ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ : Μια ματιά σε όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας – Δημότης online

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους. Γεμάτη εβδομάδα για το Δήμο μας αυτή που πέρασε. Για να δούμε τα σημαντικότερα ζητήματα.
Όπως λέγανε οι παλιοί μάγκες, γειασάν του Κώστα του Σαραφίδη. Απέδειξε για όσους ξέρουν από πολιτική και όσους μπορούν να βλέπουν πίσω από την κουρτίνα, ότι αυτός είναι στην ουσία ο Δήμαρχος σήμερα. Μανούλα ο Κώστας στο παραπολιτικό παιχνίδι. Κατάφερε καταρχήν και έβαλε – με τον μοναδικό τρόπο που μόνο αυτός ξέρει – από κάτω τους Μηντσιούδη-Μηντζαρίδη και τους έχει πλέον στρατιώτες στη δική του πολιτική γραμμή στα σημαντικότερα θέματα που αυτός θέλει να περάσει.
Είδατε στο θέμα για ορισμό εκπροσώπων στο Διαδημοτικό όργανο του ΚΕΚ; Εκλογή του Κώστα Σαραφίδη ως μοναδικού εκπροσώπου σύσσωμης της Αντιπολίτευσης. Ψηφίστηκε απ’ όλους. Που ήταν η πρόταση του Μαυρουδή, του Μηνά, του Παναγιώτη του Μαρκίδη; Πουθενά. Εξαφανισμένοι. Ότι πει ο Κώστας. Και ειδικά τώρα που η Αντιπολίτευση μπορεί να φέρνει και να περνάει δικές της προτάσεις για αναμορφώσεις προϋπολογισμού, τεχνικού προγράμματος κλπ, ποιος τον πιάνει τον κ. Σαραφίδη.
Κι ο σημερινός Δήμαρχος; Μια μπουκιά για τον Κώστα. Και μάλιστα για τις μέρες που κάνει δίαιτα. Καταρχήν σε επίπεδο πολιτικής σκέψης και πρακτικής αλλά και κινήσεων στο πολιτικό παρασκήνιο, απέχουν οι δυο τους έτη φωτός. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Ο Σαραφίδης τον πάει όπου θέλει τον Αναγνωστόπουλο. Θα ήταν στη θέση του σημερινού Δημάρχου ένας Αραμπατζής, ένας Γιάννης Μπίκος, ένας Τσουκνιδάς και θα άφηναν να τους κάνει ο Κώστας  τέτοια παιχνίδια; Ούτε για αστείο.
Δείτε στο βίντεο την εικόνα του Δημάρχου στο προχθεσινό συμβούλιο. Πολιτικά τραγική εικόνα. (Και πάντα βέβαια ξεκαθαρίζουμε ότι αναφερόμαστε σε πολιτικό επίπεδο, για να μην παρεξηγούμαστε). Αμίλητος και ανενημέρωτος ο δήμαρχος στις επιθέσεις που δέχθηκε. Δεν υπήρχε πολιτικά. Έγινε «σάκος του μποξ». Ειλικρινά στους γνωρίζοντες, αρχίζει πλέον να πλανάται έντονα το ερώτημα αν θα βγάλει τετραετία.
Για να κλείσουμε το αρχικό μας θέμα, αντίπαλος για τον Σαραφίδη δεν είναι ούτε ο σημερινός Δήμαρχος ούτε κανένας από την αντιπολίτευση. Ο πραγματικός αντίπαλος ακούει στο όνομα Ευσταθιάδης. Αυτός μέχρι στιγμής είναι ο μόνος που κατάφερε και τον στρίμωξε. Η ουσιαστική πολιτική σύγκρουση είναι μεταξύ τους. Για πρώτη φορά έφτασε στο σημείο ο Κώστας να οδηγηθεί στην απόφαση να μην είναι διευθύνων σύμβουλος στο ΚΕΚ από εδώ και πέρα, γεγονός που το ανακοίνωσε στο συμβούλιο. Μεγάλο κτύπημα για τον Κώστα αυτό που φέρνει τη σφραγίδα των κινήσεων του Ευσταθιάδη. Η πολιτική ανάλυση λέει ότι όλοι ξέρουμε ότι ποτέ δεν θα έφευγε αν δεν ήταν πολιτικά στριμωγμένος σε αυτό το θέμα.
