Δήμος Ωραιοκάστρου : Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ (Α΄ Επεισόδιο)

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει για να τιμήσει την επέτειο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου προβάλλει μέσα από την κεντρική ιστοσελίδα του Δήμου (www.oraiokastro.gr) και τη σελίδα του Δήμου στο Facebook τη σειρά τεσσάρων επεισοδίων-διαλέξεων για την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, που δημιούργησε η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, με τη στήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη και του τηλεοπτικού σταθμού Open Beyond.
Κεντρική ιδέα της σειράς διαλέξεων-ντοκιμαντέρ αποτελεί η εξιστόρηση της ιστορίας του Πόντου και του πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί από τους Έλληνες, καθώς και η εξιστόρηση του ξεριζωμού τους από την «ιστορική πατρίδα».
Η χρονική αλληλουχία του έργου, που χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες περιόδους, επιτρέπει στον θεατή να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της παρουσίας των Ελλήνων στον Πόντο στα αρχαία, βυζαντινά και οθωμανικά χρόνια, καθώς και στη νεότερη περίοδο κατά την οποία επικράτησε το κίνημα των Νεοτούρκων και στη συνέχεια του Κεμάλ, με τις γνωστές συνέπειες για τον Ελληνισμό.
Στα τέσσερα επεισόδια, ο Επίκουρος Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, και ο επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας, Δρ. Θεοδόσιος Αρ. Κυριακίδης, «διατρέχουν» την ιστορία περίπου 3.000 ετών και υπογραμμίζουν την οικονομική, πολιτιστική και πολιτική δραστηριότητα των Ελλήνων του Πόντου.
Η δημιουργία των τεσσάρων αυτών σύντομων επεισοδίων, με τη στήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη και του τηλεοπτικού σταθμού Open Beyond, έχει σκοπό να προσφέρει με απλό και κατανοητό λόγο χρήσιμη και αναγκαία ενημέρωση στο ελληνικό κοινό σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού του Πόντου.
Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, εξωστρεφής από την ίδρυσή της (2017), επιχειρεί και με αυτό τον τρόπο το άνοιγμα στην κοινωνία, συμβάλλοντας στη γνώση της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Το Α΄ Επεισόδιο
Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς διαλέξεων-ντοκιμαντέρ της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οι θεατές έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον αποικισμό της περιοχής από τους Έλληνες και για τις διαδοχικές πολιτικές δυνάμεις που επικράτησαν στην περιοχή, όπως το Βασίλειο του Πόντου και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Επιπλέον, το πρώτο επεισόδιο περιλαμβάνει τη διάδοση του χριστιανισμού στον Πόντο, τα πρώτα μοναστικά κέντρα και το μαρτύριο του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου της Τραπεζούντας. Το επεισόδιο κλείνει με πτυχές της ιστορίας του Πόντου στην πρώιμη και μέση βυζαντινή περίοδο (3ος – αρχές 13ου αι.), καθώς και με τη σταδιακή διείσδυση και κυριαρχία του Ισλάμ στην περιοχή.