δΗΜΟΣ Ωραιοκάστρου :  100 χρόνια προσφυγικής συνεισφοράς

Με την θεατρική παράσταση «Ενθύμιο Μικράς Ασίας», σε σκηνοθεσία της Αννέτας Κορτσαρίδου, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια προσφυγικής συνεισφοράς, που πραγματοποιούνται στο Δήμο Ωραιοκάστρου, στο πλαίσιο επετειακών εκδηλώσεων που υλοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στο Ωραιόκαστρο.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί την Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022, στις 21.00, στον αύλειο χώρο του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου (οδός Οδυσσέα Ελύτη 19, Ωραιόκαστρο). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Λίγα λόγια για την παράσταση
Αφετηρία για την παράσταση με τίτλο «Ενθύμιο Μικράς Ασίας» είναι τα 100 χρόνια μνήμης από την Μικρασιατική Καταστροφή. Μια παράσταση γεμάτη από αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων, που οι ρίζες τους βρίσκονται βαθειά στα χώματα της Μ. Ασίας και του Πόντου. Ακούμε τις διηγήσεις τους. Τί άφησαν φεύγοντας από τον γενέθλιο τόπο. Τί έφεραν μαζί τους ερχόμενοι στη μητέρα πατρίδα. Πώς, παρά τις αρχικές δυσκολίες, συνέχισαν τη ζωή τους, μπολιάζοντας με το δικό τους πολιτισμικό και οικονομικό υπόβαθρο την Ελλάδα, βοηθώντας την έτσι να αποκτήσει τη δική της σημερινή ταυτότητα.
Όλο αυτό το ταξίδι από την καταστροφή και την προσφυγιά, μέχρι το νέο ξεκίνημα, συνοδεύεται από παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια και χορούς. Πώς αλλιώς; Οι άνθρωποι πάντα εκεί βρίσκουμε καταφύγιο για να ξεπεράσουμε τον πόνο, να συνδεθούμε με το παρελθόν μας και να προχωρήσουμε μπροστά.
Έξι ηθοποιοί και τρεις μουσικοί επί σκηνής, θα αφηγηθούν τη διαδρομή των προγόνων μας και το μεγαλείο της δύναμής τους. Θα ξυπνήσουν αισθήσεις και μνήμες, ακόμα και στους νέους, που ίσως να ακούν πρώτη φορά για τα βιώματα και τις αναμνήσεις όλων αυτών των ανθρώπων που βρήκαν το κουράγιο να ξανασταθούν στα πόδια τους και να κάνουν μια καινούργια αρχή.
Η παράσταση αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους τους Μικρασιάτες. Στο θέατρο λέμε ιστορίες. Μέσα από αυτήν την ιστορία, ίσως μπορέσουμε να θυμηθούμε ξανά και να βρούμε τα ίχνη μας στο σήμερα.
Πληροφορίες για την παράσταση
Ημερομηνία: Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022
Τοποθεσία: 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου – Οδυσσέα Ελύτη 19, Ωραιόκαστρο
Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος Ελεύθερη
Δραματουργική επεξεργασία- σκηνοθεσία: Αννέτα Κορτσαρίδου
Επιμέλεια σκηνικού – κοστουμιών: Τάσος Παπαναστασίου
Μουσική Επιμέλεια: Πανορμίτης Μπούμπας, Αννέτα Κορτσαρίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Τατανάρη
Φωτισμοί : Νίκος Φυλάτος
ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ
Χαρά Γεωργούδη
Ιωάννα Ημιονίδου
Ευγενία Κουζέλη
Μαρία Μουσαφίρη
Παναγιώτα Τατανάρη
Χρήστος Τσακίρης
Τραγούδι, βιολί, λαούτο, ποντιακή λύρα: Πανορμίτης Μπούμπας.