ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ : Δημότης – online

 

Μια ματιά σε όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.
Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να φτάσουμε ως το τέρμα και να πούμε στον κόσμο τα πράγματα με το όνομά τους. Κι αυτό γιατί οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας δείχνουν πόσο τραγική αλλά και επικίνδυνη είναι πλέον η κατάσταση στα δημοτικά όργανα. Αυτά τα οποία εκλέχτηκαν από τους δημότες για να τους αντιπροσωπεύσουν, να διοικήσουν αυτό το Δήμο και να πάνε την κατάσταση προς το καλύτερο.
Με ότι γράφουμε σήμερα ξέρουμε ότι θα δυσαρεστήσουμε πρόσωπα. Αλλά πλέον ως εδώ. Η κοινωνία πρέπει να έχει γνώση της πραγματικότητας. Να ξέρει γιατί η κατάσταση στο Δήμο Χαλκηδόνος σήμερα θυμίζει τον Τιτανικό που πλέει με φουλ ταχύτητα προς το παγόβουνο.
Καταρχήν να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει άλλος Δήμος στην Ελλάδα ο οποίος να βρίσκεται σε αυτή τη γελοία κατάσταση και να βιώνει αυτή την ξεφτίλα. Να μην γίνονται δηλαδή οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, να μην προσέρχονται στα συμβούλια οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, να μην παρίστανται παρατάξεις στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, να μην παίρνονται αποφάσεις ή οι αποφάσεις που παίρνονται να μην εκτελούνται. Μόνο στο Δήμο Χαλκηδόνος συμβαίνουν αυτά. Γίναμε πανελλήνια το κακό παράδειγμα προς αποφυγή δυστυχώς. Και ας ξεκινήσουμε πρώτα από τη διοίκηση.
Όλοι πλέον καταλάβαμε ένα πράγμα το οποίο δυστυχώς πλέον «φωνάζει από μακριά». «Το ψάρι βρωμάει απ΄το κεφάλι»  λέει η παροιμία. Ο σημερινός δήμαρχος δεν το έχει, «δεν μπορεί να τραβήξει το κάρο από τη λάσπη». Διαλέξτε εσείς ότι θέλετε, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο : η κατάσταση αυτή εμποδίζει την ανάπτυξη του Δήμου.
Πολύ πιθανόν ο άνθρωπος στις άλλες πλευρές της ζωής του να είναι άριστος. Αλλά εμείς δεν τον θέλουμε για να είναι «το καλό παιδί» όπως λέει ο λαός. Ο κόσμος τον ψήφισε για δήμαρχο. Τον ψήφισε για να διοικήσει, να συγκρουστεί με το παλιό, να φέρει το καινούργιο, να εκσυγχρονίσει το Δήμο. Εδώ κι ένα χρόνο όμως έχει δείξει φοβερές διοικητικές και πολιτικές αδυναμίες.
Καταρχήν είναι απών πολιτικά κι έχει κάνει έως τώρα φοβερές πολιτικές γκάφες. Δείχνει ότι έφτασε στο σημείο να διοικεί αυτό το Δήμο, μόνο και μόνο γιατί τον ευνόησαν πολιτικά οι καταστάσεις. Ότι ήρθε στα πράγματα εντελώς απροετοίμαστος. Ότι δεν είχε και δεν έχει ένα όραμα και ένα πλάνο για να πάει το Δήμο μπροστά. Ότι οι επιλογές των προσώπων που έκανε προεκλογικά για το συνδυασμό του ήταν ατυχέστατες. Ότι έχει μια δημοτική ομάδα με ασήμαντες πολιτικές και διοικητικές ικανότητες, χωρίς πολιτική ποιότητα και κύρος. Ότι έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα έστω και σε αυτή τη μικρή ομάδα. Ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ήρθε σε κόντρα αναίτια με το μισό του συνδυασμό. Ότι απομάκρυνε συνεργάτες οι οποίοι είχαν πολιτικό βάρος, τον έβαλαν στην καρέκλα του δημάρχου και μπορούσαν να τον στηρίξουν διοικητικά. Ότι ακόμα και τώρα σαν Δήμαρχος μένει δυστυχώς θεατής στα προβλήματα του τόπου και αδυνατεί να δώσει λύσεις. Ότι επί ένα χρόνο δεν πήγε στα κέντρα εξουσίας και στα υπουργεία  ούτε μια φορά για θέμα του Δήμου.
