ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ – Δημότης online : “Ποιος διοικεί τελικά αυτόν τον δήμο … ; “

Μια ματιά σε όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας.

Ξεκινάω σήμερα με την αποκάλυψη της συνάντησης Βασίλη Μπίκου – Κώστα Σαραφίδη.
Που να φανταστούν εκεί που πήγαν ότι θα υπάρχει σμπίρος δημοσιογραφικός. Φυσικά και κανένας δεν μπορεί να ζητήσει να μην συναντώνται δυο άνθρωποι που είναι γνωστοί από δεκαετίες. Από την άλλη όμως κανένας δεν μπορεί να μην σκεφτεί ότι η συνάντηση είχε πολιτικό περιεχόμενο. Κι ότι δεν ήταν η μόνη. Πολλοί μάλιστα θυμήθηκαν γεγονότα από τη στάση που κράτησε τόσο καιρό ο κ. Β. Μπίκος.
Ότι δεν δέχθηκε να αναλάβει κάποιο πόστο στη νέα διοίκηση. Ότι στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο για την εκλογή προεδρείου δεν κάθισε στα έδρανα της παράταξής του αλλά σε αυτά της Αντιπολίτευσης ανάμεσα σε Σαραφίδη-Οκλαλιώτη.
Ότι σε κάθε συμβούλιο ήταν υπέρ του δέοντος φιλικός προς την Αντιπολίτευση. Ότι όταν ο Αντιδήμαρχός του και στέλεχος της Παράταξής του κ. Ευσταθιάδης έκανε καταγγελία για το ΚΕΚ Νεφέλη του φίλου του κ. Σαραφίδη, εκείνος βγήκε δημόσια και τον κατήγγειλε ζητώντας από τον Δήμαρχο να τον παραιτήσει.
Εδώ προκύπτουν βασικά ερωτήματα που στη στήλη τα αναδεικνύουμε :  κατά πόσο ο κ. Β. Μπίκος επηρεάζει διοικητικά τις καταστάσεις στο Δήμο μέσω των επιρροών του σε συμβούλους της παράταξης;
Τι ρόλο παίζει ο Κώστας Σαραφίδης;
Διεκδικεί κάποιο ρόλο για τον εαυτό του μελλοντικά ο Βασίλης Μπίκος και αν ναι ποιος είναι αυτός; Και τελικά πόσο επηρεάζεται ο Δήμαρχος στις αποφάσεις του από όλα αυτά; Αναρωτιόμαστε αν είναι ενήμερος κι αυτός για αυτές τις συναντήσεις ή γίνονται χωρίς να το γνωρίζει.
ΠΟΙΟΣ ΔΙΟΙΚΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ  ΔΗΜΟ;
Το κουβάρι ξετυλίγεται. Υγεία να έχουμε και θα δούμε…
Και μια που είπαμε για το Δήμαρχο, θα είμαι πάλι αυστηρός μαζί του. Στις τόσες δεκαετίες που ασχολούμαι και παρακολουθώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχω ξαναδεί Δήμαρχο και Δημοτική Παράταξη που να αποδομήθηκαν τόσο γρήγορα στην κοινωνία. Είναι άξιο απορίας το πώς κατάφεραν σε εννιά μήνες να «απολέσουν» το σημαντικότερο κομμάτι από την «πολιτική προίκα» που τους έδωσαν οι δημότες στις εκλογές. Και αναφέρομαι βέβαια στο κομμάτι των πολιτικών αξιών .
Η ανάδειξή του σημερινού Δημάρχου είχε ένα πολιτικό συμβολισμό με μια πολύ συγκεκριμένη εντολή : να ανατρέψει τα παλιά κακώς κείμενα και να διοικήσει με διαφάνεια και αξίες. Είχε την ευκαιρία να βγει μπροστά στο θέμα της καταγγελίας στον Εισαγγελέα για το ΚΕΚ, στην προκήρυξη του Διευθυντή με 40 μόρια στη συνέντευξη, στην έκπτωση 22% για την προμήθεια στο Βιολογικό Κουφαλίων, στην ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαφάνειας.  Αλλά αυτός έμεινε πίσω στην αφάνεια να σιωπά.
Και εξακολουθεί να μην κάνει Συμβούλια με τηλεδιάσκεψη αλλά να φέρνει σοβαρά οικονομικά θέματα με συζήτηση «διά περιφοράς». Όλες αυτές οι επιλογές, του στοίχησαν στον κόσμο. Μπορεί να σκέφτεται την επόμενη υποψηφιότητά του (ακόμη και με κομματικό χρίσμα) και να δίνει αυτή την εικόνα του ισορροπιστή. Αλλά αυτό που διαπιστώνω μιλώντας με τον κόσμο είναι ότι εκείνο το ζωντανό κομμάτι των δημοτών που τον εμπιστεύτηκε για λόγους αξιών, τον έχει πλέον εγκαταλείψει απογοητευμένο.
Ανεξαρτητοποίηση Ευσταθιάδη. Όπως το γράψαμε ο Δήμαρχος κίνησε τη διαδικασία να τον διαγράψει αλλά ο πρώην Αντιδήμαρχος προτίμησε την ανεξαρτητοποίηση. Στην επιστολή του διατύπωσε πολλές και οξείες κατηγορίες για το Δήμαρχο. Που δεν απαντήθηκαν και πάλι. Ένδειξη αδυναμίας ή όχι; Σίγουρα πάντως περιμένουμε με αγωνία στο πρώτο κανονικό Δημοτικό Συμβούλιο για να τους δούμε για πρώτη φορά να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
Και μια που ανέφερα για Συμβούλιο. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη στάση της αντιπολίτευσης στο συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης. Πως θα απαντήσει στη συνεχόμενη τακτική του Δημάρχου να φέρνει σημαντικά θέματα «διά περιφοράς» και όχι με τηλεδιάσκεψη όπου θα μπορεί να υπάρχει ζωντανός διάλογος και συζήτηση;
Συμφωνεί ή όχι με αυτήν την τακτική;
Πολύ καλή η επικοινωνιακή τακτική του Μηνά Μηντζαρίδη να κοινοποιεί τα σκεπτικά για θέματα που αφορούν το Δήμο. Θα τον συμβουλεύαμε να γίνει πιο απλουστευτικός για τον απλό κόσμο.
Εκείνη η «ψυχή» που ακούει στο όνομα Μηντσιούδης Μαυρουδής που χάθηκε;
Η παράταξή του δεν έχει άποψη για ότι συμβαίνει;
Δεν πρέπει να την μάθουν οι δημότες που τον ψήφισαν;
Υπάρχει στο Δήμο Αντιδήμαρχος Παιδείας;
Αν δεν κάνω λάθος είναι η κα Κωστοπούλου. Δεν βλέπει την κατάσταση των σχολείων που είναι μέσα στα χόρτα;
Δεν έπρεπε να ενημερώσει γονείς και μαθητές για την επάνοδο τους και για τα μέτρα προστασίας; Σημαντικό το κενό και σε αυτόν τον τομέα.
Τέλος μεγάλη είναι η απογοήτευση των δημοτών και για τα ζητήματα καθημερινότητας. Ενώ στην αρχή η νέα διοίκηση πήγαινε πολύ καλά, τώρα η αλλαγή προς το χειρότερο στην καθημερινότητα είναι φανερή.
Με τους δημοτικούς χώρους να χορταριάζουν, με τους κάδους να ξεχειλίζουν από σκουπίδια, με τις διακοπές στο νερό, με τους προέδρους και τα συμβούλια να διαμαρτύρονται.
Ας ελπίσουμε να δούμε κάτι καλύτερο στο μέλλον.

Δημότης – online