Δήμος Χλκηδόνος : Πως είναι τα πράγματα σήμερα στις υπάρχουσες παρατάξεις / Δημότης Online

Φίλες και φίλοι
Καλή χρονιά με υγεία σε όλο τον κόσμο, χρόνια πολλά σε όλους και όλες σας και πιο ειδικά σε όσους γιορτάζουν ή γιόρταζαν αυτές τις μέρες.
Προεκλογική χρονιά το 2022, τόσο για την κεντρική πολιτική σκηνή όσο και για τα κοινά του Δήμου. Μέσα στο 2022 στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας αναμένονται εξελίξεις, πολλοί λένε και εκλογές. Και στο Δήμο αυτή τη χρονιά αναμένεται να εμφανιστούν πρόσωπα και κινήσεις που θα διεκδικήσουν τη διοίκηση για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο.
Ας πάμε να δούμε λίγο πως είναι τα πράγματα σήμερα στις υπάρχουσες παρατάξεις αλλά και τι αναμένεται να συμβεί, σύμφωνα πάντα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ 
Στην παράταξη Αναγνωστόπουλου επικρατεί το απόλυτο χάος. Είναι αυτό που λένε, η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Και εννοούμε φυσικά την πολιτική φτώχεια.
Ακούγονται πολλά για τις ανύπαρκτες πολιτικές σχέσεις της κας Κωστοπούλου, εντός παράταξης. Μαθαίνουμε ότι τόσο με ΒαΪνά όσο και με Ανεστίδη – Μπατζαρακίδη δεν αλλάζουν ούτε καλημέρα. Ακούγεται επίσης ότι και η κα Καλαθά τα βρόντηξε και έφυγε  από πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής μετά από ισχυρή κόντρα μεταξύ τους.
Το ότι οι πολιτικές ισορροπίες της κας Κωστοπούλου κλονίζονται, φαίνεται και στα συμβούλια όπου παρουσιάζει μια έκδηλη εικόνα εκνευρισμού, στις λίγες φορές κατά τις οποίες  παίρνει το λόγο να μιλήσει.
Για τον κ. Βαϊνά οι πηγές μας λένε ότι έχει καταλάβει τη μεγάλη φθορά της διοίκησης κι έχει αρχίσει εδώ και καιρό να διαφοροποιείται. Μαθαίνουμε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που εκφράζει σε ιδιωτικές συζητήσεις σοβαρά παράπονα για το ανώτερο επίπεδο της διοίκησης. Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι δεν ήταν τυχαία η αναφορά του σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ότι αν δεν γίνουν κάποια πράγματα μέσα στο 2022, αυτός δεν θα παραμείνει πλέον Αντιδήμαρχος. Θα δούμε στο μέλλον που το πάει, θυμίζοντας ότι το 2019 είχε ξεκινήσει σαν υποψήφιος δήμαρχος.
Αλλά όμως να πούμε ότι δεν είναι μικρές και οι δικές του ευθύνες για την ανυπαρξία αυτής της διοίκησης. Μπήκε ουσιαστικά σαν συνδήμαρχος σε αυτή τη διοίκηση. Άρα έχει σοβαρή ευθύνη για όσα δεν γίνονται. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι κάποια στελέχη ότι τον κατηγορούν ότι δεν αντιδρά στις αστοχίες του Δημάρχου και βολεύεται πολιτικά με τη θέση που έχει. Ο καιρός θα δείξει αν αυτό είναι το μόνο που τον ενδιαφέρει.
Για τον κ. Βασίλη Μπίκο θα πούμε μόνο ότι εκείνο το «πες τα Σαραφίδη, πες τα» σε πρόσφατη συνεδρίαση προκάλεσε θυμηδία και πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός παράταξης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μας, του  χρεώνεται πλέον από στελέχη της παράταξης ότι πολιτικά λειτούργησε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ως ο πολιτικός «Δούρειος Ίππος» των απόψεων Σαραφίδη μέσα στην παράταξη Αναγνωστόπουλου και ότι ο ίδιος επεδίωξε καθοριστικά τη σύμπλευση Σαραφίδη-Αναγνωστόπουλου.
Εμείς δεν παίρνουμε θέση για αυτή την άποψη. Απλά θυμόμαστε ότι ο κ. Βασίλης Μπίκος ήταν ο μόνος που ζήτησε δημόσια την αποπομπή του πρώην Αντιδημάρχου Ευσταθιάδη όταν εκείνος πήγε το θέμα του ΚΕΚ στον Εισαγγελέα Διαφθοράς. Εκείνη η βιασύνη του να αντιδράσει με τέτοιο τρόπο απέναντι σε ένα στέλεχος της δικής του παράταξης κάνει ακόμη και σήμερα πολλούς να αναρωτιούνται για ποιους λόγους έκανε κάτι τέτοιο, 4 μόνο μήνες από την έναρξη της θητείας της διοίκησης.
Η κα Κοκκινίδου δείχνει με την στάση της και τις τοποθετήσεις της ότι ουσιαστικά έχει κουνήσει μαντίλι στον κ. Αναγνωστόπουλο και θεωρεί τον εαυτό της ξένο σώμα στην παράταξη. Παραμένει προς το παρόν ως «ωσεί παρούσα» αλλά ουσιαστικά οι σχέσεις της με το σχήμα το οποίο εκλέχτηκε και με το δήμαρχο προσωπικά είναι από ανύπαρκτες έως συγκρουσιακές. Μαθαίνουμε ότι η απογοήτευσή της είναι μεγάλη. Ειδικότερα για κάποια γεγονότα που συνέβησαν μέσα στο καλοκαίρι στο Μικρό Μοναστήρι σχετικά με τις ενέργειες του Δημάρχου για την σύμπραξη με την παράταξη Σαραφίδη. Η στήλη γνωρίζει αλλά θα τα αποκαλύψει σε άλλη στιγμή. Κλείνουμε με μια πρόβλεψη : η κα Κοκκινίδου θα είναι από τους ελάχιστους που θα έχει πολιτικό μέλλον από την παράταξη Αναγνωστόπουλου.
Και ερχόμαστε στο Δήμαρχο. Μια κουβέντα θα πούμε : στην παράταξή του ψάχνουν τον επόμενο. Οι εξελίξεις πλέον τον ξεπερνάνε. Ήδη οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι βασικός του συνεργάτης μέσα στην παράταξη ξεκίνησε δειλά-δειλά να ανιχνεύει την πιθανότητα δικής του υποψηφιότητας για τις επόμενες εκλογές, με συμμάχους μάλιστα μέλη της νυν διοίκησης. Σε ιδιαίτερες συζητήσεις τους με άλλα στελέχη της τοπικής κοινωνίας, (των οποίων γίναμε γνώστες),  χρεώνουν στο δήμαρχο αδυναμία συνεργασίας, εγωκεντρικότητα στη διοίκηση και τον χαρακτηρίζουν ως αδύναμη πολιτική προσωπικότητα.
Επίσης, όπως μάθαμε, του χρεώνουν ότι ως επικεφαλής έδειξε ανικανότητα να διαχειριστεί τις διαπροσωπικές αντιπαλότητες που δημιουργήθηκαν ενδοπαραταξιακά, ότι επί 3 χρόνια δεν έγινε τίποτε αναπτυξιακό στο Δήμο, ότι δεν επισκέπτεται τα κέντρα εξουσίας στην Αθήνα για να διεκδικήσει το παραμικρό, κλπ.
Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα που κυριαρχεί πλέον και πολλοί το θεωρούν ως βέβαιο, είναι ότι ο κ. Αναγνωστόπουλος δεν θα μπορέσει να ξανακάνει συνδυασμό, ακολουθώντας κι αυτός την «κατάρα» των προηγούμενων δημάρχων που δεν μπόρεσαν να ξανακάνουν ψηφοδέλτιο για να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΜΙΝΤΣΙΟΥΔΗΣ 
Πάμε στην παράταξη Μηντσιούδη. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να διαχειριστεί τις σχέσεις του με παραδοσιακά στελέχη της παράταξής του τα οποία ήταν μαζί τα προηγούμενα χρόνια αλλά τώρα υπάρχει ζήτημα. Οι σχέσεις του με τα πρώην έτερά του ήμισυ κ.κ. Χατζάκο και Κοσκινά έχουν περάσει από ισχυρή δοκιμασία. Επίσης έχασε και τον κ. Διαμαντή. Είναι ζητούμενο πλέον που θα οδηγηθεί η κατάσταση στην παράταξή του.
Προς το παρόν πάντως βλέπουμε στα συμβούλια – και ειδικά στα σημαντικά ζητήματα – να μονοπωλεί το λόγο ο κ. Μηντσιούδης. Κάτι δείχνει αυτό.
Κάποιοι κύκλοι μάλιστα άρχισαν να συζητάνε ότι από τη στιγμή που οι βουλευτικές εκλογές είναι κοντά και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. φαίνεται να επανακάμπτει, ίσως και ο Μαυρουδής θα έπρεπε να το δει και λίγο αλλιώς.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι βέβαιο ότι εκείνη η αναιμική συμμαχία με τον κ. Σαραφίδη η οποία είχε συμφωνηθεί πριν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών του 2019, έχει πάει περίπατο. Ο κ. Μηντσιούδης φέρεται να κατηγορεί τον κ. Σαραφίδη ότι συμμάχησε με το δήμαρχο και πρόδωσε πολιτικά τη συμφωνία τους.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ 
Πάμε στην παράταξη Σαραφίδη. Μεγάλες οι αντιδράσεις για εκείνον από το χώρο των Κουφαλίων. Του χρεώνουν ότι συνέπλευσε με το Δήμαρχο για δικά του πολιτικά οφέλη και ότι όλο αυτό τον καιρό δεν ενδιαφέρθηκε για τα Κουφάλια. Επίσης μαθαίνουμε ότι παλιοί του συνεργάτες οι οποίοι τον βοήθησαν στις εκλογές, έχουν ήδη συγκρουστεί μαζί του και τον εγκατέλειψαν εξαιτίας της στάσης του αυτής.
Όλες αυτές τις μετεκλογικές συμμαχίες ο κόσμος τις έμαθε και τις είδε. Ούτε όμως ο Σαραφίδης ούτε ο Αναγνωστόπουλος έκαναν τον κόπο να τα εξηγήσουν στους δημότες.
Όλη αυτή  κατάσταση, μέσα στα Κουφάλια χρεώνεται και σε τοπικά στελέχη της παράταξης. Ειδικά στον κ. Παπαμιχαήλ ο οποίος ως αιρετός από τα Κουφάλια, ταυτίστηκε κι ο ίδιος με τις επιλογές του αρχηγού του και πολλοί λένε ότι αυτό θα το πληρώσει ακριβά (πολιτικά) στις επόμενες εκλογές από τους ίδιους τους συντοπίτες του οι οποίοι του χρεώνουν την απόλυτη και αδιάκριτη στήριξη προς το νυν δήμαρχο.
Ζήτημα φαίνεται να υπάρχει στην παράταξη και με τους τρεις συμβούλους οι οποίοι είναι φιλικά προσκείμενοι σε πρώην δήμαρχο του Αγίου Αθανασίου. Αναφερόμαστε στους κ.κ. Κούρα, Κορόνα και Οκλαλιώτη. Πληροφορούμαστε ότι τον τελευταίο καιρό  υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ των τριών και του επικεφαλής. Σε σημείο να αμφισβητούνται οι κινήσεις Σαραφίδη και ο αρχηγικός του ρόλος μέσα στην παράταξη.
Οι πληροφορίες λένε ότι αυτός ο πυρήνας από τους τρεις προαναφερθέντες, ο οποίος εκφράζει συγκεκριμένο κομματικό χώρο μέσα στην παράταξη, έχει αποφασίσει να κινηθεί πλέον από εδώ και πέρα ανεξάρτητα και συντεταγμένα προς τις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις και δεν έχει κανένα πρόβλημα πλέον να αμφισβητήσει και το ρόλο Σαραφίδη ως αρχηγού της παράταξης, επιβάλλοντας εκείνοι τη γραμμή που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια. Θα περιμένουμε να δούμε τις κινήσεις τους στο επόμενο χρονικό διάστημα.
ΜΗΝΑΣ ΜΗΤΖΑΡΙΔΗΣ – ΠΑΝΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ 
Στην παράταξη Μηντζαρίδη παρατηρήσαμε τελευταία μια αρρυθμία. Το ότι η κα Βλαχάκη ήταν παρούσα προχθές στην συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό ενώ ο κ. Μηντζαρίδης απείχε, παραξένεψε πολύ κόσμο. Στην πορεία θα δούμε αν ήταν κάτι τυχαίο.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση να πούμε ότι οι κ.κ. Μαρκίδης και Σιδηρόπουλος εμφανίζουν μια συνεπή και σεβαστή παρουσία, πάντα όμως στα πλαίσια της κομματικής γραμμής του ΚΚΕ.
ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ 
Στους ανεξάρτητους συνεχίζει να ταράζει τα νερά ο κ. Ευσταθιάδης, για τον οποίο ακούμε από όλο και πιο πολύ κόσμο, ότι μόνος του κάνει την πιο συντεταγμένη και ουσιαστική αντιπολίτευση. Θα δούμε που θα καταλήξει το πράγμα.
Πάμε τώρα γρήγορα-γρήγορα σε επιμέρους θέματα.
Ακούγοντας πριν λίγες μέρες το διάγγελμα Αναγνωστόπουλου για τη δικαστική δικαίωση της αγωγής των 56 απλήρωτων εργαζομένων εναντίον του Δήμου, μας έμειναν δυο απορίες.
Η πρώτη είναι : γιατί αφού ο Δήμαρχος εμφανιζόταν τόσο σίγουρος ότι έχει κάνει το σωστό στην πρόσληψη αυτών των εργαζομένων, τότε γιατί τους απέλυσε το καλοκαίρι?
Γιατί δήμαρχε δεν τους κράτησες με την παράταση (6+3 μήνες) που δικαιούνταν οι άνθρωποι? Εσύ δεν ήσουν που έλεγες τόσο καιρό ότι έκανες το σωστό; Άλλους 9 μήνες θα δούλευαν οι άνθρωποι αυτοί αν τους κρατούσες. Άλλους 9 μισθούς θα έπαιρναν. Τώρα τους έχασαν.
Το ξαναλέμε: γιατί κ. δήμαρχε δεν τους κράτησες; Μπορούσες ; Ναι μπορούσες. Αλλά δεν το έκανες, ενώ όλο αυτό τον καιρό έλεγες ότι έχεις κάνει το σωστό. Τι φοβήθηκες?
Θα δικαιωνόντουσαν στα δικαστήρια όπως έγινε; Ναι θα δικαιωνόντουσαν. Γιατί κανένας εργαζόμενος που έχει εργαστεί δεν έχασε τους μισθούς του στα δικαστήρια.
Ποιος είναι υπεύθυνος λοιπόν για το ότι αυτοί οι άνθρωποι απολύθηκαν και έχασαν 9 μήνες δουλειάς; Ποιος πήρε την απόφαση για την απόλυσή τους; Ο καταγγέλων; Ή ο δήμαρχος;
Η δεύτερη απορία : γιατί ενώ του φώναζαν οι αρχηγοί των άλλων παρατάξεων στο συμβούλιο στην αρχή του 2021, ότι η συγκεκριμένη διαδικασία πρόσληψης που ακολούθησε ο δήμαρχος θα δημιουργήσει προβλήματα και θα ταλαιπωρήσει τους εργαζόμενους, γιατί λοιπόν δεν επέλεξε να ακούσει και αυτών την γνώμη και να πάει συναινετικά σε άλλη διαδικασία πρόσληψης διορθώνοντας τα ενδεχόμενα λάθη του, αλλά μπήκε σε μια διαδικασία κόντρας η οποία τελικά ταλαιπώρησε τους εργαζόμενους και τους στέρησε την εργασία για άλλους 9 μήνες;
Δεν περιμένουμε απάντηση φυσικά. Αλλά θεωρούμε καλό να ξέρει ο κόσμος αυτά τα βασικά ερωτήματα.
Εκλογή προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου για την τελευταία περίοδο αυτής της διοίκησης την Κυριακή. Για να δούμε αν θα συνεχίσει τη θητεία του ο νυν πρόεδρος ή θα έχουμε κάποια έκπληξη (Βασίλης Μπίκος ??).
Θα δούμε αν η εκλογή προέδρου συνδυαστεί και με κάποια αλλαγή στο διοικητικό σχήμα ή με κάποια διεύρυνση. Άλλωστε μία έμμισθη θέση Αντιδημάρχου παραμένει κενή από το Σεπτέμβριο, μετά την υποβάθμιση Μπατζαρακίδη από το Δήμαρχο σε άμισθο,  να ‘χαμε να λέγαμε, Αντιδήμαρχο.
Πάντως οφείλουμε να σας μεταφέρουμε ότι όσα σας μεταφέραμε για τη σύμπραξη τέλος καλοκαιριού, προκάλεσαν σεισμό στην παράταξη Αναγνωστόπουλου (σε όσα στελέχη του απέμειναν) και τον οδήγησαν να αναθεωρήσει σε μεγάλο βαθμό τα πλάνα του. Δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος των αποκαλύψεων.
Αυτά προς το παρόν. Καλή χρονιά.
Δημότης Online