Δήμος ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ : Συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης

Συνάντηση εργασίας με τον γενικό διευθυντή της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) Λεωνίδα Μπακούρα και με στελέχη της εταιρείας είχε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης.

Για τις νέες περιοχές του δήμου Ωραιοκάστρου που πρόκειται να συνδεθούν

στο δίκτυο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ συζήτησαν Τσακίρης και Μπακούρας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ο κ. Μπακούρας ανέφερε ότι έως σήμερα στον δήμο Ωραιοκάστρου έχει αναπτυχθεί δίκτυο χαμηλής πίεσης μήκους 61,5 χλμ με περισσότερα από 3.500 νοικοκυριά του δήμου να έχουν ήδη συνδεθεί με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και να απολαμβάνουν τα οφέλη της χρήσης του. Τόνισε, επιπλέον, ότι το δίκτυο αναπτύσσεται σύμφωνα με τις αιτήσεις των καταναλωτών και ότι το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2020-2024 της ΕΔΑ ΘΕΣΣ προβλέπει στον δήμο Ωραιοκάστρου την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης 4bar συνολικού μήκους 31,3 km καθώς και μέσης πίεσης 19bar 1,1 km, με συνολικές επενδύσεις 5,9 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο οι νέες συνδέσεις καταναλωτών προβλέπεται να ανέλθουν σε περίπου 3.100.
Νέες περιοχές
Αναφορικά με τις νέες περιοχές του δήμου Ωραιοκάστρου, σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, προβλέπεται το έτος 2022 η σύνδεση των περιοχών του Πενταλόφου και της Νεοχωρούδας μέσω δικτύου διανομής, ενώ το ίδιο έτος προβλέπεται η τροφοδότηση μέσω CNG της περιοχής της Μυγδονίας, καλύπτοντας σταδιακά τη Λητή, τον Δρυμό και το Μελισσοχώρι.
Στη συνάντηση αναφέρθηκε επίσης ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί η εναλλακτική δυνατότητα κατασκευής δικτύου διανομής για την τροφοδότηση της περιοχής της Μυγδονίας, καθώς έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ προς τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς ΔΕΣΦΑ για δημιουργία σχετικού σημείου διασύνδεσης.
Οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης έκανε λόγο για άρτια συνεργασία του δήμου με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σημειώνοντας ότι η επέκταση του δικτύου δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επωφεληθούν από τη χρήση φυσικού αερίου τόσο σε οικονομικό επίπεδο, μειώνοντας το κόστος θέρμανσης, όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Επιπλέον αναφέρθηκε στη σημαντική εξοικονόμηση για τα δημοτικά και δημόσια κτήρια που επιτυγχάνεται μέσα από τη λειτουργία τους με φυσικό αέριο.
Στη συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ παρευρέθηκε, έπειτα από σχετική πρόκληση του δημάρχου Ωραιοκάστρου, και αντιπροσωπεία της Ενωτικής Κίνησης Πολιτών Δρυμού, που έχει ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα της σύνδεσης με το φυσικό αέριο.