Αυτή είναι δυστυχώς η εικόνα του σημερινού Δημάρχου. Αλλά κι εσύ κύριε Βαϊνά που πριν 15 μήνες ήσουν υποψήφιος για τη Δημαρχία και τώρα είσαι στη ουσία συνδήμαρχος και συνδιοικείς – όπως διαβάσαμε και στην προεκλογική σας συμφωνία – γιατί ανέχεσαι αυτές τις καταστάσεις; Είναι δυνατόν να βγαίνεις μόλις χθες με μια ανακοίνωση 5 γραμμών, όταν επί ένα χρόνο δεν έχει ακουστεί η φωνή σου, και στην ουσία να μην τοποθετείσαι για τίποτε και να μη λες ουσιαστικά τίποτε μέχρι τώρα; Έτσι θα διοικούσες κι εσύ αν ήσουν δήμαρχος; Με τον ίδιο τρόπο; Δεν καταλαβαίνεις ότι σε αυτή τη διοίκηση έχεις ένα ιδιαίτερο πολιτικό βάρος; Ή μήπως τελικά δεν μπορείς να σηκώσεις το βάρος αυτό;
Γιατί λοιπόν δήμαρχε και συνδήμαρχε δεν προχωρήσατε για το καλό του Δήμου μας σε μια συνδιοίκηση με άλλες δημοτικές ομάδες αλλά επιλέξατε οι δυο σας να προχωρήσετε μόνοι; Όταν μάλιστα έχετε τόσους λίγους συμβούλους στην ομάδα σας; Γιατί δεν προσεταιριστήκατε έστω την ομάδα Μηντζαρίδη με την οποία είστε πιο κοντά πολιτικά; Γιατί δεν κάνατε ένα πολιτικό άνοιγμα ή μια πρόσκληση σε διάλογο στις άλλες δημοτικές παρατάξεις προκειμένου να καταλήξετε σε μια μίνιμουμ συμφωνία και να βάλετε σε ενέργεια ένα ελάχιστο πρόγραμμα για το Δήμο μας; Γιατί αφήνετε τους κακούς να λένε ότι όλο αυτό το κάνατε μόνο και μόνο για να μοιράσετε μεταξύ σας θέσεις, οφίτσια και μισθούς;
Και πρέπει τώρα εμείς να πληρώνουμε για άλλα τρία χρόνια τις αδυναμίες, τις εμμονές σας ή τις κρυμμένες επιδιώξεις σας; Να βλέπει η κοινωνία ότι δεν γίνονται οι συνεδριάσεις γιατί δεν έρχονται ο κ. Τσακίρης ή η κα Κοκκινίδου; Αν είναι δυνατόν. Ειδικά με την κα Κοκκινίδου, συμβαίνει δεύτερη φορά να μην γίνεται συνεδρίαση επειδή λείπει. Γι’ αυτό εκλέχθηκε; Αυτός είναι ο ρόλος της; Επιτέλους ας αναλογιστούν τα δύο παραπάνω πρόσωπα αν μπορούν να φέρουν το βάρος και την ευθύνη του αξιώματος που τους εμπιστεύθηκαν οι δημότες. Εφόσον δεν μπορούν, τότε πλέον κ. Αναγνωστόπουλε είσαι υποχρεωμένος απέναντι στους δημότες να τους ζητήσεις την παραίτησή τους. Έτσι κάνει ο αρχηγός. Δεν κρύβεται πίσω από ανακοινώσεις του τύπου «είχαν τα προσωπικά τους προβλήματα και μας είχαν ειδοποιήσει».
Γιατί κ. Δήμαρχε ήξερες από το πρωί της Πέμπτης ότι οι παρατάξεις Μηντσιούδη_Σαραφίδη θα απέχουν. Αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσες να μαζέψεις την ομάδα σου. Άκου να δεις. Τι πάει να πει Δήμαρχε «προσωπικά προβλήματα»; Όταν έχει συνεδρίαση είναι υποχρεωμένοι να είναι παρόντες. Γι΄αυτό τους ψήφισε ο κόσμος. Αλλιώς στείλ’ τους στην οικία τους. Κι αν δεν μπορείς, τότε πήγαινε εσύ στη δική σου. Να έρθουν οι επόμενοι που μπορεί να είναι και ικανότεροι. Ή μήπως ανέχεσαι την κατάσταση για άλλους λόγους και αιτίες;
Ότι και να συμβαίνει μεταξύ σας, ο κόσμος σας λέει ένα πράγμα : φτάνει πια κύριοι. Πέρασε ένας χρόνος και δυστυχώς αποδείξατε ότι μόνοι σας δεν μπορείτε. Για να μην αρχίσει η κοινωνία να λέει ότι πλέον κάνετε κακό στον τόπο, επιτέλους για το καλό του Δήμου αναζητείστε συμμαχίες. Γιατί δυστυχώς δείξατε ότι δεν έχετε τη δυνατότητα να προχωρήσετε μόνοι σας.
Πάμε τώρα στις παρατάξεις Μηντσιούδη-Σαραφίδη. Απαράδεκτη και απόλυτα καταδικαστέα η πολιτική τους τακτική να απέχουν από τις συνεδριάσεις χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Και μάλιστα όταν ακούγεται έντονα στην πολιτική πιάτσα ότι ο Μαυρουδής ήθελε την αποχή για να αποφύγει τη συζήτηση σε συγκεκριμένο επίκαιρο θέμα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι «τσιφλίκι του μπαμπά σας» κύριοι. Είναι κατάκτηση της δημοκρατίας και είναι ο κατεξοχήν θεσμικός χώρος. Ο χώρος όπου οφείλετε στους δημότες που σας ψήφισαν να είστε παρόντες, να αναδεικνύετε τα προβλήματα και να ψάχνετε λύσεις. Όχι να ψάχνετε ευκαιρία για να δραπετεύετε, όπως κάνετε εσείς. Είστε ήδη χρεωμένοι με την 3η ή 4η αποχή από συμβούλιο με αποτέλεσμα να ματαιώνονται οι συνεδριάσεις. Κι όλα αυτά εις βάρος των δημοτών. Σε τι πιστεύετε ότι βοήθησε το Δήμο αυτή η στάση σας; Σε τίποτε απαντάει ο κόσμος. Ο δικός σας κόσμος.
Γιατί το κάνετε λοιπόν αυτό; Γιατί απαξιώνετε με την πρακτική σας και τους δημότες και τους συναδέρφους σας αλλά και το θεσμό; Δεν καταλαβαίνετε ότι οι δημότες σας καταδικάζουν; Δεν καταλαβαίνετε ότι η στάση σας αυτή όχι μόνο δεν αποδίδει αλλά γυρίζει εναντίον σας σαν μπούμερανγκ; Δεν καταλαβαίνετε ότι με τη στάση σας αυτή κάνετε ζημιά στην κοινωνία; Ή μήπως θέλετε να ενισχύετε τις φήμες που διοχετεύουν οι κακοί της πολιτικής πιάτσας ότι με αυτό τον τρόπο θέλετε να στριμώξετε το Δήμαρχο και να διεκδικήσετε θέσεις και οφίτσια;
Είναι δυνατόν να αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης Μηντσιούδη ότι « η αποχή ήταν μία κατεξοχήν πολιτική πράξη»;  Ότι έγινε «ως απάντηση στις συκοφαντικές δηλώσεις του Δημάρχου για κακή αντιπολίτευση»; Είναι πολιτική άποψη αυτή; Είναι λόγος πολιτικός αυτός; Ή είναι τελικά παραπολιτική; Γιατί τελικά είναι παραπολιτική επιλογή να μην απαντάς πολιτικά μέσα στο χώρο του συμβουλίου, εκεί που σε έταξε ο κόσμος για να δίνεις απαντήσεις. Αλλά να επιλέγεις να απέχεις και να βγαίνεις στα σάιτ στριμωγμένος για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα και να λες ότι «απέχω από τα συμβούλια γιατί ο Δήμαρχος είπε για εμάς αυτό κι αυτό». Αν είναι δυνατόν. Για γυρίστε τη βελόνα κύριοι γιατί θα μας πάρουν με τις πέτρες.
Γιατί ειδικά εσύ κ. Μαυρουδή Μηντσιούδη, είσαι από τα 20 χρόνια σου μέσα στα συμβούλια. Έχεις 5 υποψηφιότητες σαν υποψήφιος δήμαρχος. Είναι δυνατόν να επιλέγεις να απέχεις συνεχόμενα επί ένα χρόνο από την Οικονομική Επιτροπή; Γι΄αυτό σε ψήφισε το 40% του κόσμου; Έπρεπε να ξέρεις σαν παλιός πολιτικός ότι η αποχή εκθέτει αυτόν που την κάνει και δεν αποδίδει πολιτικά. Άλλαξε λοιπόν πολιτική γραμμή. Δεν πάει καλά το πράγμα.
Ίδια η πολιτική κριτική μας και για την παράταξη Σαραφίδη. Έβγαλαν πρώτοι ανακοίνωση για να μας πουν τι; Ότι απέχουν από τη συνεδρίαση γιατί ο Δήμαρχος έδωσε συνέντευξη στο σάιτ της «Μακεδονίας» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν τον αφήνει να διοικήσει.
Και είναι αυτός σοβαρός λόγος για να απέχετε από τη συνεδρίαση; Είναι δυνατόν; Μας δουλεύετε ρε παιδιά; Σηκωθείτε και πηγαίνετε στο συμβούλιο, όπως έχετε υποχρέωση να κάνετε, και «πλακώστε τον» στη σκληρή κριτική για τα στραβά του και τα ανάποδά του, για ότι υποσχέθηκε και δεν έχει κάνει. Να σας δει κι ο κόσμος, να δει και τον Δήμαρχο τι απαντάει και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Όχι να απέχετε από τα συμβούλια για ψύλλου πήδημα. Φτάνει πια. Ως εδώ.
Και να βγαίνει μάλιστα και ο κ. Παπαμιχαήλ να προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο. Να μιλάει για φερέφωνο του Δημάρχου και γκαιμπελικές μεθόδους. Και να προσπαθεί να μας πείσει ότι η συνεδρίαση δεν έγινε όχι γιατί δεν πήγαν οι παρατάξεις Μηντσιούδη – Σαραφίδη αλλά γιατί δεν πήγαν οι κκ Τσακίρης-Κοκκινίδου. Αλλά ο κόσμος κ. Παπαμιχαήλ δεν είναι χαζός. Όσο κι αν πιστεύουν κάποιοι ότι είναι. Ο κόσμος κατάλαβε ότι η συνεδρίαση δεν έγινε γιατί δεν πήγαν ΚΑΙ οι παρατάξεις Μηντσιούδη – Σαραφίδη ΚΑΙ οι κκ Τσακίρης-Κοκκινίδου.
Καταλήγοντας λοιπόν θέλουμε να επισημάνουμε ένα πράγμα. Ο Δήμος δεν πάει καθόλου καλά. Οι αποχές και οι αναβολές των συνεδριάσεων είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ο κόσμος βλέπει από τη μια τους εκπροσώπους του να τρώγονται σαν τα κοκόρια και  από την άλλη τα προβλήματα του Δήμου να διογκώνονται μέρα με τη μέρα. Προοπτική, πλάνο και σχέδιο δεν φαίνονται πουθενά. Συνεννόηση δεν φαίνεται από πουθενά. «Κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» λοιπόν.
Ανασκουμπωθείτε κύριοι και κυρίες σε όποιο μετερίζι κι αν βρίσκεστε, αλλάξτε τη μέχρι τώρα στάση σας και συνεργαστείτε για πάει ο Δήμος μπροστά. Αφήστε πίσω τα προσωπικά σας και τις μικροπολιτικές επιδιώξεις σας που μόνο κακό κάνουν στην κοινωνία.
Εμείς από την ταπεινή αυτή θέση βαράμε την καμπάνα του κινδύνου. Ξυπνήστε πριν είναι αργά. Πριν ο κόσμος σας ισοπεδώσει όλους και όλες. Γιατί αυτό ακούγεται πλέον στην πιάτσα :  «κανένας τους δεν κάνει». Ο κόσμος πλέον δεν συγχωρεί και δεν εξαπατάται. Μπορεί να μη μιλάει και να μην τοποθετείται δημόσια, αλλά από την καρεκλίτσα του βλέπει και μετράει τα πάντα. Και θα σας αποβάλλει όλους μαζί από τα κοινά την επόμενη φορά.
Αυτά προς το παρόν. Καλή δροσιά να έχετε φίλοι και φίλες.
ΥΓ 1 Να πούμε ότι δυστυχώς, η κριτική που είχαμε υποσχεθεί για σήμερα  αποτιμώντας τη μέχρι τώρα πορεία και το έως τώρα έργο των Δημάρχου, Αντιδημάρχων, Γενικού Γραμματέα, Προέδρων Κοινοτήτων μετατίθεται και πάλι.
ΥΓ 2 κα Κωστοπούλου ο κόσμος εξακολουθεί να ρωτάει γιατί δεν απαντάτε για την απευθείας ανάθεση στο μεγάλο φαρμακείο του Αγίου Αθανασίου των υλικών για τον covid 19 στα σχολεία; Γιατί δεν ζητήσατε προσφορές και από τους άλλους φαρμακοποιούς;

Δημότης – online