ΔΗΜΟΣ Χαλκηδόνος – Δημότης online : “Φωτιές” στο Δήμο Χαλκηδόνος

Μια ματιά σε όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας.

“Φωτιά…” έχει πάρει το σκηνικό στο Δήμο μας. Και αν γίνονταν οι συνεδριάσεις δια ζώσης, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τι θα έβλεπαν τα μάτια μας και τι θα άκουγαν τα αυτιά μας. Πάντως μεγάλος κερδισμένος ο Δήμαρχος από την ιστορία με την πανδημία.
Μια χαρά του έκατσε. Ούτε συμβούλια, ούτε αψιμαχίες, ούτε να δώσει λογαριασμό σε κανένα.
Εδώ χάνει συνεχώς ψηφοφορίες και δεν μάτωσε ούτε ρουθούνι. Κι αν υπήρχε τρόπος να κολλήσει κορωνοϊό και το ίντερνετ, θα την έβγαζε «αβρόχοις ποσίν».
Για να δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα…
Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη. Δια περιφοράς και πάλι. Την εποχή που τα μικρά παιδιά του δημοτικού συνδέονται ομαδικά στο skype και στο viber, ο Δήμος Χαλκηδόνος δεν μπορεί να οργανώσει μια τηλεδιάσκεψη. Άιντε μετά να τους πιστέψουμε εμείς οι κακόμοιροι οι δημότες, ότι αυτοί θα αλλάξουν το Δήμο. Κούνια που μας κούναγε.
Ας πάμε όμως στο διά ταύτα.
Τέσσερα σοβαρά θέματα που εισηγήθηκε η Διοίκηση, καταψηφίστηκαν από την Αντιπολίτευση : η προέγκριση χωρικού σχεδίου της ISOMAT, η σημειακή τροποποίηση του Γ.Π.Σ. στη Γέφυρα για την εταιρεία «Μακιός», η παραχώρηση θέσης στάθμευσης ΑΜΕΑ για φαρμακείο στα Κουφάλια και η 4η αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Μάλιστα στο θέμα της αναμόρφωσης η αντιπολίτευση κατέθεσε δική της πρόταση η οποία και υπερψηφίστηκε με 19 ψήφους έναντι 11 της διοίκησης.
Να λοιπόν η ώρα που ζούμε και πάλι το παράδοξο : η Αντιπολίτευση να περνάει τη δική της απόφαση και η Διοίκηση να είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει την απόφαση που η ίδια καταψήφισε.
Σκούρα τα πράγματα κ. Αναγνωστόπουλε. Δήμαρχος την εποχή της απλής αναλογικής.
Άλλο θέμα.
Ήθελε ο Δήμαρχος περνώντας αυτή την 4η αναμόρφωση του προϋπολογισμού να προσλάβει ένα δημοσιογράφο στο Δήμο ως ειδικό συνεργάτη του. Όλα τα είχε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε.  Αλλά δεν τον άφησε η Αντιπολίτευση αφού το καταψήφισε. Καλά γιατί το κάνατε αυτό ρε παλικάρια της Αντιπολίτευσης; Δεν καταλάβατε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματά του Δήμου και χρειαζόμαστε τώρα μόνο ένα δημοσιογράφο για να δημοσιογραφεί;
Δεν χρειαζόμαστε ούτε εργάτες πρασίνου για τα χόρτα, ούτε τεχνίτες, ούτε χειριστές μηχανημάτων, ούτε διοικητικούς. Στο κάτω-κάτω 8,5 εκατομμύρια άφησε η προηγούμενη διοίκηση. Λεφτά υπάρχουν. Ειδικά για ένα δημοσιογράφο που θα δημοσιογραφεί στην κοινωνία για την πολιτική της διοίκησης.
