Δήμος ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ : Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο 25ο/2020 Δημοτικό Συμβούλιο

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο 25ο/2020 Δημοτικό Συμβούλιο

Ακόμη μια συνεδρίαση που γίνεται δια περιφοράς. Φαινεται ότι ο Δήμος μας εχει μείνει πολύ πίσω στον εκσυγχρονισμό του με τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Αν όχι αυτό, τότε θα πούμε ότι βολεύει στη διοίκηση αυτός ο τρόπος των συνεδριάσεων που τα θέματα ψηφίζονται χωρίς να γίνεται διάλογος και με εισηγήσεις επι των θεμάτων με σοβαρές ελλείψεις στην επιχειρηματολογία τους.

Η πανδημία με τον κοροναϊό δεν είναι κάτι το προσωρινό και οι επιπτώσεις εξ αιτίας της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίστηκε και από το δήμο μας και από την κυβέρνηση θα μας ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Κέντρο Υγείας στα Κουφάλια εγκαταλειμένο και πριν από τον κοροναϊο όπως και όλες οι υπηρεσίες υγείας, δεν βοηθήθηκε καθόλου ούτε με προσωπικό ούτε με εξοπλισμό. Το αντίθετο μάλιστα. Σημερα η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία με αποσπάσεις γιατρων και νοσηλευτριών από τα Κ.Υ. Η υποβάθμιση όμως των Κ.Υ. δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στα νοσοκομεία.

Τα περισσότερα τεστ που θάπρεπε να γινονται δωρεάν, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, η απομόνωση των φορέων και η επιτήρηση της καραντίνας τους που δεν γίνονται, θα δυσκόλευε την διάδοση του ιού και δεν θα φτάναμε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο δήμο μας είναι απόδειξη όλων αυτων των παραλείψεων.

Να προσπαθήσουμε σαν δήμος να γίνονται περισσότερα τεστ και να εφαρμόζεται η καραντίνα στα θετικά.

Στο θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού θα ήθελα να συγκρατήσουμε ότι στην απόφαση του Υπ. Εσωτερικών που μας δίνονται τα 139000 ευρώ σημειώνεται ως ενίσχυση της ρευστότητας λόγω της μείωσης των εσόδων των δήμων από την εμφάνιση της πανδημίας. Αυτή η μείωση των εσόδων του δήμου, δεν θα οφείλεται εν μέρει και στην αδυναμία των δημοτων να πληρώνουν τα δημοτικά τέλη στις ίδιες τιμές με τις προηγούμενες χρονιές ενώ μεταφέρονταν αποθεματικό 600000 ευρώ από χρονιά σε χρονιά;

Μήπως στο 2ο θέμα που αφορά τον καθορισμό των δημοτικών τελων θα έπρεπε να προτείνετε μείωση γενικά κατά 30% και στους καταστηματάρχες που έχουν κλειστά τα μαγαζιά να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη στην περίοδο της πανδημίας;

Ακόμη και στο 10ο θέμα που αφορά την μείωση στα μισθώματα των σχολικών κυλικείων προτείνετε αυτό που λεει η κυβέρνηση, μείωση κατά 40% ενώ αυτά έχουν κλείσει η υπολειτουργουν στον χρόνο που είναι ανοιχτά τα σχολεία. Τα αντιμετωπίζετε δηλ. όπως όλα τα μαγαζιά, αγνοώνντας ότι τα μισθώματά τους καθορίζονται στις δημοπρασίες που γίνονται γι αυτά ,όπου οι συμμετεχοντες σ΄ αυτές μπροστα στο φόβο της ανεργίας ανεβάζουν τις τιμές, και στη συνέχεια να δυσκολεύονται να παρέχουν στους μαθητές υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα με χαμηλές τιμές.

Ακόμη και για την ενίσχυση των σχολικών επιτροπων με 50 000 ευρώ την κάθε μια για αγορά ψηφιακού εξοπλισμου για τους μαθητές το εγκρίνουμε μεν, σημειώνουμε όμως τις τεράστιες ελλείψεις και λάθη του υπουργείου Παιδείας στο θέμα της τηλεκπαίδευσης, αλλα και της διοίκησς του Δήμου μας που δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη γι αυτην την παρέμβασή της.

Τελος ψηφίζουμε όλα τα θέματα εκτός από το 2ο στο οποίο λέμε ΟΧΙ.

Οι συμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Μαρκίδης Παναγιώτης

Σιδηρόπουλος Σαββας