Δήμος ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ : Εβδομάδα αποφάσεων – Δημότης online

Μια ματιά σε όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας

Καλημερίζουμε όλο τον κόσμο. Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους. Ας πούμε πέντε πράγματα για τα θέματα του Δήμου μας.
Επιτέλους ξανά Δημοτικό Συμβούλιο δια ζώσης, έστω και ‘’κεκλεισμένων των θυρών’’. Και μάλιστα με δύο συνεδριάσεις. Την Πέμπτη 18 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα η πρώτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την εκλογή συμπαραστάτη του δημότη. Αμέσως μετά στις 8 το απόγευμα η δεύτερη συνεδρίαση με 24 θέματα.
Αυτά που ξεχωρίζουν είναι το 8ο θέμα : «Ορισμός εκπροσώπων στο Διαδημοτικό όργανο του ΚΕΚ ‘’ΝΕΦΕΛΗ’’», το 12ο και 13ο  για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου, το 14ο : «Συγκρότηση επιτροπής Προσωρινής Παραλαβής του έργου για την αποχέτευση Νέας Μεσημβρίας και Βαθυλάκκου» και το 15ο : «Συγκρότηση επιτροπής οριστικής παραλαβής του έργου Κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Δ.Κ. Χαλκηδόνας- Αδένδρου».
Ελπίζουμε πρόεδρε του Δ.Σ. κ. Ταχτατζόγλου οι συνεδριάσεις να μεταδοθούν απευθείας μέσω ίντερνετ. Η τεχνολογία το επιτρέπει. Στο χέρι σας είναι και έχετε χρόνο μέχρι τη Πέμπτη για να το προετοιμάσετε.
Όσον αφορά το θέμα για το συμπαραστάτη του δημότη θέλω να σημειώσω ότι δυστυχώς μέχρι τώρα καμιά από τις παρατάξεις του Δήμου μας δεν είχε το σθένος να βγει και να πει δημόσια την πρότασή της για ένα τόσο σημαντικό θεσμό. Δηλαδή κύριοι Αναγνωστόπουλε, Μηντσιούδη, Σαραφίδη, Μηντζαρίδη, Μαρκίδη τι περιμένετε;
Είχατε τόσο χρόνο με τον κορωνοϊό και δεν βρήκατε ένα πρόσωπο μέσα στα τόσα άξια που έχει ο Δήμος μας για να το προτείνετε; Ή το έχετε βρει και παίζετε παιχνιδάκια παζαρεύοντας ο ένας με τον άλλο την πρότασή σας την οποία κρύβετε από τους δημότες ;
Πιστεύετε ότι όσοι σας ψήφισαν δεν έχουν δικαίωμα να μάθουν ποιο πρόσωπο προτείνει ο καθένας σας  και με ποια κριτήρια καταλήξατε σε αυτό; Έλεος πια με αυτές τις παλαιοκομματικές πρακτικές. Είμαστε στον 21ο αιώνα. Αλλάξτε λίγο.
Όσον αφορά στα πρόσωπα, εκτός από όσα αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, ακούγεται και το όνομα του πρώην δημοτικού συμβούλου κ. Χούλια. Αλλά όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα : ότι μέσα από την ψηφοφορία αυτή θα φανούν οι συμμαχίες ανάμεσα σε παρατάξεις.
Όταν τελειώσει θα ξέρουμε αν το δίδυμο Μηντσιούδης – Σαραφίδης ή το δίδυμο Αναγνωστόπουλος – Σαραφίδης τα βρήκανε μεταξύ τους. Θα ξέρουμε αν η παράταξη του δημάρχου θα έχει διαρροές όπως ακούγεται. Θα ξέρουμε το ρόλο που θα παίξει η παράταξη Μηντζαρίδη και η παράταξη του ΚΚΕ. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν η αντιπολίτευση συμφωνήσει στο πρόσωπο, τότε εκλέγει δικό της συμπαραστάτη του δημότη.
Κάτι που θα είναι μεγάλο χτύπημα για τον Δήμαρχο.
Θα δούμε. Ευχή της στήλης είναι να εκλεγεί ένα άξιο πρόσωπο, με κύρος το οποίο να προέρχεται από την κοινωνική του δράση και όχι επειδή ήταν κάποιος παλιός πολιτικάντης. Η κοινωνία θα το αποδοκιμάσει αυτό.
