Δήμ. Λαγκαδά : Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Λαγκαδά.

Εγκρίθηκε κατά την προχθεσινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2021.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα, συνολικού ύψους 4.156.532,33 ευρώ, προβλέπονται 35 νέα έργα, 17 συνεχιζόμενα για την Τεχνική Υπηρεσία και 9 συνεχιζόμενα για την Πολεοδομία.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης, το Τεχνικό Πρόγραμμα που κατατέθηκε είναι αντιπροσωπευτικό του οράματος της νέας διοίκησης για τη δημιουργία ενός βιώσιμου, σύγχρονου και προοδευτικού Δήμου. «Θεωρούμε ότι είναι ένα ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα που έχει στόχο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, την κάλυψη αναγκών ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία, την αξιοποίηση εγκαταστάσεων εκπαίδευσης και πολιτισμού, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος» υπογράμμισε ο κ. Ταχματζίδης.
Παρά τις αντιξοότητες λόγω Covid-19 και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος, χάρις στη σκληρή δουλειά υπαλλήλων του Γραφείου Προγραμματισμού επιτεύχθηκε η κατάρτιση ενός Τεχνικού Προγράμματος που αξιολόγησε και ιεράρχησε τα αιτήματα των Δημοτικών Κοινοτήτων, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των πολιτών καθώς και τη δυνατότητα ωρίμανσης και υλοποίησης πολλών χρηματοδοτούμενων έργων, μέσα στο 2021.
Για την κατάρτιση του ετήσιου τεχνικού προγράμματος προηγήθηκε από το Γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου Λαγκαδά εξαντλητική διαδικασία διερεύνησης, όπως και πολύωρη μελέτη, για την ένταξη επιλέξιμων πράξεων στο πλαίσιο των προσκλήσεων των εθνικών χρηματοδοτικών/αναπτυξιακών προγραμμάτων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι θα υποβληθούν προτάσεις για το σύνολο των προσκλήσεων του Προγράμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης».
Σημειώνεται δε, πως από την έγκριση των προτάσεων που θα υποβληθούν, ο Δήμος Λαγκαδά προσδοκά, από τη χρηματοδότηση των έργων, περί τα 20.000.000 ευρώ.
Οι προδιαγραφές που τέθηκαν για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος και η δομή τους εστιάζει σε δράσεις και πράξεις με κοινωνικοοικονομικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό αντίκτυπο.
Οι βασικοί άξονες του Τεχνικού Προγράμματος αφορούν, μεταξύ άλλων, σε έργα καθημερινότητας και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των δημοτών ενώ σημαντικά βήματα θα γίνουν στους τομείς: της αστικής αναζωογόνησης, προσεισμικού ελέγχου, ασφαλτικών αποκαταστάσεων, αγροτικής οδοποιίας, οριοθετήσεων ρεμάτων, συντηρήσεις αθλητικών και σχολικών εγκαταστάσεων, προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολικά κτίρια, δράσεις ηλεκτροκίνησης, προστασίας των πολιτών και της αγροτικής παραγωγής ψηφιοποίησης της πολεοδομίας και πολλά άλλα έργα και υποέργα.

Στοχευμένες πολιτιστικές παρεμβάσεις προβλέπονται για: 1) Εκπόνηση μελέτης και κατασκευής έργου που αφορά το Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο «Γεώργιος Μπίλλης» και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του, 2) Μελέτη και κατασκευή Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λαγκαδά, 3) Μελέτη για την ανάδειξη του διατηρητέου κτιρίου «Αλευρόμυλοι Γεωργιάδη».