Δήμος ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ : Τα σημαντικότερα νέα του Δήμου Χαλκηδόνος (Δημότης – online)

Μια ματιά σε όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας

Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους σας.
Δύο κρίσιμες ψηφοφορίες θα γίνουν πολύ σύντομα μέσα στο μήνα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και για τις δύο γίνονται έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο. Ο Δήμαρχος και οι αρχηγοί των Παρατάξεων βρίσκονται σε διαβουλεύσεις, είτε με τις ομάδες των δημοτικών τους συμβούλων, είτε και με άλλους παράγοντες οι οποίοι θέλουν να επηρεάσουν την κατάληξη των ψηφοφοριών.
Αναφερόμαστε στην ψηφοφορία για το Συνήγορο του Δημότη και της Επιχείρησης και αυτή για το Διοικητικό Συμβούλιο στο ΚΕΚ Νεφέλη.
Όσον αφορά την πρώτη, μέχρι στιγμής ακούγονται τρία ονόματα. Εμείς θα τα αναφέρουμε γιατί κυκλοφορούν έντονα στην πολιτική πιάτσα, χωρίς φυσικά να μπούμε στη λογική να κρίνουμε το κάθε πρόσωπο. Ο ένας είναι ο κ. Σάββας Μωυσίδης από το χώρο του ΚΚΕ, χρόνια δημοτικός σύμβουλος και αρχηγός της Παράταξης της Αριστεράς στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο άλλος είναι ο κ. Φώτης Κυριακίδης πρώην αρχηγός των Ενεργών Δημοτών. Και ο τρίτος είναι ο κ. Γιώργος Μαραντέλος, παλιός αντιπρόεδρος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Μωυσίδης συγκεντρώνει ιδιαίτερες συμπάθειες από τους παλιούς Μηντσιούδη – Σαραφίδη με τους οποίους έχει μακρά γνωριμία. Επίσης ακούγεται ότι και ο Δήμαρχος δεν είναι αρνητικός μαζί του. Το «μειονέκτημα» που του καταλογίζεται αφορά το γεγονός  πως είναι ενταγμένος κομματικά σε ένα πολιτικό χώρο ο οποίος παραδοσιακά κοντράρεται με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αναρωτιούνται πολλοί λοιπόν, πως θα γίνει τώρα συνήγορός τους και πως θα λειτουργήσει στο μέλλον; Πολλοί μιλούν για ένα οξύμωρο…
Στην πολιτική όμως έχουμε συνηθίσει σε αυτά.
Ο κ. Κυριακίδης υποστηρίζεται από τους Ενεργούς Δημότες. Ο ίδιος δεν θα έβλεπε άσχημα μια εκλογή του σε μια θέση η οποία θα του εξασφάλιζε επιστροφή στα κοινά, μετά την αποτυχία να εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος. Άλλωστε πιστεύουμε ότι στις σκέψεις του Φώτη, ποτέ δεν έχει πάψει να υφίσταται η εκ νέου διεκδίκηση του δημαρχιακού αξιώματος. Και ίσως τα γεγονότα δουλεύουν για αυτό.
Ο κ. Μαραντέλος προέρχεται από το παλιό παραδοσιακό – ιστορικό  ΠΑΣΟΚ. Ένας χώρος ο οποίος τριχοτομήθηκε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, αφού οι δυνάμεις του διασκορπίστηκαν και στον Αναγνωστόπουλο και στον Μηντσιούδη και στο Σαραφίδη.
Ο ίδιος στήριξε Βαϊνά και Αναγνωστόπουλο, και προσδοκά τώρα, κατά τη γνώμη του δικαίως, να είναι η πρόταση του νυν Δημάρχου για τη θέση. Σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείονται μελλοντικές αντιδράσεις από συμβούλους που ο ίδιος στήριξε στην διοικούσα παράταξη.
Ενδέχεται να υπάρξει κάποια απόσυρση από τους παραπάνω αν δεν βγουν τα κουκιά. Όπως ενδέχεται να υπάρξει και πρόταση έκπληξη της τελευταίας στιγμής από πρόσωπο το οποίο όπως μαθαίνουμε το σκέφτεται. Στην περίπτωση που δηλώσει υποψηφιότητα, θεωρείται σίγουρο ότι θα διεμβολίσει και τις τρεις πρώτες παρατάξεις. Σύντομα θα ξέρουμε.