Στο θέμα για το ΚΕΚ Νεφέλη. Ήγγικεν η ώρα. Στους 4 αντιπροσώπους που θα στείλει ο Δήμος μας για αυτό το περιβόητο διαδημοτικό όργανο το οποίο μετά θα εκλέξει το διοικητικό συμβούλιο – τι περίεργα πράγματα είναι αυτά – στους 4 λοιπόν, ο Δήμαρχος σύμφωνα με το νόμο προτείνει τους τρεις και η Αντιπολίτευση έναν.
Ο Δήμαρχος στην εισήγηση που στάλθηκε στους δημοτικούς συμβούλους δεν αναφέρει ακόμα ποιους τρεις προτείνει. Το κρατάει κι αυτό κρυμμένο μυστικό. Μη τυχόν και μαθευτεί. Θα περιμένουμε λοιπόν να δούμε την πρότασή του, γιατί η επιλογή των προσώπων έχει ιδιαίτερη σημασία και θα δείξει τις προθέσεις του Δημάρχου στο όλο ζήτημα. Κι αυτό επειδή κάποιοι σύμβουλοί του είναι πολύ φιλικά προσκείμενοι στην υφιστάμενη κατάσταση.
Όμως Δήμαρχε ο κόσμος περίμενε από εσένα σε τόσο σημαντικά θέματα να είσαι αυτός που βγαίνει μπροστά και ανοίγει το δρόμο και όχι αυτός που μέχρι και την τελευταία στιγμή περιμένει να δει τι θα πουν οι άλλοι. Ο κόσμος σε ψήφισε για να δείξεις ένα άλλο πρόσωπο και όχι για να εμφανίζεις μία κατάσταση από τα ίδια.
Κλείνοντας το θέμα να πούμε ότι και η επιλογή της  Αντιπολίτευσης για τον ένα – αλλά σημαντικό εκπρόσωπο – θα δείξει κατά πόσο Σαραφίδης και Μηντσιούδης έχουν αποφασίσει να συμπορευτούν σε συνολικό επίπεδο. Έχει σημασία να δούμε ποια θα είναι η στάση του Μηντσιούδη ως μείζων Αντιπολίτευση. Θα συναινέσει σε ένα εκπρόσωπο αρεστό στην πλευρά Σαραφίδη ή όχι; Κι αν συναινέσει τι θα πει ο κόσμος του; Οψόμεθα.
Διαμάχη μεταξύ Δημάρχου και Τοπικού Συμβουλίου Κουφαλίων. Η πρώτη φορά που είδαμε το Δήμαρχο να αντιδρά με τέτοια ταχύτητα σαν να ήταν δρομέας 100 μέτρων που άκουσε το πιστόλι της εκκίνησης. Έβγαλε σχεδόν αμέσως απάντηση στην ανακοίνωση του Τοπικού που ζήτησε να μην στηθεί Λούνα Παρκ λόγω κορονοϊού. Λάθος του. Για όλα τα άλλα θέματα δεν τον ακούσαμε να λέει γρι μέχρι τώρα.
Αλλά για το πανηγύρι αντέδρασε αμέσως. Δηλαδή έπρεπε ενώ έχουν απαγορευτεί από το Δήμο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ως τις 15 Ιουλίου, να λειτουργήσει κάτι τέτοιο; Το Λούνα Παρκ μας μάρανε Δήμαρχε όταν όλο αυτό τον καιρό γινόταν συνεδριάσεις δια περιφοράς, όταν οι δημοτικές υπηρεσίες υπολειτουργούσαν, όταν τα παιδιά στο σχολείο πηγαίνουν μισά-μισά; Η προτεραιότητα ήταν να στηθεί Λούνα Παρκ;
Πλέον η σύγκρουση μεταξύ Τοπικού Κουφαλίων και Δημάρχου είναι μεγάλη και η ρήξη οριστική.
Ο Δήμαρχος τους κατηγόρησε με βαριά λόγια,  ότι ξεπέρασαν τα εσκαμμένα, ότι ψεύδονται, ότι δεν ασχολούνται με τα προβλήματα του τόπου τους, ότι δεν ενεργούν σύμφωνα με τους κανονισμούς αλλά με υποδείξεις τρίτων, ότι έχουν άγνοια και έλλειψη πληροφόρησης. Ειλικρινά τέτοια εχθρική ανακοίνωση-επίθεση με τόσο βαριά λόγια από Δήμαρχο σε Τοπικό Συμβούλιο, και μάλιστα της μεγαλύτερης κοινότητας, δεν θυμόμαστε να έχουμε δει.