Επίσης αυτό που αποκαλύφθηκε από το Vima thess προχθές, η προσφυγή στο Εκλογοδικείο που έκανε ο Ευσταθιάδης γιατί τον καιρό των εκλογών ο Σαραφίδης έφερε το αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου στο ΚΕΚ.  Όπως μάθαμε εκδικάζεται στις 6 Ιουλίου. Αν γίνει δεκτή και εκπέσει από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, τότε τετέλεσται για τον Κώστα. Θα έχει δεχθεί το τελειωτικό χτύπημα και θα εξαφανιστεί από το πολιτικό προσκήνιο. Αυτή λοιπόν είναι η πραγματική μονομαχία και θα δούμε που θα καταλήξει.
Στο θέμα της εκλογής συμπαραστάτη του δημότη. Κρίμα. Χάθηκε η ευκαιρία να εκλεγεί ένα πρόσωπο πέρα από τα παραπολιτικά γραφεία που να μην είναι πολιτικάντης και να μην φέρνει εξαρτήσεις από το παρελθόν. Και μιλάμε για δύο δικηγορίνες την κα Αθηναίου και την κα Κατιστζίδου . Έξι ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία η πρώτη και μόνο έναν η δεύτερη. Ειδικά μάλιστα η κα κατιρτζίδου είχε και 20 χρόνια εμπειρίας στο αντικείμενο που ζητάει η προκήρυξη του Δήμου μας. Αποτέλεσμα; Δυστυχώς μόνο 7 δημοτικοί σύμβουλοι στους 33 ψήφισαν αυτά τα δύο άφθαρτα νέα πρόσωπα.
Δεκατρείς ψήφοι στον κ. Σάββα Μωυσίδη οι οποίοι προέρχονται από τις παρατάξεις του Δημάρχου και του κ. Σαραφίδη. Αλλά η υποψηφιότητα Μωυσίδη αποδοκιμάστηκε πρώτα-πρώτα από την ίδια την παράταξη από όπου προέρχεται (ΚΚΕ). Δεν έχουμε τίποτε με τον κ. Μωυσίδη και τον τιμούμε σαν πολιτική προσωπικότητα. Αλλά η ιδέα και η πολιτική πρακτική που είχαν οι δεκατρείς δημοτικοί σύμβουλοι, να εκλέξουν στη θέση του συμπαραστάτη της επιχείρησης ένα συνταξιούχο κομμουνιστή γυμναστή, μας βρίσκει σφόδρα αντίθετους.
Επίσης η παράταξη Μηντσιούδη πρότεινε και ψήφισε τον κ. Καραγιάννη, τον πρώην ειδικό σύμβουλο. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής ο κ. Καραγιάννης, τι σχέση έχει με τις επιχειρήσεις; Κρίμα και πάλι κρίμα γιατί χάθηκε μια ευκαιρία να εκλεγεί ένα πρόσωπο-εργαλείο, χρήσιμο για τους δημότες και για τις επιχειρήσεις στο δήμο μας. Κρίμα και για την παράταξη του δημάρχου που ευαγγελίζεται το «νέο» αλλά ψήφισε το παλιό.
Στο κρίσιμο θέμα της εκλογής εκπροσώπων στο Διαδημοτικό όργανο του ΚΕΚ Νεφέλη. Αυτό που θα εκλέξει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Πέρασε η πρόταση που ήθελε ο κ. Σαραφίδης. Να εκλεγούν 4 εκπρόσωποι σε ένα ενδεκαμελές όργανο. Ο κ. Ευσταθιάδης προσκόμισε νομική γνωμάτευση η οποία έλεγε ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο και ότι σύμφωνα με το Καταστατικό του ΚΕΚ ή με το νομικό πλαίσιο, το όργανο αυτό πρέπει να είναι τριμελές ή 25μελέςαντίστοιχα, ανάλογα με όποια λύση επιλεγεί.
Ο δήμαρχος κ. Αναγνωστόπουλος ακολούθησε τη γραμμή Σαραφίδη, δεν απάντησε στις συνεχόμενες ερωτήσεις από πού προκύπτει ο ορισμός 11 μελών και έτσι τώρα το θέμα θα πάει στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια όπου θα κάνει προσφυγή κατά της απόφασης ο κ. Ευσταθιάδης, όπως είπε στο συμβούλιο. Άποψη της στήλης είναι ότι θα δικαιωθεί. Σημειωτέον ότι το όργανο αυτό είναι σημαντικό γιατί από τη στιγμή που εκλέγεται, αναλαμβάνει τον ρόλο όλων των δημοτικών συμβουλίων στον έλεγχο της λειτουργίας του ΚΕΚ.
