Δήμος ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ : Ενεργοί Δημότες, Λαϊκή Συσπείρωση και οι εξελίξεις στο Δήμο μας

Μια ματιά σε όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας

Σήμερα τελευταία Κυριακή πριν την Ανάσταση του Κυρίου, ας αναφερθούμε στις δύο τελευταίες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τους Ενεργούς Δημότες και την Λαϊκή Συσπείρωση.
Τις μοναδικές οι οποίες συμμετείχαν και στις προηγούμενες εκλογές.
Οι Ενεργοί Δημότες αποτέλεσαν την έκπληξη των εκλογών του 2014, κατέγραψαν μια ισχυρή παρουσία και για λίγους ψήφους δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο. Έχασαν τότε την ευκαιρία να βρεθούν απέναντι και να διεκδικήσουν το Δήμο από τον κ. Αραμπατζή.
Βέβαια στις εκλογές του 2014 υπήρχαν δύο παράγοντες που τους έδωσαν εκείνη την ώθηση.
Ο ένας είναι ότι είχαν άλλον αρχηγό, τον κ. Κυριακίδη, ο οποίος και λόγω της δουλειάς του ήταν πολύ γνωστός σε όλο το Δήμο. Άφθαρτος και συμπαθής ως άτομο, αποτέλεσε μια καλή επιλογή.
Ο δεύτερος και πιο σημαντικός ήταν ότι το 2014 βρισκόμασταν στο μέσο της μεγάλης οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Ο κόσμος ήθελε να ξεσπάσει πολιτικά απέναντι σε οτιδήποτε θύμιζε την παλιά νομενκλατούρα, η οποία είχε οδηγήσει τη χώρα σε αυτή την κρίση.
Οι Ενεργοί Δημότες πάτησαν πάνω σε αυτή τη συνθήκη και εξέφρασαν το «νέο». Πολλοί λένε όμως ότι λόγω της απειρίας των στελεχών τους δεν εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο αυτή τη συνθήκη και έχασαν το Δήμο.
Το 2019 ο Φώτης αποσύρεται από αρχηγός και αναλαμβάνει ο κ. Μηντζαρίδης. Έξυπνος ο κ. Κυριακίδης είδε από πολύ νωρίς ότι το 2019 τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Οι Ενεργοί Δημότες κατέγραψαν μια απογοητευτική παρουσία και γκρεμίστηκαν κάπου στο 6%.
Γιατί άραγε;
Ένας λόγος είναι ότι στο μεσοδιάστημα μεταξύ των εκλογών ’14 και ΄19 η παράταξη και ο ίδιος ο Φώτης εξαφανίστηκαν από τις τοπικές κοινωνίες. Η παρουσία τους ήταν μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτή κατώτερη του αναμενομένου…
Δεν φρόντισαν να δυναμώσουν τη σχέση τους με τους δημότες που τους είχαν εμπιστευτεί. Εξαφανίστηκαν για 5 χρόνια και ο κόσμος τους ξέχασε…
Ένας άλλος λόγος ήταν ο νέος αρχηγός. Συμπαθέστατος ο Μηνάς ως άτομο, αλλά δεν είχε τη διεισδυτικότητα του Φώτη.
Και κυρίως η εικόνα του δεν έβγαζε προς τα έξω τη δυναμική πολιτική παρουσία και το δυνατό πολιτικό μήνυμα. Δεν μπόρεσε να περάσει στον κόσμο την εικόνα του «νέου». Εδώ όμως να αναγνωρίσουμε ότι οι δημότες στον παράγοντα «νέο», ήθελαν βασικά ένα πρόσωπο από την περιφέρεια και όχι από το κέντρο του Δήμου.
Τέλος βασικός παράγοντας της αποτυχίας των Ενεργών Δημοτών ήταν η στάση τους στο Δημοτικό Συμβούλιο απέναντι στο τότε φλέγον ζήτημα για το Μακεδονικό και η ταύτισή τους με κομματικές γραμμές. Η άρνησή να συναινέσουν στο ψήφισμα της διοίκησης Τσουκνιδά ήταν μέγιστο πολιτικό σφάλμα του κ. Κυριακίδη, το οποίο φορτώθηκε στην παράταξη.
Η ανάδειξη της στάσης τους αυτής στην κοινωνία από τις άλλες παρατάξεις, τους αποξένωσε πολιτικά από τον κόσμο.
Και τώρα μετά τις εκλογές; Η παρουσία της παράταξης είναι μικρή με 3 στους 33 συμβούλους. Ο Μηνάς προσπαθεί να αναδείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο από την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Συνεργάσιμος όσο τον παίρνει με τη διοίκηση γιατί αυτό το μήνυμα παίρνει και από τους ψηφοφόρους του οι οποίοι είναι παραδοσιακά απέναντι σε Μηντσιούδη και Σαραφίδη.
Από την άλλη προσπαθεί να μην ταυτιστεί πολιτικά και με τους διοικούντες αλλά και με την αντιπολίτευση. Δύσκολος δρόμος. Θα δούμε που θα οδηγηθεί και αν τελικά μπορέσει η παράταξη αυτή να επιβιώσει και να είναι παρούσα και στις επόμενες εκλογές.
Κλείνοντας την αναφορά για τους Ενεργούς Δημότες να σημειώσουμε την πολύ ελπιδοφόρα παρουσία της πρωτοεμφανιζόμενης Δημοτικής Συμβούλου κας Βλαχάκη. Οι τοποθετήσεις της και η σοβαρή της παρουσία έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τον κόσμο και δικαίως μπαίνει το όνομά της σε σενάρια για το μέλλον…
Στην αναφορά μας τώρα για τη Λαϊκή Συσπείρωση, δεν έχουμε να πούμε κάτι το ιδιαίτερο.
Είναι η κομματική παράταξη του ΚΚΕ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι θέσεις της σε βασικά ζητήματα είναι κομματικές και δεν ξεφεύγει από αυτές. Ο νέος αρχηγός κ. Μαρκίδης και ο σύμβουλος κ. Σιδηρόπουλος έχουν την ευχέρεια να εκφράσουν προσωπική και όχι κομματική άποψη μόνο σε πολύ επιμέρους ζητήματα του Δήμου.
Να σημειωθεί εδώ, ότι ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην αρχηγού κ. Μωυσίδη για Συνήγορο του Δημότη. Για να δούμε αν θα συμβεί κάτι τέτοιο και αν θα σημαίνει κάτι για τη στάση των κ.κ. Μαρκίδη, Σιδηρόπουλου σε κρίσιμες ψηφοφορίες.
ΥΓ :  Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου για πρώτη φορά στο Δήμο πέρασαν όλες οι προτάσεις της Αντιπολίτευσης ως αποφάσεις, να πούμε ότι δημιουργείται πλέον ένα «κακό» προηγούμενο για τη διοικούσα παράταξη. Η αντιπολίτευση έδειξε τα “δόντια” της και στέλνει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να τα ξαναδείξει και στο μέλλον.
Εάν ο κ. Δήμαρχος και η παράταξή του εξακολουθούν να βγάζουν προς την κοινωνία την εικόνα ότι βρίσκονται σε κατάσταση «πολιτικού νιρβάνα» και δεν μπορούν να προβλέψουν και να παρέμβουν στις εξελίξεις, θα έχουν σημαντικές εκπλήξεις στο μέλλον…
Καλή Μεγαλοβδομάδα και καλή Ανάσταση.
Δημότης – online