Η δεύτερη ψηφοφορία αφορά το ΚΕΚ Νεφέλη. Εδώ μαθαίνουμε από το περιβάλλον των δύο Δημάρχων Ιωαννίδη και Αναγνωστόπουλου ότι παρά την απάντηση της Αποκεντρωμένης και του Υπουργείου Εσωτερικών, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι μπερδεμένα όσον αφορά τη διαδικασία εκλογής του νέου ΔΣ. Μάθαμε ότι πρέπει πρώτα να εκλεγεί ένα διαδημοτικό όργανο για το ΚΕΚ.
Αυτό υποκαθιστά (λένε οι πηγές μας) το ρόλο των  Δημοτικών Συμβουλίων. Αν όμως συμφωνήσουν οι Δήμοι, μπορεί και να μην εκλεγεί γιατί δεν θεωρείται απαραίτητο από το Καταστατικό. Στην περίπτωση που το εκλέξουν, τότε αυτό γίνεται υπεύθυνο για τη διαδικασία εκλογής του νέου ΔΣ και για το πώς θα λειτουργεί στη συνέχεια, ενώ τα Δημοτικά Συμβούλια παύουν να έχουν οποιονδήποτε ρόλο στην εκλογή των μελών του νέου ΔΣ και οποιαδήποτε ελεγκτική αρμοδιότητα στην μελλοντική του λειτουργία.
Στην περίπτωση που δεν εκλεγεί, τότε τα Δημοτικά Συμβούλια διατηρούν την ευθύνη να εκλέξουν εκείνα το νέο ΔΣ και διατηρούν την αρμοδιότητα να το ελέγχουν στην συνέχεια της τρέχουσας δημοτικής θητείας.
Όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των Δημάρχων και τις αποφάσεις των δημοτικών Συμβουλίων. Και βέβαια και στη μία αλλά και στην άλλη περίπτωση οι εισηγήσεις των Δημάρχων και η επιλογή των προσώπων που θα υποδείξουν, είναι αυτές οι οποίες θα φανερώσουν στον κόσμο, την κατεύθυνση που θέλουν να «στείλουν τη βάρκα». Αν δηλαδή στηρίξουν την υφιστάμενη κατάσταση προτείνοντας τα ίδια πρόσωπα, ή αν αποφάσισαν να αλλάξουν τα πράγματα στέλνοντας νέα πρόσωπα που δεν σχετίζονται με την υφιστάμενη κατάσταση.
Πάντως όπως λέγαμε και πριν μια εβδομάδα, όλα τα επιτελεία, δημαρχιακά και μη, «έχουν πιάσει φωτιά». Οψόμεθα. Σύντομα κι εδώ.
Αποκομιδή σκουπιδιών. Ευτυχώς ενεργοποιήθηκε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή μετά και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η νέα τρίχρονη (+1 έτος) σύμβαση για την αποκομιδή. Ελπίζουμε σύντομα να εξομαλυνθεί η κατάσταση και ο νέος εργολάβος να αποδειχθεί καλύτερος και από τον παλιό με τον οποίο δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα.
Δημοτικό Συμβούλιο. Ακούμε ότι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι δια ζώσης.
Επιτέλους γιατί πολύ χαλαρώσαμε. Όταν καλούνται μαζώξεις από το Δήμαρχο στο χώρο των συνεδριάσεων και όταν η ΔΕΥΑΧ συνεδριάζει δια ζώσης, πλέον είναι ώρα να γίνουν κανονικά και τα Δημοτικά Συμβούλια. Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει από εδώ και στο εξής.
Αυτή την εβδομάδα είχαμε τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Μάθαμε για έντονη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Δημάρχου από δύο παλιές καραβάνες εκπαιδευτικούς (παλιοί διευθυντές) οι οποίοι τον στήριξαν προεκλογικά, περίμεναν μια τιμητική τοποθέτηση, αλλά «είδαν πλάτη» και εισέπραξαν αδιαφορία. Το καταγράφουμε κι αυτό.
Τέλος σημειώνουμε ότι δεν δόθηκε ούτε αυτή την εβδομάδα καμία απάντηση από τον Δήμαρχο για το θέμα με τους μετανάστες και τις απευθείας αναθέσεις που έκανε ο ίδιος, καμία απάντηση από την κα Κωστοπούλου γιατί δεν ελήφθησαν προσφορές από όλα τα φαρμακεία του Δήμου για τα  σχολικά αντισηπτικά και καμία απάντηση από τον κ. Βαϊνά για τις παιδικές χαρές
Περιμένουμε να μας  απαντήσουν …
Αυτά για σήμερα. Να είστε καλά.
Δημότης – online