Μαθαμε ότι θα αναδειχθεί σημαντικότατο θέμα με τον καταλογισμό προστίμων από την πολεοδομία για την τοποθέτηση καθισμάτων στις κερκίδες των γηπέδων Κουφαλίων, Λουδία, Μ.Μοναστηρίου και Αδένδρου από την προηγούμενη διοίκηση. Για το ζήτημα μάθαμε ότι υπάρχουν καταγγελίες στον Εισαγγελέα Διαφθοράς και ότι δεν είναι απλό. Ο κ. Βαϊνάς μάλιστα απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση προχθές στον κ. Ευσταθιάδη στο συμβούλιο. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
Κατά τα άλλα στο προχθεσινό συμβούλιο έκανε για μια ακόμη φορά άσχημη εντύπωση η πρακτική της διοικούσας παράταξης να φέρνει θέματα και να αναγκάζεται μετά να τα αποσύρει γιατί δεν ήταν τεκμηριωμένα νομικά και τυπικά. Στη συνεδρίαση αυτή αναγκάστηκε και απέσυρε το θέμα για εκλογή εκπροσώπου στη συνέλευση της ΑΝΕΘ. Αλήθεια τι κάνει η κα Γενική Γραμματέας του Δήμου; Γιατί αυτά τα συνεχόμενα λάθη πιστώνονται στο δικό της πρόσωπο.
Κολυμβητήριο από Ιούλιο μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου καλώς εχόντων των πραγμάτων. Για να δούμε πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να γίνει κλειστό και να λειτουργεί όλη τη χρονιά. Ήμουνα νιος και γέρασα.
Ακούγεται πλέον έντονα ότι από 1η Σεπτεμβρίου θα έχουμε αλλαγές σε πρόσωπα Αντιδημάρχων. Για να δούμε τι θα δούμε. Αν και η παράταξη του Δημάρχου λόγω και μικρής εκπροσώπησης σε συμβούλους (11/33) αλλά και λόγω απειρίας στελεχών, δεν έχει πολλές επιλογές.
Παρών στο συμβούλιο ήταν και ο παλιός ειδικός σύμβουλος κ. Βαρδουκέλης ο οποίος μοίρασε φάκελο στους 12 συμβούλους που εκλέχτηκαν με την παράταξη Αναγνωστόπουλου. Άλλος ένας βασικός συνεργάτης προεκλογικά του νυν δημάρχου, τον οποίο και αυτόν τον έβαλε απέναντι. (Άραγε με ποιους έχει μείνει σήμερα;). Σύμφωνα με πληροφορίες στο φάκελο ήταν και αντίγραφο της προεκλογικής συμφωνίας Αναγνωστόπουλου-Βαϊνά. Οψόμεθα να το δούμε.
Μαθαίνουμε ότι οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, και ειδικά οι παλιότεροι, έχουν πολλά παράπονα από τη συνεργασία τους με το νυν δήμαρχο. Του χρεώνουν σοβαρές αδυναμίες στην καθημερινότητα όσον αφορά στην μη λήψη έγκαιρων αποφάσεων. Όπως για υπαλληλικό προσωπικό, για εργαλεία – μηχανήματα πρασίνου, για γραμματεία των Κοινοτήτων τους, για τις παιδικές χαρές κλπ. Η απουσία τους από το προχθεσινό συμβούλιο δεν ήταν τυχαία.
Με τα αδέσποτα τι θα γίνει Δήμαρχε; Δέκα μήνες τώρα και δεν έδωσες καμία λύση στο θέμα. Στο δήμο Δέλτα μέχρι και ταϊστρες βάλανε σε δημόσιους χώρους για να τα ταϊζουν και να μην είναι επιθετικά. Εσύ έχεις κάποιο πλάνο ή πάμε κι εδώ με τον αυτόματο πιλότο;
ΥΓ  Αντιδήμαρχε Παιδείας κυρία Κωστοπούλου, εμείς θα συνεχίσουμε να ρωτάμε γιατί ανατέθηκε η αγορά των υλικών για τον covid-19 στο μεγάλο φαρμακείο του Αγίου Αθανασίου χωρίς να παρθούν προσφορές από τα υπόλοιπα φαρμακεία του Δήμου.
Δημότης – online