Δήμος ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ : Η αξιωματική αντιπολίτευση του Μαυρουδή Μηντσιούδη !

ΜΌΝΟ ΣΤΟ “VIMA THESS – NEWS”

Μια ματιά σε όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας… 

Κάνοντας μια προσπάθεια να περιγράψουμε τη σημερινή ανθρωπογεωγραφία στα τεκταινόμενα  του Δήμου μας και στο πως αυτή επηρεάζει τις μελλοντικές καταστάσεις, ας πούμε δυο λόγια για την αξιωματική αντιπολίτευση του Μαυρουδή Μηντσιούδη.
Η πολιτικές μοίρες στάθηκαν άδικες κατά τη γνώμη κάποιων και δίκαιες κατά τη γνώμη άλλων με τον κ. Μηντσιούδη. Το γεγονός είναι : τόσες υποψηφιότητες για Δήμαρχος κατέληξαν όλες αποτυχημένες.
Η αιτίες για τις οποίες οι δημότες δεν του εμπιστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια το αξίωμα του Δημάρχου, πιθανότατα έχουν να κάνουν και με την τάση του να δημιουργεί  έντονες πολιτικές αντιπαλότητες με σημαίνοντα πρόσωπα της τοπικής δημοτικής σκηνής. Αντιπαλότητες που έφταναν στα όρια της μόνιμης προσωπικής διαμάχης, δημιουργώντας αξεπέραστα ρήγματα που του στερούσαν σημαντικές συμμαχίες όταν ερχόταν η κρίσιμη ώρα. Στο πολύ κοντινό παρελθόν η παραίτηση του πρώην Αντιδημάρχου κ. Λαγογιάννη, η κόντρα του με τον συνάδερφό του Αντιδήμαρχο κ. Μανάκη, η διαγραφή του πρώην Προέδρου κ. Ευσταθιάδη, αλλά και οι χειρισμοί του στο θέμα με την εκλογή του κ. Χατζάκου, τού χάρισαν «φανατισμένους» πολιτικούς εχθρούς οι οποίοι τον πολέμησαν με λύσσα και τελικά τον κέρδισαν.
  Από το μακρινό παρελθόν ηχηρό παράδειγμα αποτελεί η αντιπαράθεσή του με τον κ. Σαραφίδη. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο κ. Σαραφίδης κατέβηκε υποψήφιος μόνο και μόνο επειδή ήταν υποψήφιος ο Μαυρουδής. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι χωρίς την υποψηφιότητα Σαραφίδη η παράταξη Μηντσιούδη θα επικρατούσε τελικά, δύσκολα ή εύκολα, απέναντι στο σημερινό Δήμαρχο και στο σύμμαχό του κ. Βαϊνά. (Οι οποίοι αντικειμενικά ποτέ δεν υπήρξαν υπολογίσιμες πολιτικές οντότητες στο Δήμο. Απλά εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία του «αγανακτισμένου ψηφοφόρου» που ζητούσε το «νέο»).
Βέβαια ο κ. Μηντσιούδης πλήρωσε στις τελευταίες εκλογές και άλλα δυο «γραμμάτια» : την απόφαση του πρώην Δημάρχου κ. Τσουκνιδά, ο οποίος για προφανείς λόγους είχε αποφασίσει πολύ πριν τις εκλογές να μην τον στηρίξει, αλλά και την πολιτική που άσκησε η προηγούμενη διοίκηση στην Περιφέρεια του Δήμου. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός Κουφαλίων τα ποσοστά του Μαυρουδή στο β΄γύρο ήταν απογοητευτικά, 15-20%. Η τακτική που φαίνεται να είχε, ότι δηλαδή θα εκλεγόταν Δήμαρχος βασιζόμενος κατά μεγάλο μέρος στις ψήφους των Κουφαλίων, ηττήθηκε συντριπτικά από την τακτική πόλωσης των αντιπάλων του, οι οποίοι τον παρουσίασαν στους δημότες ως τον βασικό υπεύθυνο της περασμένης διοίκησης που ευθυνόταν για την εγκατάλειψη των υπολοίπων χωριών.