Συνεχίζουμε. Συνάντηση των τριών παρατάξεων της Αντιπολίτευσης εκτός του ΚΚΕ στη Γέφυρα. Δεν διέρρευσαν ακόμη όλες οι λεπτομέρειες, αλλά μάθαμε ότι τέθηκαν όλα τα θέματα στο τραπέζι. Δηλαδή σε ποια ζητήματα και με ποιο τρόπο μπορούν να προχωρήσουν μαζί και οι τρεις. Πιο κοντά σε απόψεις στη συνάντηση αυτή ήταν οι Μηντσιούδης – Σαραφίδης (τι άλλο θα δούμε Θεέ μου, τα ύστερα του κόσμου) ενώ ο Μηνάς κρατάει αποστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση η Αντιπολίτευση καταλαβαίνει ότι λόγω του εκλογικού νόμου μπορεί να κάνει πολύ δύσκολη τη θητεία αυτής της Διοίκησης και να ελέγξει τα πράγματα σε βαθμό που ίσως δεν μπορούμε να φανταστούμε ακόμη και σήμερα.
Ένα είναι σίγουρο : ότι όσο περνάει ο καιρός και ειδικά μόλις περάσει η διετία, η θηλιά θα σφίγγει ακόμη περισσότερο.
Βέβαια να μην ξεχνάμε πως ο καθένας από τους παραπάνω παίζει και το δικό του πολιτικό παιχνίδι, έχει τις προσωπικές του επιδιώξεις,  οι ισορροπίες μεταξύ τους είναι εύθραυστες και η εμπιστοσύνη δύσκολος δρόμος. Και ότι ο Δήμαρχος είναι πάντα πρόθυμος να περιβάλλει με ιδιαίτερη πολιτική στοργή τους κρίκους Σαραφίδη – Μηντζαρίδη.
Πάντως – και για να κλείσω αυτή την αναφορά στους τρεις – η τοπική κοινωνία μέχρι στιγμής δέχεται ότι ο κ. Σαραφίδης ελέγχει το παιχνίδι στο Δήμο (ακόμη και στην Παράταξη του Δημάρχου). Για τον Μηντσιούδη δέχονται ότι καραδοκεί σαν τον “κροκόδειλο” ψάχνοντας την κατάλληλη στιγμή την ευκαιρία.
Και για τον Μηνά ότι κάνει τις πιο φιλότιμες προσπάθειες.
Κοινό χαρακτηριστικό τους όμως είναι ότι έχουν εντοπίσει και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ταχύτατη αποδόμηση του νυν Δημάρχου στον κόσμο.
Συμπαραστάτης του Δημότη στη συνέχεια. Ακούγεται ότι τον διεκδικεί σημαντικό πρόσωπο από την Αντιπολίτευση.
Επειδή ο Συμπαραστάτης εκλέγεται με πλειοψηφία 3/5 των 33 συμβούλων, άρα με 20 ψήφους, συμπεραίνουμε ότι είναι δυνατόν η Αντιπολίτευση να εκλέξει δικό της πρόσωπο αν συμφωνήσουν στην υποψηφιότητα. Σημαντική θα είναι και η ψήφος του ανεξάρτητου πλέον κ. Ευσταθιάδη.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλη ήττα για το Δήμαρχο και θα του φέρει κακούς μπελάδες στο κεφάλι του.
Για τη ΔΕΥΑΧ τώρα. Το θέμα που προέκυψε με τα 590.000 € που καλείται να πληρώσει στην ΕΥΑΘ αν χαθεί το δικαστήριο στις 16 Ιουνίου, πολύ φοβάμαι ότι θα φέρει μεγάλες μπόρες και προβλήματα σε μια Δημοτική Επιχείρηση που δεν πάει καλά. Ίσως να είναι αυτό που θα οδηγήσει σε αυξήσεις στους λογαριασμούς και σε μια σειρά από άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις. Και βέβαια η κίνηση του Δημάρχου και του Προέδρου της ΔΕΥΑΧ να πάνε στο Συμβούλιο της ΕΥΑΘ και να συναινέσουν πριν γίνει το δικαστήριο στην καταβολή του ποσού είναι απολύτως τραγική και ερασιτεχνική. Πιθανά να λειτούργησαν έτσι και από την επιθυμία τους να κάνουν κάτι παραπάνω για το χωριό της καταγωγής τους.
Αλλά γιατί να το κρατήσουν κρυφό από τα Συμβούλιά τους;
Τώρα εκτέθηκαν. Και όπως πάντα ο Δήμαρχος απαντά με τη σιωπή του.
Για τους ειδικούς συμβούλους που προσέλαβε ο Δήμαρχος θα βγει κάποια ανακοίνωση που να μας ενημερώνει όχι μόνο για το αντικείμενο το οποίο προσελήφθησαν αλλά και για τα προσόντα και κυρίως για την εμπειρία την οποία διαθέτουν στον κλάδο που ανέλαβαν; Η θα περάσει έτσι το θέμα; Γιατί ξέρουμε πολύ καλά από το παρελθόν ότι ο θεσμός των συμβούλων λειτούργησε μόνο για την ανταπόδοση ψηφοθηρικών υποχρεώσεων χωρίς να φέρνει κανένα κέρδος στο Δήμο.
Λοιπόν κύριε Δήμαρχε, θα μας ενημερώσετε στα πλαίσια του νέου ήθους και των νέων αξιών αυτής της διοίκησης,  ποιο είναι το βιογραφικό των ειδικών συμβούλων που προσλάβατε;
Ακούγονται και συζητιούνται πολύ τώρα τελευταία τα ονόματα δύο συμβούλων της Αντιπολίτευσης ότι αλληθωρίζουν έντονα προς την πλευρά της Διοίκησης και ψάχνουν ευκαιρία να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Και οι δύο νέα παιδιά, από διαφορετικές Παρατάξεις κι από την «επαρχία» του Δήμου. Βέβαια έχουν γνώση οι φύλακες, αλλά και το υποσχόμενο αξίωμα για ένα νέο παιδί δεν είναι μικρό πράγμα. Σταθμίζουν λένε οι πληροφορίες μου τις καταστάσεις και θα αποφασίσουν σύντομα.
Καμία απάντηση από την Αντιδήμαρχο κα Κωστοπούλου για την απευθείας ανάθεση που δόθηκε στο μεγάλο φαρμακείο του Αγίου Αθανασίου χωρίς να ζητηθούν προσφορές και από όλα τα άλλα φαρμακεία του δήμου μας. Η κα Αντιδήμαρχος, ακολουθώντας τη γενικότερη πολιτική της διοίκησης, προτίμησε τη ρήση «κρείττον του λαλείν το σιγάν», δηλαδή καλύτερα να σιωπάς από το να μιλάς. Κάτι που μαθαίνω ότι της το συνιστούν και για τις τοποθετήσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τελικά θα απαντήσει ή όχι γιατί δεν πήρε προσφορές από όλα τα φαρμακεία; Υπήρχε κάποια υποχρέωση προς κάποιον;
Επίσης οι γνωρίζοντες της καταλογίζουν ότι είχε ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον για το πρόσωπο που προσλήφθηκε και πάλι ως Διευθύντρια στο ΚΕΚ Νεφέλη αφού οι πληροφορίες λένε ότι συνδέονται με ιδιαίτερες οικογενειακές και φιλικές σχέσεις.
Κύριε Δήμαρχε είμαστε βέβαιοι ότι σίγουρα εσείς δεν γνωρίζατε τίποτε για τα παραπάνω θέματα. Δεν υπέπεσαν ποτέ στην αντίληψή σας. Και δεν κάνουμε τον κόπο να σας ρωτήσουμε αφού ξέρουμε ότι για εσάς η σιωπή είναι χρυσός. Πολλές φορές όμως η σιωπή δίνει από μόνη της τις απαντήσεις.
Ακούω τον τελευταίο καιρό κ. Βαϊνά κάποια σχόλια για τις άδειες των παιδικών χαρών και κάποιων δημοτικών γηπέδων. Θα ενημερωθώ για το θέμα και θα επανέρθω σύντομα.
Για το θέμα της συνάντησης των κ.κ. Σαραφίδη – Βασ. Μπίκου, οι κακές γλώσσες λένε ότι η ανάρτηση της φωτογραφίας ενόχλησε πάρα πολύ. Έτσι ακούγεται ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει μακριά, πολύ μακριά. Και ειδικά από ενοχλητικούς τύπους με φωτογραφικές μηχανές.
Κλείνοντας επισημαίνω αυτό που έγραψα πριν δυο εβδομάδες ότι «θα αναδειχθεί σοβαρό ζήτημα το οποίο θα φέρει μεγάλη τρικυμία στα νερά της διοικούσας παράταξης και θα δημιουργήσει μείζον θέμα για το Δήμαρχο στην κοινωνία». Αναμένεται πολύ σύντομα.
Δημότης – online