ΔΗΜΟΣ Χαλκηδόνος : Δημότης – online “Οι εξελίξεις που τρέχουν …”

 

Μια ματιά σε όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα από αύριο σε όλες και όλους σας.
Θα ξεκινήσουμε με κάτι που ξένισε πολλούς δημότες. Και το διαπιστώσαμε αυτό από τις συζητήσεις και τις αντιδράσεις του κόσμου από χθες που μαθεύτηκε.
Πρόκειται για το εξώδικο το οποίο έστειλε ο κ. Κώστας Σαραφίδης στον κ. Χρήστο Θεοδοσιάδη, τον υπεύθυνο δημοσιογράφο του Vima Thess, με αφορμή ένα δημοσίευμα για την έρευνα της Αποκεντρωμένης για το ΚΕΚ Νεφέλη. Γνώμη μας είναι ότι ο κ. Σαραφίδης μπορούσε να στείλει μια επιστολή για να δημοσιευτεί στο σάιτ, όπου θα εξέθετε τη διαμαρτυρία του, τις διαφωνίες του και τις απόψεις του.
Η αποστολή εξωδίκου για μία ανάρτηση η οποία παρουσίαζε δυο έγγραφα της Αποκεντρωμένης, είναι κατά τη γνώμη μας περιττή ενέργεια. Επίσης το ύφος του εξωδίκου το οποίο στο τέλος απειλούσε το Χρήστο με ποινικές και οικονομικές διώξεις, έβαλε σε σκέψεις τους υπεύθυνους του σάιτ.
Εντάξει να συμφωνήσουμε ότι το ορθογραφικό λάθος «κουφάρι του ΚΕΚ» αντί «κουβάρι» έπρεπε να διορθωθεί. Αλλά τόσο κακό για ένα λάθος γράμμα; Και όσο και αν δεν αρέσει στον Κώστα να αναφέρεται το όνομά του δημόσια σε αυτή την υπόθεση, όπως δεν θα άρεσε και σε κανένα φυσικά, ε δεν γίνεται αλλιώς. Το ΚΕΚ Νεφέλη αυτή τη στιγμή είναι το νούμερο 1 θέμα στους δυο Δήμους και συζητιέται κάθε μέρα. Και εκείνος είναι επί 25 χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος εκεί. Άρα θέλοντας και μη, είναι στην επικαιρότητα. Χωρίς φυσικά κανείς από εμάς στο σάιτ να τον κατηγορεί για το παραμικρό.
Όμως η αποστολή εξωδίκων κατά των δημοσιογράφων από πολιτικούς δεν ακούγεται καλά σε κανέναν. Τελειώνοντας εδώ θα αναφέρουμε και το παράπονο που μας μετέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης: «Σαράντα  τέσσερα χρόνια στη δημοσιογραφία (μας είπε) έχω πάρει δύο εξώδικα. Και τα δύο από τον κ. Σαραφίδη (!) ».
Αποκομιδή σκουπιδιών. Η στήλη δικαιώνεται ξανά. Συγνώμες βγήκε και ζήτησε η διοίκηση από τους δημότες για την κατάσταση με τους γεμάτους κάδους. (Η παροιμία βέβαια λέει ότι από τότε που βγήκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο).
Και τι άλλο μπορούν να κάνουν τώρα; Μόνο να ζητούν συγχώρεση και να κάνουν το σταυρό τους. Να εύχονται να τελειώνει γρήγορα αυτή η εκκρεμότητα για την οποία είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι αφού εδώ και τόσους μήνες δεν κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τη νέα σύμβαση.
Τώρα για να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι έληξε και η δίμηνη παράταση της παλιάς σύμβασης,  πέρασαν πριν 2-3 μέρες από την Οικονομική Επιτροπή άρον-άρον και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μια νέα προσωρινή τρίμηνη σύμβαση (με τη διαδικασία μάλιστα της πανδημίας για τον covid 19). Σε κάθε περίπτωση τα αντανακλαστικά τους είναι απελπιστικά χαμηλά. Ήξεραν από πέρυσι, όταν εκλέχτηκαν, ότι η παλιά σύμβαση έληγε το Μάρτη του ‘20. Και άργησαν απελπιστικά.
Ας ελπίσουμε να μη ζήσουμε τραγελαφικές καταστάσεις.
Εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου στο ΚΕΚ Νεφέλη. Επιτέλους το Υπουργείο Εσωτερικών και η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια έστειλαν στους Δήμους την τελική τους απάντηση για τον τρόπο που θα εκλεγούν τα μέλη του νέου ΔΣ. Με την επισήμανση να γίνει η διαδικασία το συντομότερο. Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης δίνει την εξής οδηγία : «Σύμφωνα  με  τη  β)  σχετική  αλληλογραφία, προκύπτει  ότι  οι  Δήμοι –  εταίροι  της διαδημοτικής  επιχείρησης  πρέπει  να  προχωρήσουν  στη  λήψη  αποφάσεων  για  την εκλογή  των μελών τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, ενώ σύμφωνα με την σχετική παράγραφο 3  της  οικείας  συστατικής  πράξης  όπως  ισχύει  (Φ.Ε.Κ.  273/Β΄/07.02.2017),  συνδυαστικά εφαρμοσμένη, το αρμόδιο Διαδημοτικό Όργανο ( που ενέχει θέση Συμβουλίου ), σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του άρθρου 4 του Κανονισμού Λειτουργίας της επιχείρησης, οφείλει να ορίσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, σύμφωνα και με τις εφαρμοστέες διατάξεις του Π.Δ. 410/1995» .
Οπότε τις επόμενες μέρες Θα δούμε τι σημαίνει στην πράξη η οδηγία αυτή και κατά πόσο εφαρμόσθηκε στο παρελθόν. Να θυμίσουμε ότι στο ΔΣ συμμετέχουν 6 αιρετοί, 3 εκπρόσωποι φορέων και 2 δημότες, σύνολο 11 μέλη. Οι έξι είναι από το Δήμο Δέλτα, οι τέσσερεις από το Δήμο Χαλκηδόνος και ένας από το Δήμο Ωραιοκάστρου. Το παιχνίδι πλέον παίζεται στα πρόσωπα που θα προτείνουν οι Δήμαρχοι Δέλτα και Χαλκηδόνος. Τώρα θα φανεί πλέον ξεκάθαρα τι ακριβώς θέλουν να κάνουν στο ΚΕΚ οι Ιωαννίδης και Αναγνωστόπουλος. Από την επιλογή των προσώπων που θα κάνουν, θα φανεί και αν έχουν τη θέληση ή όχι να αλλάξουν την υφιστάμενη κατάσταση στο ΚΕΚ. Σε περίπτωση που εκλέξουν άτομα τα οποία έχουν παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τη σημερινή κατάσταση, τότε σημαίνει ότι δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτε και ότι επιθυμούν και αυτοί την παρούσα κατάσταση.
Αντίθετα, αν έχουν την επιδίωξη να αλλάξουν την υφιστάμενη κατάσταση, αυτό θα φανεί από την επιλογή τους να εκλέξουν νέα πρόσωπα τα οποία δεν δεσμεύονται από διαπροσωπικές σχέσεις με τη σημερινή διοίκηση και δεν συμμετείχαν τόσα χρόνια στις προηγούμενες διοικήσεις. Θα δούμε τι θα γίνει και θα σχολιάσουμε. Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι όλα τα επιτελεία, δημαρχιακά και μη, «έχουν πιάσει φωτιά» για να ελέγξουν τις εξελίξεις. Θα περιμένουμε.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η σκληρή ανακοίνωση στο facebook του Δήμου Δέλτα εναντίον του Δήμου Χαλκηδόνος και των ενεργειών του Δημάρχου κ. Αναγνωστόπουλου με την οποία τον κατηγορεί ως υπαίτιο για την καθυστέρηση των εκλογών στο ΚΕΚ. Πολύ άσχημες τελικά οι σχέσεις μεταξύ Δημάρχων Ιωαννίδη και Αναγνωστόπουλου μετά την ανατροπή της συμφωνίας που είχαν κάνει μεταξύ τους το Δεκέμβριο για την εκλογή του Προέδρου της Αλκυονίδας.
Ο  Ιωαννίδης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί «κατηγορεί» τον Αναγνωστόπουλο ότι δεν τήρησε τη συμφωνία κυρίων για αναβολή της ψηφοφορίας. Θυμίζουμε ότι ο κ. Βασίλης Μπίκος έμεινε τότε στην ψηφοφορία και ψήφισε για Πρόεδρο την κα Μπαλογιάννη. Κάτι που έφερε στη συνέχεια την αποχώρηση του Δήμου Δέλτα από την Αλκυονίδα. Ο Ιωαννίδης δεν το ξεχνάει αυτό και το φέρει βαρέως.
