακτική συνεδρίασή του στις 15 Ιουλίου 2020.
Παράλληλα, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες ελευθερίας του ατόμου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σταματήσει τη γενοκτονία μνήμης που εφαρμόζει ακόμη και σήμερα στα εδάφη της.
Αναλυτικά το ψήφισμα:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου, κατά την 12η τακτική συνεδρίαση του στις 15/07/2020 προχώρησε με πλειοψηφία στην έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος, ύστερα από σχετική πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ηρακλή Τσακαλίδη:
 Η φετινή 101η επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μας δίνει το δικαίωμα αλλά και μας επιφορτίζει με την υποχρέωση να διεκδικήσουμε ακόμη πιο δυναμικά τη Διεθνή αναγνώρισή της. Προς τον σκοπό αυτό ζητούμε όπως το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ενταχθεί στην επίσημη ατζέντα τόσο της πολιτικής, όσο και της πολιτειακής ζωής της πατρίδας μας.
Η πολιτική της λήθης που τόσο άστοχα υιοθέτησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις στο όνομα   της καλής γειτονίας με τους απογόνους και κληρονόμους των Κεμαλικών θηριωδιών δεν έφεραν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Αντίθετα , όπλισαν τους εξ ανατολών γείτονές μας με μια άκαμπτη κι αλλόφρονα στρατηγική, τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουμε καθημερινά στον Έβρο και στο Αιγαίο.
Οι 353.000 άταφοι νεκροί μας της περιόδου 1914-1923 ζητούν δικαίωση, όπως δικαίωση ζητούν κι οι γενοκτονηθέντες – απ τον ίδιο πάντα θύτη- την Τουρκία, χριστιανικοί λαοί των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Με κάθε δύναμη εμείς οι Έλληνες διατρανώνουμε την πίστη μας στις αξίες και στα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της θρησκευτικής ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Απαιτούμε από τη σημερινή Τουρκία, ως απόγονο και διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας:
1) Να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των χριστιανικών λαών Αρμενίων-Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου.
2) Να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες ελευθερίας του ατόμου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
3) Να σταματήσει τη γενοκτονία μνήμης που εφαρμόζει ακόμη και σήμερα στα εδάφη της.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΡΟΣΟΥ»