ΔΗΜΟΣ Λαγκαδά: “Όχι” στην εγκατάσταση της ΜΕΑ !

Την Τρίτη 26 Μαΐου 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά αποφάσισε ομόφωνα να μην επιτραπεί η χωροθέτηση και εγκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα (ΜΕΑ), ούτε άλλη μονάδα απορριμμάτων, στα όρια του Δήμου Λαγκαδά.
Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε ενάντια στην κατασκευή της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στα όρια του Δήμου Λαγκαδά εκφράζοντας την αντίθεσή του ως προς τα κριτήρια καταλληλότητας, τα χαρακτηριστικά, τη μορφή κατασκευής και λειτουργίας, τους σκοπούς και στόχους παραγωγής της.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ο δήμος:
-Καλεί «όλους τους δημότες να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαγκαδά και τις συντονισμένες δράσεις που προετοιμάζει, ώστε όλοι μαζί να αποτρέψουμε τα σχέδια για την κατασκευή και λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας στην περιοχή μας».
-Ζητά «να υπάρξει άμεση αναστολή της απόφασης χωροθέτησης της ΜΕΑ στο Δήμο Λαγκαδά, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κ.Μ και του Φο.Δ.Σ.Α., να δοθούν κονδύλια για την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με τη διαλογή στην πηγή και την κατασκευή όλων των ΣΜΑ με συνδυασμένα κριτήρια».
Ακόμα, ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης «των αστοχιών στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης».
Όσον αφορά στη διαφωνία με την εγκατάσταση της ΜΕΑ στον δήμο Λαγκαδά, αναφέρει τα εξής:
«ΘΕΩΡΟΥΜΕ αυτονόητο ότι ο Δήμος Λαγκαδά θα έπρεπε να εξαιρεθεί από κάθε σχεδιασμό χωροθέτησης νέων περιφερειακών υποδομών. Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα κριτήρια χωροθέτησης όπως αυτά ορίζονται στον ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ ΚΜ, περί δίκαιης κατανομής των περιβαλλοντικών έργων εντός περιφέρειας, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο βαθμό επιβάρυνσης και υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής από πλευράς ρύπανσης(λόγω της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης).
Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που κάποιοι αποφάσισαν να εγκατασταθεί στο Δήμο Λαγκαδά, είναι το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα. Θα είναι δυναμικότητας μεγαλύτερη των 300.000 τόνων ανά έτος και θα εξυπηρετεί
το 64% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, των Δήμων των Π.Ε. Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και το Δήμο Παιονίας της Π.Ε. Κιλκίς.
Με το άλλοθι της αποσυμφόρησης του ΧΥΤΑ η κατασκευή αυτής της μονάδας, θα επιφέρει εν τέλει πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση στην περιοχή μας, καθιστώντας την κέντρο του σκουπιδιού της Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του οικοσυστήματος της περιοχής, είτε λόγω κακής κατασκευης/λειτουργίας του, είτε λόγω επίδρασης αστάθμητων παραγόντων ή ατυχήματος θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας και την οικονομική καταστροφή του τόπου.
Η χωροθέτηση της ΜΕΑ προτείνεται σε περιοχή δίπλα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης εντός της Ζώνης Γ´ του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας –Βόλβης. Ο Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης –Χαλκιδικής με αριθμ.πρωτ.1745ΠΕ28-01-2020 γνωμοδότησε αρνητικά, λαμβάνοντας υπόψη: α] όλη την νομοθεσία –β] την αποδεδειγμένη κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ με έκδηλες τις επιπτώσεις των αστοχιών λειτουργίας του στο οικοσυστημα –γ] την κακή κατάσταση της λίμνης Κορώνειας και με το υπέρογκο πρόστιμο από την ΕΕ στην χώρα μας να παραμένει σε αναστολή εκτέλεσης και να ειμαστε σε επιτήρηση.
Δεν έχουν γίνει γνωστά και δεν έχουν καθοριστεί από πριν τα περιβαλλοντικά κριτήρια καταλληλόλητας για το συγκεκριμένο είδος εγκατάστασης, όπως και με ποια περιβαλλοντικά κριτήρια αποκλείσθηκαν οι υπόλοιπες 12 υποψήφιες περιοχές και με ποια επιλέχθηκαν οι τρείς θέσεις στο Δήμο Λαγκαδά, καταλήγοντας στη θέση 13, εντός προστατευόμενης περιοχής, χωρίς να ληφθεί υπόψη το πολλαπλό καθεστώς προστασίας, σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο του Εθνικού Πάρκου λιμνών Κορώνειας – Βόλβης – Ρήχιου ποταμού στο οποίο καταλήγουν όλα τα ρέματα της περιοχής.
Δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί τα ήδη τεράστια προβλήματα που προκαλεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης με επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους κατοίκους, με τον υπερκορεσμό των κυψελών με απορρίμματα και το σχεδιασμό για προετοιμασία νέων, που θα επιμηκύνουν τη ζωή του στη περιοχή για πάρα πολλά χρόνια.
Οι κάτοικοι της περιοχής μας είναι μάρτυρες της δυσοσμίας που προκαλεί. Όλοι βλέπουμε καθημερινά, ειδικά μετά από βροχοπτώσεις, την μόλυνση του ποταμού Μπαγδάνα και φυσικά της λίμνης Κορώνειας, που είναι αποδέκτης του. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και οι μετρήσεις, που γίνονται κατά διαστήματα από τον Φορέα Διαχείρισης της Κορώνειας. Φυσικά είναι άγνωστο τι γίνεται με τον υδροφόρο ορίζοντα (τα υπόγεια νερά) γιατί κανείς δεν κάνει μετρήσεις και το πιο πιθανό είναι να οδηγηθούμε σε τραγικές καταστάσεις για το σύνολο της λεκάνης του Λαγκαδά, για το αγαθό του πόσιμου νερού.
Ζούμε σε μια περιοχή αμιγώς αγροτική, έχοντας υποστεί όμως, επί 12 χρόνια, τις επιπτώσεις από την αποδεδειγμένα κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης που μολύνει το περιβάλλον της Λεκάνης Μυγδονίας μέχρι την λίμνη Κορώνεια, με υπερβάσεις στο όγκο των απορριμμάτων, ανακυκλοφορία μεγάλων ποσότητων διασταλλαζόντων και με διαρροές διασταλαζόντων από το σώμα των κυττάρων του.
Η περιοχή μας έχει τεράστια οικολογική υποβάθμιση, έχουμε λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων του ολόκληρου του νομού Θεσσαλονίκης, τόσα χρόνια , με έναν ΧΥΤΑ που λειτουργεί σαν χωματερή και θα εξακολουθεί να δέχεται απορρίμματα για πολλά χρόνια ακόμη».