Δήμ. Πυλαίας-Χορτιάτη : Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για πρόληψη της Οστεοπόρωσης σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

Δεκάδες γυναίκες στο στάδιο της εμμηνόπαυσης και μικρότερης ηλικίας, αλλά και άντρες με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό συμμετείχαν στο ΔΩΡΕΑΝ διαγνωστικό πρόγραμμα μέτρησης της οστικής πυκνότητας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης που υλοποίησε φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ).
Το πρόγραμμα  πραγματοποιήθηκε σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες Πυλαίας – Χορτιάτη στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας του δήμου, περιελάμβανε υπερηχογράφημα πτέρνας και αποσκοπούσε στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.
Απευθυνόταν κυρίως σε άτομα (γυναίκες και άνδρες) με οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης, γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, γυναίκες μικρότερης ηλικίας, εφόσον έχουν κάνει ολική υστερεκτομή, γυναίκες που κάνουν χρόνια χρήση κορτιζόνης, καθώς και γυναίκες με προβλήματα θυρεοειδούς αδένα.
Σε όλο τον δήμο εξετάστηκαν συνολικά 127 άτομα (124 γυναίκες και 3 άνδρες) εκ των οποίων διαγνώστηκαν με οστεοπόρωση 4 και με οστεοπενία 70 άτομα, ενώ φυσιολογικά ήταν τα όρια και οι ενδείξεις για συνολικά 53 από τα εξεταζόμενα άτομα.