Δήμος ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ : «Εορτασμός Επετείων 26ης και 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Χαλκηδόνος».

Δήμος ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ : «Εορτασμός Επετείων 26ης και 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Χαλκηδόνος».

Σύμφωνα με τα ανωτέρω σχετικά έγγραφα για τις εορταστικές εκδηλώσεις των Επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912, ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Τουρκικό ζυγό και της 28ης Οκτωβρίου 1940, ημέρα υπενθύμισης της αντίστασης της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό και των αγώνων των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θα πραγματοποιηθούν και φέτος στο Δήμο μας με κάθε επισημότητα, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

– Γ ε ν ι κ ό ς Σ η μ α ι ο σ τ ο λ ι σ μ ό ς σε όλη την επικράτεια από την ογδόη πρωινή ώρα (08.00′) της 26ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2019.

– Φ ω τ α γ ώ γ η σ η όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. , καθώς επίσης των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2019.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

– Ο μ ι λ ί ε ς στα σχολεία από καθηγητές και δασκάλους σχετικές με την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και τον ναζισμό και των αγώνων των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

‘Στη Δ.Κ. Γέφυρας (Ιστορική έδρα του Δήμου Χαλκηδόνος), στην έπαυλη όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, από το μεσημέρι της 25ης ως το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 1912, διαδραματίστηκαν όλα τα κρίσιμα γεγονότα της διαπραγμάτευσης και τελικά της παράδοσης της Θεσσαλονίκης από το Διοικητή του Τουρκικού Στρατού Χασάν Ταχσίν Πασά στον Αρχιστράτηγο του Ελληνικού Στρατού και Διάδοχο του Ελληνικού Θρόνου, Κωνσταντίνο. Στον ιστορικό αυτό χώρο που σημάδεψε την πορεία της Ελλάδος στον 20ο αι., θα τιμηθεί η

απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Τουρκικό ζυγό κατά τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, με τις κάτωθι εκδηλώσεις’.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

– Ώρα 11.00 π.μ. Προσέλευση επισήμων-αγημάτων, σχολείων, συλλόγων, φορέων και λοιπών στο χώρο του Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων και στη συνέχεια τελετουργικό, επιμνημόσυνη δέηση, εκφώνηση πανηγυρικού λόγου παρουσία κυβερνητικού εκπροσώπου και εκπροσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας, ομιλίες επισήμων και εγκαίνια νέων εκθεσιακών χώρων του Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων.

– Ώρα 12.30 μ.μ. Στεφανιοδρομία με αφετηρία το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων της Δ.Κ. Γέφυρας (Ιστορικής έδρας του Δήμου Χαλκηδόνος).

– Ώρα 16.00 μ.μ. Άφιξη της στεφανιοδρομίας στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη και κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο από εκπρόσωπο του Δήμου Χαλκηδόνος.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

– Ώρα 07.30 π.μ. Χ α ρ μ ό σ υ ν ε ς κ ω δ ω ν ο κ ρ ο υ σ ί ε ς σε όλους τους Ιερούς Ναούς.

– Ώρα 09.00 π.μ. Έπαρση σημαίας έξω απο το Δημαρχείο Κουφαλίων.

– Ώρα 09.30 π.μ. Πέρας προσέλευσης επισήμων. Στην Δοξολογία και στις πανηγυρικές εκδηλώσεις καλούνται να παραστούν οι Πολιτικές Αρχές, οι Διοικήσεις των Ν.Π.Δ.Δ., οι οργανώσεις, τα Σχολεία και όλοι οι κάτοικοι.

– Ώρα 10.00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στους κατά τόπους Πολιούχους των δημοτικών διαμερισμάτων και στη συνέχεια ομιλία σχετικά με την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, εντός των Ιερών Ναών.

– Ώρα 11.00 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στα κατά τόπους Μνημεία των Ηρώων, τήρηση ενός (1) λεπτού σιγή, Εθνικός ΄Υμνος.

– Ώρα 11.30 π.μ. Π α ρ έ λ α σ η από αντιπροσωπευτικά τμήματα πολιτιστικών συλλόγων (όπου υπάρχουν) και μαθητών ενώπιον της Δημοτικής Αρχής.

– Μετά το πέρας της παρέλασης θα ακολουθήσει η εθιμοτυπική ανταλλαγή ευχών από τις τοπικές αρχές.

– Την τάξη θα τηρήσουν οι κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές.

– Τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Τμήμα Τροχαίας Χαλκηδόνας.

– Τελετάρχες ορίζονται ανά Δημοτική Ενότητα ως ο πίνακας διανομής.