ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ – Λ.Ε. : ” Ενημέρωση για την δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων και την πρόθεση του δημάρχου Χαλκηδόνος…” ( ΒΙΝΤΕΟ )

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟ

Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ψηφίστηκε απόφαση για τη δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων, σε συνεργασία με το Δήμο Ωραιοκάστρου. Θέλω και δημόσια να ενημερώσω για τα εξής :
1ον Ο Δήμαρχος κ. Αναγνωστόπουλος, όπως φαίνεται και στο βίντεο, εξέφρασε την πρόθεσή του να διευρύνει αυτό το καταφύγιο και να δεχθεί αδέσποτα και από Δήμους της Θεσσαλονίκης. Δεν γνωρίζω αν ο Δήμαρχος έχει κάποιους δικούς του λόγους ή πιθανόν δέχεται πολιτικές πιέσεις από Δημάρχους της Θεσσαλονίκης και θέλει να προχωρήσει σε αυτήν την «εξυπηρέτηση». Κάτι τέτοιο όμως είναι «απόφαση βόμβα» για το Δήμο μας.
Προσωπικά δήλωσα αντίθετος σε αυτό που προτείνει ο κ. Αναγνωστόπουλος, γιατί το καταφύγιο θα έχει χωρητικότητα μόνο 100 θέσεων και τα ζώα μετά τη στείρωση και το τσιπάρισμα που θα δέχονται, θα αφήνονται και πάλι ελεύθερα έξω στη φύση. Κι επειδή ο νόμος 4039/2012 παρ. 10 αναφέρει ότι «Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους. Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους», εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι σε περίπτωση ένταξης και Δήμων της Θεσσαλονίκης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ως επαρχιακός Δήμος, να δεχθούμε ορδές από αδέσποτα.
2ον Στην απόφαση ορίστηκε ότι μετά την πάροδο 2 ετών, θα αναλάβει τη λειτουργία του καταφυγίου ο διαδημοτικός φορέας «Αλκυονίδα». Επειδή το έργο που θα εκτελείται εκεί χρήζει εξειδίκευσης και επειδή τα ποσά των επιχορηγήσεων είναι σημαντικά (αρχική επιχορήγηση 600.000 €), είναι απολύτως λογικό στο ΔΣ του φορέα αυτού να συμμετέχουν οπωσδήποτε και εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων. Επειδή κάτι τέτοιο δεν προβλέφθηκε με την απόφαση που ελήφθη, θα πρέπει να ρυθμισθεί οπωσδήποτε και για λόγους διαφάνειας.
Ευσταθιάδης Λουκάς, Δημοτικός Σύμβουλος

ΒΙΝΤΕΟ : ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Απο το face Book : Λουκάς Ευσταθιάδης