Και σήμερα; Μετά τις εκλογές ο κ. Μηντσιούδης φαίνεται να είναι σκιά του παλιού πολιτικού του εαυτού. Απείχε μάλιστα με την παράταξή του από Δημοτικά Συμβούλια και συνεχίζει να απέχει ο ίδιος από τις Οικονομικές Επιτροπές. Στα Συμβούλια καταψηφίζει σχεδόν όλα τα θέματα, ακόμη και αυτά που έτρεξε ο ίδιος ως παλιά διοίκηση.
Πεδίο συνεργασίας με το νυν Δήμαρχο δεν υπάρχει. Ειδικά ο κ. Αναγνωστόπουλος τον βλέπει ως σημαντικό πολιτικό εχθρό και έχει λόγους να τον φοβάται. Με τους Σαραφίδη, Μηντζαρίδη λόγω του συγκρουσιακού παρελθόντος που τους χωρίζει, είναι πολύ δύσκολο να συγκροτήσουν ένα ενιαίο πόλο απέναντι στη νυν διοίκηση. Παρόλο που πολιτικά θα ήταν για αυτούς η ιδανικότερη λύση, αφού και οι τρεις μαζί διαθέτουν 19 συμβούλους και η κοινή τους σύμπραξη θα δημιουργούσε τρομερά προβλήματα στη νυν διοίκηση και θα τους κρατούσε στο προσκήνιο και για το μέλλον. Φαίνεται ότι οι προσωπικές διαφορές τους και η διαμάχη για τη θέση του αρχηγού, δεν θα τους αφήσουν να οδηγήσουν τις παρατάξεις και τους συμβούλους τους σε μια τέτοια στρατηγική σύγκλιση. Κάνοντας το νυν Δήμαρχο να είναι ο πλέον χαρούμενος γι’ αυτή την επιλογή τους.
Τελικά το πιθανότερο σενάριο είναι ο κ. Μηντσιούδης να κινηθεί ευκαιριακά και μόνος του. Εδώ όμως γεννιέται το ερώτημα : χρησιμοποιώντας μόνο αυτή τη στείρα και σκληρή αντιπολίτευση που έχει επιλέξει, θα μπορέσει να κρατήσει συμπαγή την ομάδα του; Αφού μάλιστα μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να μπορεί να προσφέρει κάποιο γοητευτικό πολιτικό όραμα ή να αρθρώνει κάποια γοητευτική πολιτική αφήγηση. Είναι φυσικό λοιπόν να ακούγεται τελευταία, ότι ήδη κάποιοι σύμβουλοί του, ανταποκρινόμενοι στο «νεύμα» του Δημάρχου είναι σε επικοινωνία μαζί του, συζητώντας τους όρους και διεκδικώντας «θέση στη διοίκηση», σε μια διοικούσα παράταξη που αριθμεί μόνο 12.
Θα μπορέσει άραγε να τους κρατήσει στο συνδυασμό; Κατά τη γνώμη μου πολύ δύσκολα. Ο παλιός Μηντσιούδης είναι ικανός αλλά έχει πλέον τις πολιτικές αντοχές; Είναι διατεθειμένος να κάνει τις δύσκολες και επώδυνες κινήσεις στη σκακιέρα; Είναι διατεθειμένος να κάνει υπερβάσεις; Πολύ δύσκολο.
Κατά τη γνώμη αρκετών, αν δεν μπορέσει να τις κάνει και αν δεν βρει το δρόμο της πολιτικής συνεργασίας με τις παρατάξεις Σαραφίδη – Μηντζαρίδη, τότε μηδενίζονται οι όποιες πιθανότητες έχει να μείνει δυνατός ως αρχηγός και να έχει σημαντικό πολιτικό ρόλο στο μέλλον. Ο καιρός θα δείξει.
Τα ξαναλέμε σύντομα…
ΥΓ :  Προκαλεί προβληματισμούς η απόφαση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ταχτατζόγλου να κάνει Συμβούλιο «δια περιφοράς», δηλαδή ο κάθε Σύμβουλος να στείλει με mail τη ψήφο του. Σε μια συνεδρίαση που έχει σοβαρά θέματα όπως αναμόρφωση Τεχνικού Προγράμματος και αναμόρφωση Προϋπολογισμού του Δήμου, αποτελεί ένδειξη ανικανότητας να μην μπορεί κάποιος να οργανώσει σήμερα στον 21ο αιώνα μια Συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη. Τα 800 € που παίρνει επιπλέον του μισθού του ο κ. Πρόεδρος, θα δημιουργούσαν σίγουρα σε κάποιον άλλον την υποχρέωση να ψάξει, να βρει και να χρησιμοποιήσει τις πλέον σύγχρονες λύσεις.

 

Δημότης – online