ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ : Ανοιχτή επιστολή του πρωην δημάρχου Αστέριου Γαβότση

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΑΒΟΤΣΗ

ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

ΤΗΣ ΜΕΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ

Γινόμαστε μάρτυρες ακόμα μίας περιβαλλοντικής καταστροφής της περιοχής μας, της τρίτης τους τελευταίους έξι μήνες. Με μία εντελώς ακατανόητη απόφαση από λειτουργική και διαχειριστική άποψη ο ΦΟΔΣΑ αποφάσισε τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα ΠΚΜ στη Μαυροράχη, κοντά στην υφιστάμενη εγκατάσταση του ΧΥΤΑ.
Μπαίνει λοιπόν ταφόπλακα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή της λεκάνης της Μυγδονίας από έναν απαράδεκτο ΧΥΤΑ, τον χειρότερο ίσως στην Ελλάδα, με την εγκατάσταση εκεί της ΜΕΑ. Μάλιστα θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα εξυπηρετεί ένα πολύ μεγάλο μέρος ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας (64% της ΠΕ Θεσσαλονίκης, με το 35% του Δήμου Θεσσαλονίκης και τους Δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνος Ωραιοκάστρου, Κορδελιού Ευόσμου, Αμπελοκήπων Μενεμένης και μέρος των ΠΕ Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς).
Λυπάμαι ειλικρινά για αυτό που συμβαίνει. Καύση στην Ευκαρπία στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ στα όρια του Δήμου μας, δημιουργία ΜΕΑ στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης λίγα χιλιόμετρα από Μυγδονία, λατομεία στο Μεσαίο. Όλη η ευρύτερη περιοχή μετατρέπεται βάση ενός καλά οργανωμένου σχεδίου που έχουν στήσει οι Κυβερνήσεις με την Περιφέρεια στην πίσω αυλή του Νομού ή για να το πω ωμά στον σκουπιδότοπο ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας.
Τι κάνει για όλα αυτά η Διοίκηση Τσακίρη; Η απάντηση είναι ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. Εκτός κι αν θεωρεί ο Τσακίρης ότι απευθύνεται σε ανθρώπους χωρίς σκέψη και γνώμη στους οποίους θα έχουν πέραση όλα τα αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τα απανωτά ψηφίσματα στο Δημοτικό Συμβούλιο που κανείς δεν διαβάζει.
Τι μπορούσε να κάνει; Μα ο ίδιος διαφημίζει πόσο φίλος είναι με τους Υπουργούς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και φυσικά τον στενό του φίλο Απόστολο Τζιτζικώστα. Προσωπικά, όταν είχα την τιμή να είμαι Δήμαρχος αυτού του Δήμου ήρθα σε ανοιχτή σύγκρουση με τον κύριο Τζιτζικώστα για τα λατομεία στο Μεσαίο και για την Καμάρα στο Δρυμό.
Τα αποτελέσματα γνωστά σε όλους. Λίγο πριν την αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής ο εναγκαλιασμός Τζιτζικώστα – Τσακίρη. Απ’ ότι φαίνεται εκείνον τον εναγκαλιασμό θα πληρώσουν τώρα οι πολίτες του Δήμου μας σε Ωραιόκαστρο – Καλλιθέα – Μυγδονία.
Κύριε Τσακίρη έστω και την ύστατη στιγμή θυσιάστε για το καλό του τόπου σας τις πολιτικές σας φιλίες και βγείτε μπροστά ώστε να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία για την κατασκευή και λειτουργία της ΜΕΑ στη Μαυροράχη.
Πρόταση μου λοιπόν είναι πρώτον να προχωρήσεις σε δημοψήφισμα, όπως σου δίνει το δικαίωμα ο νέος κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων και να το παραδώσεις στην Κυβέρνηση και στους συναρμόδιους Υπουργούς και δεύτερον να καλέσεις τους Κυβερνητικούς βουλευτές της Β’ Θεσσαλονίκης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου ώστε να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα, όπως έχουν πάρει θέση οι Βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων.