Δήμος ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ : Στο «πόδι» οι κάτοικοι για δομή ασυνόδευτων

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Ωραιοκάστρου η επικείμενη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Τη συγκεκριμένη δομή προγραμματίζει να λειτουργήσει μη κυβερνητική οργάνωση που ανήκει στην Εκκλησία (όχι στην Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, όπου υπάγεται το Ωραιόκαστρο) σε ακίνητο που έχει μισθώσει από ιδιώτη επί της οδού Παύλου Μελά στο Παλαιόκαστρο. Μάλιστα, ο ιδιώτης είναι δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και δη υποψήφιος δήμαρχος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, η δομή θα είναι περιορισμένης χωρητικότητας (30 έως 40 παιδιών), ενώ θα φιλοξενήσει προσφυγόπουλα ηλικίας 8 έως 12 ετών. Ωστόσο, το ενδεχόμενο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων του οικισμού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η λειτουργία του κέντρου θα υποβαθμίσει την περιοχή.
Ήδη, οι κάτοικοι έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 300 υπογραφές σε επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία απηύθυναν στον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά και στον Μητροπολίτη Νεαπόλεως – Σταυροπόλεως Βαρνάβα.
Στην επιστολή τους οι κάτοικοι τονίζουν ότι τίθεται ζήτημα προσωπικής ασφάλειας των περιοίκων και των περιουσιών τους, αναφέροντας ότι είναι καταγεγραμμένα πολλά επεισόδια κλοπών, βιασμών, σωματικών βλαβών και άλλων αξιόποινων πράξεων σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μάλιστα μεταξύ και ανηλίκων.
Επιπλέον, αναφέρουν ότι οι διαφορές που έχουν μεταξύ τους οι φιλοξενούμενοι σε επίπεδο θρησκείας, παιδείας και κουλτούρας οδηγεί σε συγκρούσεις που πολλές φορές καταλήγουν σε ποινικά αδικήματα.
Οι κάτοικοι αναφέρουν επίσης ότι θα δημιουργηθεί εστία μόλυνσης σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή και σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από κατοικίες, καταστήματα, σχολεία και από το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες που προαναφέρουν ότι θα διαμορφωθούν με τη λειτουργία της δομής θα υποβαθμίσουν την περιοχή και συνεπακόλουθα θα οδηγήσουν σε μείωση της αξίας των ακινήτων τους.
Οι κάτοικοι που δηλώνουν ότι δεν υποκινούνται από κανένα προσωπικό ή πολιτικό συμφέρον, ζητούν από τους αποδέκτες της επιστολής να επιληφθούν του θέματος και να συμβάλει από τη θέση του ώστε να αποτραπεί η υλοποίηση του κέντρου στον συγκεκριμένο χώρο, αλλιώς, όπως τονίζουν, θα προχωρήσουν οι ίδιοι σε κάθε νόμιμη ενέργεια, ακόμα και προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ανάλογη δομή στα όρια του δήμου Ωραιοκάστρου, χωρητικότητας 30 παιδιών, λειτουργεί από το 2009 η ΜΚΟ Άρσις, χωρίς να έχει σημειωθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Σιγή ιχθύος από τη διοίκηση – Έκτακτο Δ.Σ. ζητά η αντιπολίτευση

Το GRTimes.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, προκειμένου να πληροφορηθεί ποιες είναι οι προθέσεις της διοίκησης του δήμου για το θέμα, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή για το θέμα έχει απευθύνει και η δημοτική παράταξη «αν.α.σ.α» με επικεφαλής τον Παντελή Σκαρλάτο. Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης ζητά να μάθει αν η διοίκηση γνωρίζει το θέμα και ποια είναι η θέση της και γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων του δήμου, εάν ήταν σε γνώση της.
«Μόλις πριν λίγες μέρες είχαμε δημοτικό συμβούλιο και δεν έγινε η παραμικρή αναφορά. Είναι  ένα ακόμα θέμα το οποίο κρύβει η διοίκηση κάτω από το χαλί;», διερωτάται και να ζητά έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου.

(Φωτογραφία αρχείου)