ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 12 ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 12 ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη 18.12.20
Κύριε πρόεδρε,
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha την 07.12.2020 αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα όσα λάθη έγιναν, τόνισε ότι « τη Θεσσαλονικη και την Β. Ελλάδα θα έπρεπε να την έχουμε κλείσει μια εβδομάδα νωρίτερα, αλλά δεν υπήρχε τότε τέτοιο αίτημα», όπως άλλωστε δήλωσε και κατά τη σχετική συζήτηση στην Βουλή.
Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, ο δήμαρχος Θεσσαλονικης Κ. Ζέρβας με δηλώσεις σε ραδιοσταθμό, διαφώνησε με τον πρωθυπουργό, τονιζοντας ότι ήταν ενημερωμενος για την κατάσταση τόσο από τον ίδιο όσο και από αλλους τοπικους παραγοντες και κατηγορεί τον ΕΟΔΥ για ελλιπή στοιχεία και απαγόρευση πρόσβασης σε αυτά και την κυβέρνηση για έλλειψη συντονισμού στη διαχείριση της πανδημίας, προτείνοντας εκ των υστέρων κάποια μέτρα που κατά την γνώμη του θα πρέπει να παρθούν.
Κύριε πρόεδρε,
Η Θεσσαλονικη και η ευρύτερη περιοχή της πληρώνει βαρύτατο τίμημα σε θανάτους από COVID-19. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Θεσσαλονικη θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και με αναγωγή των θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού, με 750 νεκρούς μεταξύ των 3.214 θανάτων στο σύνολο της χώρας.
Σε αυτή την τραγική χρονική περίοδο που όλοι μιλούν για εθνική ομοψυχία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτειακών φορέων που διαχειρίζονται την πανδημία είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαία, η δημόσια διαφοροποίηση του δημάρχου στα όσα δηλώνει ο πρωθυπουργος προκαλεί σύγχυση, φόβο και ανασφάλεια στους συμπολίτες μας, κλονίζει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και την δημοτική αρχή που ευρίσκεται εγγύτερα στο πρόβλημα και δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα των υπευθύνων να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τις επιπτώσεις της.
Κύριε πρόεδρε, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και επείγον.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, ζητούμε από εσάς να το διαβιβάσετε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και να αναγνωσθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου στις 21.12.20
και από τον δήμαρχο Κ. Ζέρβα να ενημερώσει το σώμα για τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από αυτό.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι (αλφαβητικά)
1. Αγαθαγγελίδου Μαρία
2. Αηδονά Νέλλη
3. Αρβανιτίδου Μαρία
4. Βούγιας Σπύρος
5. Καλαϊτζίδης Σταύρος
6. Καλφακάκου Ρία
7. Κουράκης Ανδρέας
8. Νοτοπούλου Κατερίνα
9. Ορφανός Γιώργος
10. Πασχαλίδου Μαρία
11. Ρακκάς Γιώργος
12. Χρησίδου Ελλη