ΔΕΥΑΧ. Έρχεται καλοκαίρι και οι ανάγκες σε νερό θα είναι μεγαλύτερες. Ελπίζουμε να μην παρατηρηθούν και εφέτος οι περυσινές διακοπές νερού σε Βαθύλακο, Άγιο Αθανάσιο, Καστανά, Ακροπόταμο κλπ. Η νέα διοίκηση είχε σχεδόν ένα χρόνο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Θα κριθεί πλέον αυστηρά από όλους. Και κλείνοντας για τη ΔΕΥΑΧ να πούμε ότι ακόμη ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος δεν έδωσαν απάντηση αν δεν δεσμεύτηκαν για την πληρωμή 590.000 € στην ΕΥΑΘ. Προσέξτε : λέμε να απαντήσουν αν δεν δεσμεύτηκαν. Γιατί η απόφαση της ΕΥΑΘ αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεσμεύτηκαν.
Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα. Πάλι δια περιφοράς και με ένα θέμα μόνο. Όταν οι άλλοι δήμοι κάνουν τακτικά Συμβούλια με 20 και 30 θέματα. Κρίμα. Ολόκληρος Δήμος με 40.000 κατοίκους να έχει ένα θέμα για το Συμβούλιό του. Τραγικό.
Μάζωξη καταστηματαρχών στο Δημαρχείο την περασμένη Τετάρτη μετά από πρόσκληση του Δημάρχου. Απογοητευτική η προσέλευση. Ούτε 10 άτομα. Τζίφος η πρωτοβουλία να συμβουλέψουν τους καταστηματάρχες για το τι να κάνουν μετά την πανδημία. Θαρρείς και αυτοί δεν γνωρίζουν. Και αναρωτιόμαστε, δεν μπορούσε ολόκληρος Δήμος να τους μοιράσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο;
Έπρεπε να οργανώσει συγκέντρωση καλώντας τους όλους σε μια αίθουσα; Πλέον όμως Δήμαρχε και Πρόεδρε του Συμβουλίου, εδώ προκύπτει και το εξής θέμα : μετά από αυτό το κάλεσμα σε τόσους ανθρώπους να βρεθούν όλοι μαζί σε ένα κλειστό χώρο, δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία για να μην συγκαλέσετε τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια δια ζώσης.
Αν συνεχίσετε από εδώ και πέρα να τα κάνετε δια περιφοράς, θα φανεί στον κόσμο ότι για πολιτικούς λόγους σας εξυπηρετεί να μην γίνονται ζωντανά Συμβούλια και ότι θέλετε να παραταθεί αυτό. Για να δούμε τη συνέχεια.
Ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί αύριο Δευτέρα. Ακούμε ότι σε λίγο θα ανοίξουν και τα ΚΑΠΗ. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά. Και ο Δήμος να έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται. (Ακόμη περιμένουμε την κα Κωστοπούλου να βγει και να εξηγήσει γιατί δεν ελήφθησαν προσφορές από όλα τα φαρμακεία του Δήμου για το θέμα της προμήθειας των  αντισηπτικών. Προς το παρόν, αφωνία).
Μετανάστες στο Δήμο μας. Αφωνία και εδώ. Απάντηση καμία μέχρι στιγμής.
Παιδικές χαρές. Επίσης αφωνία. Καμία απάντηση από τον κ. Βαϊνά και τη Διοίκηση. Δήμαρχε, πάρε και λίγο την κατηφόρα προς την Αθήνα και ζήτα καμιά χρηματοδότηση. Οι άλλοι Δήμαρχοι δεν είναι κορόιδα που κατεβαίνουν κάτω κάθε τρεις και λίγο. Τα χρήματα δεν έρχονται μόνο από τα Κουφάλια.
Κλείνοντας να πούμε ένα ευχαριστώ για την προτίμηση που δείχνετε στη στήλη. Η απήχηση της είναι ήδη πολύ μεγάλη, σημάδι ότι την εμπιστεύεστε και ότι ήταν κάτι που έλειπε. Να αποκαλύψουμε εδώ ότι η στήλη γράφεται από τρία ΄΄φιλαράκια΄΄ με «επικεφαλής» παλιά καραβάνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και να ξέρετε πως ότι γράφεται εδώ μέσα είναι πλήρως διασταυρωμένο.
Αυτά για σήμερα. Να είστε καλά.

Δημότης – online