Δήμος Χαλκηδόνος : Η παράταξη Σαραφίδη και οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό

Μια ματιά σε όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας.

Για την Παράταξη του Κώστα Σαραφίδη το ανάγνωσμα μας σήμερα.

Υποψήφιος Δήμαρχος ο Κώστας εκτός από το 2019 και το 2002 στον τότε Δήμο Κουφαλίων. Και τις δυο φορές τρίτος και με το ίδιο ποσοστό, κάπου στο 22%.
Μόνιμος Διευθύνων Σύμβουλος στο ΚΕΚ Νεφέλη εδώ και δεκαετίες, συνεργάστηκε με πολλούς Δημάρχους, όχι μόνο του δικού μας Δήμου αλλά και ευρύτερα. Πάντα είχε τον τρόπο να συνεννοείται με όλες τις δημοτικές αλλά και τις κομματικές παρατάξεις. Κι αυτό γιατί ξέρει να ελίσσεται πολιτικά και να χειρίζεται με τον τρόπο του τις διάφορες πολιτικές καταστάσεις.
Σπάνια όμως ήταν «πρώτο βιολί». Και τότε γιατί μετά από τόσα χρόνια ξανάβαλε υποψηφιότητα για τον πρώτο ρόλο;
Απάντηση : από τη μία, πάντα υπάρχει σε όλους η προσωπική φιλοδοξία που λέει: «γιατί όχι εγώ»;
Από την άλλη, ο Κώστας όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκε στενά με το πολιτικό σύστημα του – επί 12ετία – Δημάρχου κ. Αραμπατζή. Στήριξε τον Άρη στις εκλογές το 2010 και ειδικά το 2014. Και μάλιστα το πλήρωσε με μια μεγάλη κόντρα με τον νικητή τον εκλογών και παλιό συμμαθητή του τον κ. Τσουκνιδά. Ποιος δεν θυμάται τη φράση που έλεγε συνεχώς ο κ. Τσουκνιδάς στις ομιλίες του : « το αμαρτωλό ΚΕΚ του κ. Σαραφίδη»; Βέβαια σύντομα μετά το 2015 η κόντρα αυτή έσβησε, το «αμαρτωλό ΚΕΚ εξαγνίστηκε» (πάντα κατά τον πρώην Δήμαρχο, ο Κώστας έμεινε Διευθύνων Σύμβουλος και οι δυο τους συνεργάστηκαν άψογα.
Το 2019 λοιπόν, το ορφανό πολιτικό σύστημα Αραμπατζή έψαχνε υποψήφιο Δήμαρχο, αφού ο Άρης δεν αποτολμούσε να χάσει για τρίτη φορά. Τα στελέχη όμως που τον στήριζαν τόσα χρόνια δεν μπορούσαν να μείνουν χωρίς υποψήφιο. Με την κάθοδο του Μαυρουδή, ο Τσουκνιδάς πήρε την πικρή απόφαση και αποχώρησε. Και τότε εγένετο η μεγάλη σύμπραξη με αρχηγό τον Κώστα, ο οποίος θεωρήθηκε ο καταλληλότερος απέναντι στον «προαιώνιο εχθρό» Μηντσιούδη και στον «άβγαλτο» Αναγνωστόπουλο.
Τα πράγματα έμοιαζαν «στρωμένο χαλί». Γιατί λοιπόν αυτό το δυνατό σχήμα Σαραφίδη, Αραμπατζή και Τσουκνιδά, έχασε; Γιατί ενώ ήταν τόσο ισχυρά καταρτισμένο με παραδοσιακά στελέχη παντού και με οικονομική άνεση, έμεινε τρίτη δύναμη;
Πολύ απλά γιατί υποτίμησαν το γεγονός ότι οι απλοί, ανώνυμοι δημότες είχαν «πολιτικό θυμό», σιχάθηκαν «το παλιό» και ήθελαν το «νέο». Ο Κώστας δεν μπορούσε να εκφράσει την ανανέωση. Προέρχεται από το χθες. Και ειδικά μάλιστα στο δυναμικό κομμάτι του κόσμου που ενημερώνεται από το διαδίκτυο, ο Κώστας έχασε τη μπάλα με εκείνο το βίντεο όπου παρουσιαζόταν να εκφωνεί λέξη προς λέξη τον ίδιο λόγο που είχε απαγγείλει ο Άρης προ πενταετίας. Μια πράξη «πολιτικής ανοησίας» που του στοίχισε πολύ, ειδικά μέσα στα Κουφάλια και τον έριξε τρίτο.
Όλα αυτά έγιναν προεκλογικά. Τα μετεκλογικά όμως είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Είπαμε πριν ότι ο κ. Σαραφίδης ξέρει τον τρόπο να ελίσσεται πολιτικά και να χειρίζεται τις διάφορες καταστάσεις. Μέσα λοιπόν στο συνδυασμό του Δημάρχου, διατηρούσε πάντα άριστες σχέσεις με το τρίο Βασίλης Μπίκος, Κωστοπούλου, Βαϊνάς. Και σήμερα τακτικά συναναστρέφεται μαζί τους (ποτέ δεν ξέρεις άλλωστε τι θα φέρει το μέλλον). Βλέποντας λοιπόν ότι έχει καλές επαφές με τη νέα διοίκηση, δεν έδειξε καμία πρόθεση να κοντράρει το νέο Δήμαρχο. Ίσα ίσα ήταν ο πρώτος που έτεινε «χείρα φιλίας και συνεργασίας». Σαν παλιά πολιτική οντότητα που είναι, διάβασε το DNA της διοικούσας παράταξης : τρεις παλιοί φίλοι μέσα, οι άλλοι νέοι και άπειροι και μόνο ένα «αγκάθι».
Κι ο νέος Δήμαρχος μετεκλογικά φάνηκε πολύ χαλαρός και φιλικός μαζί του.  Ειδικά μάλιστα στη σημερινή συγκυρία που έχει 12 στους 33 συμβούλους, δεν τον χαλούσε να έχει +7 συμβούλους της τρίτης παράταξης για μπαλαντέρ. Άσχετα αν άλλα έλεγε προεκλογικά.
Που λοιπόν σκόνταψε αυτό το καλό κλίμα και η συνεργασία μεταξύ Σαραφίδη και Δημάρχου; Στο αγκάθι. Στον Αντιδήμαρχο κ. Ευσταθιάδη. Η απόφαση του να πάει το θέμα του ΚΕΚ Νεφέλη στον Εισαγγελέα ανατίναξε το καλό αρχικό κλίμα μεταξύ Σαραφίδη – Δημάρχου. Δημιούργησε εντάσεις, υπόνοιες και έφερε νέες καταστάσεις όπως σύγκλιση Σαραφίδη-Μηντσιούδη, αποχές από τα συμβούλια, καταψήφιση αποφάσεων κλπ.
Η συνέχεια βέβαια είναι γνωστή : ο Δήμαρχος κάτω από την πίεση του Βασίλη Μπίκου (η οποία εκφράστηκε και δημόσια) και των Κωστοπούλου, Βαϊνά, άδειασε τον Ευσταθιάδη, αφαιρώντας του την Αντιδημαρχία και υποβαθμίζοντας  τις αρμοδιότητες του.  Ίσως πιέστηκε να το πάει και παραπέρα αλλά φοβούμενος την κατακραυγή των δημοτών και τη δυναμική του Αντιδημάρχου, δεν τον διέγραψε.
Σίγουρα η υπόθεση του ΚΕΚ θα παίξει ρόλο καταλύτη στα κοινά του Δήμου. Το που θα φτάσει η εξέλιξή της και ποιος θα βγει χαμένος ή κερδισμένος νομικά και πολιτικά, θα το δείξει ο χρόνος. Ο Κώστας πάντως αυτή τη στιγμή σε πολιτικό επίπεδο «δείχνει τα δόντια του» με τις αποχές και τις καταψηφίσεις. Σίγουρα όμως οι αποφάσεις  του Δημάρχου για το θέμα του ΚΕΚ Νεφέλη είναι αυτές που θα καθορίσουν τις σχέσεις τους. Αν αποφασίσει ο Δήμαρχος με τον Δήμαρχο Δέλτα κ. Ιωαννίδη να εκλέξουν νέα διοίκηση στο ΚΕΚ η οποία θα φέρει άλλον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τότε θα λήξει η οποιαδήποτε συνεργασία και το μέλλον μεταξύ τους θα είναι συγκρουσιακό. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό να δούμε ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ των «άσπονδων φίλων» Μηντσιούδη-Σαραφίδη στη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».
Θα κάνει κάτι τέτοιο όμως ο κ. Αναγνωστόπουλος; Κατά τη γνώμη μου όχι. Δεν είναι της ανατροπής ο νέος Δήμαρχος. Τού είναι πιο εύκολο να στηριχθεί στις ψήφους της παράταξης Σαραφίδη. Θα βρει τον τρόπο να δικαιολογηθεί στους δημότες, «θα νίψει τας χείρας του» και θα κρατήσει τα πράγματα όπως είναι σήμερα. Με ερωτηματικό βέβαια το πως θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι του σε μια τέτοια περίπτωση. Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ότι μέχρι τη διετία ή και νωρίτερα, στελέχη της παράταξης Σαραφίδη θα πάρουν κάποιες διοικητικές θέσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ο καιρός θα μας δείξει. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του «προβλέπειν».

 

ΥΓ :  Για τις εξελίξεις που είχαμε στο Δήμο και αυτές που έρχονται για το θέμα του κορωνοϊού τι παρατηρούμε; Ότι κατάφερε ο Δήμαρχος με τις πολιτικές επιλογές του και την απραξία του να ενώσει όλη την Αντιπολίτευση, να την κάνει να βρει τον εαυτό της και να στραφεί συνολικά απέναντί του.

ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΙ ΑΥΤΟ  : ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ… !

Φαίνεται ότι η Αντιπολίτευση κατάλαβε  ότι έχει να κάνει με μια διοίκηση που αρχίζει να θυμίζει εικόνα κατάρρευσης. Ότι ενωμένη μπορεί να αντιμετωπίσει ένα Δήμαρχο που νομίζει ότι έχει την πολιτική ευφυΐα και το πολιτικό ανάστημα να τους ελέγξει με τον τρόπο του.
Ενώ εξαρχής έπρεπε να πάει σε συνεδρίαση του ΔΣ, να ενημερώσει όλο το Συμβούλιο, να διευρύνει το Συντονιστικό Όργανο με τους αρχηγούς των Παρατάξεων και να ενώσει όλο το πολιτικό σύστημα του Δήμου σε ένα πρόβλημα κοινό για όλους, ο Δήμαρχος έδειξε την πολιτική απειρία του και ακόμη και σήμερα επιμένει ότι η Οικονομική Επιτροπή πρέπει να έχει αυτό το ρόλο.
Για αυτή του την επιμονή ένα θα πω : την Παρασκευή ο υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς έκανε δηλώσεις στο λιμάνι του Πειραιά για το θέμα με το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» και αυτούς που αρρώστησαν. Φορούσε το κίτρινο μπουφάν της υπηρεσίας που ηγείται της αντιμετώπισης της πανδημίας. Γυρίζοντας να φύγει, οι παρατηρητικοί διάβασαν την επιγραφή της υπηρεσίας στο πίσω μέρος του μπουφάν του υφυπουργού. Τι έγραφε; «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ».
Ο καλός αρχηγός λοιπόν, όταν κάνει ένα λάθος το παραδέχεται και δεν το συμπληρώνει και με άλλα. Η επιμονή του Δημάρχου να ισχυρίζεται ότι η Πολιτική Προστασία έχει αρμοδιότητα μόνο για πλημμύρες, σεισμούς κλπ, πολιτικά καταντάει γραφική. Μακάρι να μη γίνει και επικίνδυνη για τους δημότες αν τυχόν επιδεινωθεί η κατάσταση. Και φυσικά οι άλλοι αρχηγοί που θα αποφασίσουν να συμμετέχουν στην Οικονομική με τέτοιο ρόλο, αναλαμβάνουν τις κάθε είδους ευθύνες απέναντι στους δημότες.
Κλείνοντας να σημειώσω ότι έχει κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ενώ οι άλλοι Δήμαρχοι έδωσαν το 50% του μισθού τους για δυο μήνες σε κοινωνική προσφορά, ο κ. Αναγνωστόπουλος απέφυγε να το πράξει. Κρίμα.
Δημότης – online