Δήμος Χαλκηδόνος : ( αρθρο ) ” ‘Εργα και ημέρες της δημαρχίας Αναγνωστόπουλου “

ΤΟΥ : ΛΟΥΚΑ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ

(Δημοτικός Σύμβουλος)

 

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

 • Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΑΖΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΚ ΝΕΦΕΛΗ

  Ντε και καλά βάλθηκαν κάποιοι να μεθοδεύσουν τη μείωση του Μετοχικού μας Κεφαλαίου στο ΚΕΚ και να υποβαθμίσουν την παρουσία του Δήμου Χαλκηδόνος εκεί. Τόσο πολύ τους ενοχλούμε ορισμένους.
 • Πως ξεκίνησε η μεθόδευση? Το Απρίλιο –Μάιο του 2021 και με επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν στο ΚΕΚ ταμειακά διαθέσιμα 20.000 € για επενδυτικά προγράμματα (όταν πριν 2 χρόνια τα διαθέσιμα ήταν περίπου στις 650.000€), οι εκπρόσωποί μας στο ΚΕΚ κύριοι Αναγνωστόπουλος, Βαϊνάς, Ταχτατζόγλου, Σαραφίδης, Μωυσίδης, δέχθηκαν και παρέλαβαν μια Μελέτη (την οποία μάλιστα πλήρωσε ο Δήμος Δέλτα). Στη Μελέτη αυτή προτείνεται να μπουν αυτά τα 20.000 € με αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.
 • Ας πούμε ότι μέχρι εδώ καλά. Οι παραπάνω κύριοι όμως, πήγαν κι ένα βήμα παρακάτω. Εκεί που απ΄ ότι φαίνεται ήθελαν από την αρχή να πάνε.
 • Χωρίς προηγουμένως να απευθυνθούν στο Δημοτικό μας Συμβούλιο αν συμφωνεί ή όχι, χωρίς το ξανασημειώνω να ενημερώσουν τους συμβούλους του Δήμου τους, συναίνεσαν – αυτοί από μόνοι τους – να μας επιβάλλουν με το «έτσι θέλω» μέσω της Μελέτης αυτής, να μην συμμετέχει ο Δήμος Χαλκηδόνος στην αύξηση των μετοχών αγοράζοντας το ποσό μετοχών που δικαιούται, αλλά αγοράζοντας μικρότερο ποσό (5.000 αντί των 8.000 € που μας αναλογεί). Και αυτές τις μετοχές των 3.000 €, να τις καρπωθεί αντί για εμάς ο Δήμος Ωραιοκάστρου. Με τελικό αποτέλεσμα να μειωθεί το δικό μας μετοχικό ποσοστό από το 42+ % που είναι σήμερα, στο 36%. Και παράλληλα να αυξηθεί ισόποσα το ποσοστό του Δήμου Ωραιοκάστρου. Κι όλο αυτό για 3.000 € !!!
 • Απέφυγαν φυσικά να δηλώσουν ότι αυτό που επιδιώκουν με την παραπάνω μεθόδευση, είναι να καταφέρουν να δώσουν μία έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο στο Ωραιόκαστρο. Την οποία θα χάσουμε εμείς. Ποιοι το στήριξαν αυτό; Όχι κάποιοι ξένοι, αλλά οι δικοί μας εκπρόσωποι στο ΚΕΚ.
 • Πριν 2 μήνες λοιπόν, έφεραν αυτή τη μεθοδευμένη Μελέτη προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ήταν υποχρεωμένοι να την φέρουν επειδή το Μετοχικό Κεφάλαιο είναι περιουσιακό στοιχείο του Δήμου και σε οποιαδήποτε τροποποίησή του, απαιτείται εκ της νομοθεσίας να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Αλλιώς δεν ξέρω αν θα το έφερναν. Σε εκείνη τη συνεδρίαση λοιπόν, η τροποποίηση αυτή δεν εγκρίθηκε, γιατί δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 17 συμβούλων.
 • Και αντί να αποδεχθούν την ετυμηγορία του Δημοτικού Συμβουλίου, έρχονται τώρα και δέχονται να επανέρθει η μεθόδευση. Με επιστολή του Προέδρου του ΔΣ του ΚΕΚ Νεφέλη κ. Ναζλίδη, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ, στέλνει «τελεσίγραφο» στο Δήμο μας και στους δημοτικούς συμβούλους, προειδοποιώντας  μας ότι αν δεν το ξανασυζητήσουμε και δεν το υπερψηφίσουμε, θα εξαγοραστεί όλο το μετοχικό μας μερίδιό από τους άλλους δύο Δήμους. Και θα μας μειώσουν στους τρεις συμβούλους στο συμβούλιο.
 • Λοιπόν για να εξηγούμαστε και με τον κ. Ναζλίδη και με όλους όσους προκαλέσατε αυτή τη μεθόδευση : τι προσπαθείτε; Να μας βάλετε το μαχαίρι στο λαιμό για να ψηφίσουμε ντε και καλά κόντρα στα συμφέροντα του Δήμου μας παραχωρώντας δικό μας Δημοτικό περιουσιακό στοιχείο; Για ρωτήστε να μάθετε αν όλο αυτό απορρέει και ποινικές ευθύνες.
 • Ποιος σας είπε κ. Ναζλίδη και κύριοι Αναγνωστόπουλε, Βαϊνά, Ταχτατζόγλου, Σαραφίδη, Μωυσίδη οι οποίοι δεχθήκατε αυτή την μεθόδευση, ότι μια Μελέτη ή μια απόφασή ενός συμβουλίου της Διαδημοτικής Επιχείρησης είναι ισχυρότερη από τη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου και των συμφερόντων ενός Δήμου; Ποιος σας είπε ότι μπορείτε να έρχεστε και να χρησιμοποιείτε τέτοιες τακτικές απέναντι στους δημοτικούς συμβούλους για να νομιμοποιήσετε μια καθόλα περίεργη απόφασή σας;
 • Βγείτε σήμερα κύριοι Αναγνωστόπουλε, Βαϊνά, Ταχτατζόγλου, Σαραφίδη, Μωυσίδη και εξηγήστε στους δημότες σας γιατί ντε και καλά πρέπει να αποδυναμωθεί ο Δήμος Χαλκηδόνος. Ο Δήμος σας.
 • Σας το ξαναλέω : με ποια λογική κύριοι θέλετε να μας οδηγήσετε σε μια μετοχική τροποποίηση, όπου ο μόνος χαμένος είναι ο Δήμος σας; Έχετε το θάρρος να εξηγήσετε δημόσια τη στάση σας; Βγείτε και κάντε το τώρα.
 • Έχετε το θάρρος να εξηγήσετε γιατί θέλετε να μας οδηγήσετε σε μια μετοχική τροποποίηση όπου ο Δήμος Δέλτα θα κατέχει στο ΚΕΚ μετοχές 55% και οι άλλοι δύο Δήμοι 36 και 9% ; Είναι διαδημοτική συνεργασία αυτή που επιδιώκετε; Ή μήπως είναι το δίκαιο του ισχυρού, το οποίο θέλετε να επιβάλλετε;
 • Και ποιος δικός μας δημοτικός σύμβουλος μετά από όλα αυτά θα διακινδυνεύσει να βάλει το όνομά του κάτω από μια τέτοια απόφαση η οποία οδηγεί σε απώλεια περιουσιακού στοιχείου του Δήμου του; Με τον κίνδυνο μάλιστα να σύρεται στα επόμενα χρόνια στα δικαστήρια για την ενέργειά του αυτή, από μηνύσεις οι οποίες σίγουρα θα ακολουθήσουν.
 • Για να το κλείνουμε. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα κ. Ναζλίδη να μας «κουνάει το δάχτυλο» και να μας προειδοποιεί ότι θα μας κάνουν ντα. Επιλέγουμε να υπερασπιστούμε το συμφέρον του δικού μας Δήμου. Δεν ταυτιζόμαστε με τους κυρίους Αναγνωστόπουλο, Βαϊνά, Ταχτατζόγλου, Σαραφίδη, Μωυσίδη οι οποίοι, ενώ ψηφίστηκαν να είναι στα διοικητικά όργανα του ΚΕΚ για να μοχθούν για το συμφέρον αυτού του Δήμου, συναίνεσαν σε μία πράξη απώλειας περιουσιακού στοιχείου του.
 • Και για να μην παρεξηγηθούμε, δηλώνουμε ότι συμφωνούμε στην αύξηση Μ.Κ. των 20.000 € εφόσον απαιτούνται για τη λειτουργικότητα του ΚΕΚ. Με μοναδική προϋπόθεση όμως να μην αλλάξει το Μετοχικό Ποσοστό του Δήμου μας.
 • Και σε τελική ανάλυση εάν θέλετε να δώσετε μία έδρα στο Ωραιόκαστρο, απευθυνθείτε στο Δήμο Δέλτα ο οποίος κατέχει 55 % ενώ ξεκίνησε με 30 και κάτι. Ας δώσει από το δικό του μετοχικό ποσοστό, όπως είχε αποφασιστεί με απόφαση του ΔΣ του ΚΕΚ το 2017. Μόνο έτσι θα μείνει αυτό το ΚΕΚ διαδημοτικό και δεν θα γίνει μονο-Δημοτικό. Ή μήπως επιδιώκετε τελικά ένα μονο-Δημοτικό και όχι ένα διαδημοτικό ΚΕΚ;
 • Ας σκεφτούν λίγο καλύτερα ορισμένοι κι ας δουν ποια φάκα κρύβεται πίσω από το τυρί. Ας καταλάβουν ότι στις πλάτες τους κουβαλάνε τα συμφέροντα του Δήμου και κανενός τρίτου ο οποίος έχει τους δικούς του σκοπούς και θέλει να επωφεληθεί στο μέλλον από μια τέτοια εξέλιξη, μόνο και μόνο για το δικό του συμφέρον. Νεροκουβαλητές για συμφέροντα τρίτων, εμείς δεν θα γίνουμε
 • ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
 • Όταν κάποιος κλείνει τρία χρόνια δήμαρχος και δεν έχει να παρουσιάσει ως έργο τίποτα το σημαντικό, είναι μοιραίο να αισθάνεται άγχος και να ψάχνει να βρει κάτι για να δικαιολογήσει την πολιτική ανυπαρξία του.
 • Αυτό συμβαίνει δυστυχώς με τον δήμαρχο αυτού του Δήμου. Η απόλυτη αποτυχία, το απόλυτο τίποτε. Και τι του έμεινε πλέον; Να προσπαθεί να προβάλλει τα έργα των άλλων ως δικά του.
 • Τη μια παρουσιάζει ως έργο του την έλευση του φυσικού αερίου στον Άγιο Αθανάσιο και στη Γέφυρα, αποκρύπτοντας ότι δεν οφείλεται στις δικές του ενέργειες αλλά στη συμφωνία μεταξύ ΕΔΑ Θεσ/νίκης και ΜΕΛ η οποία είχε συμφωνηθεί πριν 1,5 χρόνο και προέβλεπε την παροχή αγωγού στη ΜΕΛ. Την άλλη τρέχει να φωτογραφηθεί στην πολύπαθη γέφυρα της Ελεούσας που επισκεύασε η Περιφέρεια. Δεν θα μπορούσε να λείπει η ασφαλτόστρωση της παλιάς Εθνικής Οδού στον Άγιο Αθανάσιο. Και τώρα τελευταία, ο φωτισμός της διάβασης μπροστά από το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων. Όλα τα παραπάνω, έργα της Περιφέρειας και της ΜΕΛ.
 • Τι έμεινε για το Δήμαρχο; Αυτό που λέει η παροιμία : «Με ξένα κόλλυβα, μνημόσυνο». Και επίσης η πολιτική του ανικανότητα να δημιουργήσει δικό του έργο στο Δήμο, κι ας έχει τόσα εκατομμύρια στο ταμείο.
 • Δήμαρχε συγκεντρώσου επιτέλους. Ένας χρόνος και κάτι σου έχει μείνει. Κοίταξε να τοποθετήσεις επιτέλους καμιά παιδική χαρά στη Μεσήμβρια και στα άλλα χωριά. Κοίταξε να ρίξεις λίγη άσφαλτο σε καμιά λακκούβα. Αλλιώς θα μείνεις στην ιστορία ως ο δήμαρχος του απόλυτου τίποτε.
 1. Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΙΨΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ
Το θέμα είναι πλέον στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και στη Δικαιοσύνη. Τα ερωτήματά όμως είναι καίρια :
 • Από πότε γνώριζε ο Δήμαρχος ότι ο προσωπικός του φίλος (όπως μας συστήθηκε) της συγκεκριμένης εταιρίας έκανε αυτές τις ρίψεις;
 • Ποιος πληροφόρησε αυτόν τον φίλο του για την ύπαρξη των παλιών «λατομείων» από παλιές αμμοληψίες στη Γέφυρα;
 • Γνώριζε ο δήμαρχος ότι αυτοί οι δεκάδες τόνοι υλικών έπεφταν με μια άδεια για περίφραξη;
 • Είχε προσκομισθεί εδώ και καιρό από την Εταιρία στο γραφείο του Δημάρχου κ. Αναγνωστόπουλου η άδεια για περίφραξη (όπως είχε προσκομισθεί και στο γραφείο του τοπικού Προέδρου) και άρα γνώριζε ως πολιτικός μηχανικός ότι η ρίψεις γινόταν μόνο με μια άδεια για περίφραξη;
 • Και γιατί η διοίκηση και ο ίδιος ο Δήμαρχος, παρά τις ενημερωτικές επιστολές μου οι οποίες ανέδειξαν εδώ και ενάμισι μήνα το ζήτημα, δεν ενημέρωσαν την Πολεοδομία από την οποία εκδόθηκε η συγκεκριμένη άδεια;
 • Έψαξε να δει ο δήμαρχος αν για τέτοιες περιπτώσεις ρίψης υλικών, επιβάλλεται να υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων; Και μάλιστα σε μια περιοχή με έντονη γεωργική δραστηριότητα βιολογικής παραγωγής.
 • Τέλος προκαλεί εντύπωση ότι στο Τοπικό Συμβούλιο της προηγούμενης Πέμπτης στη Γέφυρα, ο κ. Αναγνωστόπουλος μας ενημέρωσε ότι ήρθε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και πήρε δείγματα από το υλικό. Πράγμα που εμείς δεν γνωρίζαμε, παρόλο που ζητήσαμε εγγράφως να είμαστε παρόντες στη δειγματοληψία. Γιατί δεν ενημερωθήκαμε προκειμένου να είμαστε παρόντες κι εμείς;
 • Πάντως από τη δική μου έρευνα στο Τμήμα Ασφαλείας Περιβάλλοντος, μου δηλώθηκε άγνοια για διενέργεια δειγματοληψίας. Θα ξεκαθαρίσει σύντομα αν αληθεύει ότι ακούσαμε.