Οι εκφράσεις και οι κατηγορίες ήταν σκληρότατες για ένα Τοπικό Συμβούλιο της μεγαλύτερης πληθυσμιακά κοινότητας στην έδρα της οποίας στεγάζεται ο Δήμαρχος και από τους οποίους αύριο θα έχει ανάγκη τη συνεργασία τους. Έδειξε ότι δεν έχει την πολιτική σκέψη και τακτική για να συνεργαστεί μαζί τους αντί να συγκρουστεί.
Γιατί αν είχε σωστή πολιτική τακτική θα είχε βρει τους κατάλληλους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα Κουφάλια και να εξομαλύνουν τις καταστάσεις. Όχι να τις αφήσει όπως σήμερα να οξύνονται και να οδηγούν σε αδιέξοδα και σε τέτοιες δημόσιες ανακοινώσεις. Και θα έδινε ένα γραφείο στο τοπικό συμβούλιο για να στεγαστούν και να δέχονται τους δημότες τους αντί να γυρνάνε σαν τους γύφτους μέσα στο ίδιο το χωριό τους.
Πως θα ζητήσει αύριο τη βοήθειά τους; Δυστυχώς αυτή δεν ήταν θεσμική αντίδραση ενός Δημάρχου με σωστό πολιτικό αισθητήριο. Και να μην ξεχνάμε ότι τα τοπικά συμβούλια ακούνε πρώτα το παράπονο του δημότη και τρέχουν να λύσουν το πρόβλημα του. Άρα ο Δήμαρχος πρέπει να λειτουργεί σαν ‘’πατέρας’’ και σαν συνεργάτης. Όχι σαν αντίπαλος.
Να μη ξεχάσω Δήμαρχε. Πολλά παράπονα από τον κόσμο γιατί λένε ότι δεν περνάς από τα χωριά και δεν φαίνεσαι 10 μήνες τώρα. (Αλήθεια εκείνο το 50% του μισθού που κατέθεσαν οι άλλοι Δήμαρχοι της περιοχής για τη στήριξη ευπαθών ομάδων από την πανδημία, εσύ Δήμαρχε ακόμη δεν το κατέθεσες;  )
Επίθεση χάκερ στην ιστοσελίδα του Δήμου. Άλλο πάλι κι αυτό. Ρε λεβέντες από 400 Δήμους στην Ελλάδα, το δικό μας βρήκατε; Τι είδατε σε μας και σας τράβηξε; Ρε μπας και ήξεραν κάτι παραπάνω και όρμηξαν;
Μπράβο στην Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας για τις εργασίες που συνεχίζει και κάνει. Είδαμε τους καθαρισμούς σε ρέματα, είδαμε την ασφαλτόστρωση στο δρόμο του Βαθυλάκου, τις διαγραμμίσεις στους δρόμους, την αλλαγή των στηθαίων στην εθνική Θεσ/νίκης –Έδεσσας, το κλάδεμα δέντρων κλπ.
Απόστολε  Τζιτζικώστα καιρός ήταν να στρέψεις το βλέμμα σου και προς τη γενέτειρά σου.
ΔΕΥΑΧ. Προβλήματα με διακοπές νερού σε Πρόχωμα- Ακροπόταμο. Εκεί στη ΔΕΥΑΧ για προσέξτε μην έχουμε τα περσινά  στα χωριά μας. Επίσης, τι γίνεται με το αποχετευτικό δίκτυο της Γέφυρας; Γιατί δεν λειτουργεί ενώ είναι έτοιμο; Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι τους δουλεύουν ψιλό γαζί με το αύριο-αύριο. Θα βγει κάποιος να απαντήσει;
Καθαριότητα και αποκομιδή σκουπιδιών. Ανέλαβε ο νέος εργολάβος και σιγά σιγά η κατάσταση εξομαλύνεται.
Αγροτικά. Ο καιρός δεν λέει να στρώσει. Ευτυχώς δεν είχαμε χαλάζια. Οι αγρότες μας πασχίζουν και προσεύχονται. Πολλά παράπονα ακούγονται για τους αγροτικούς δρόμους και το γκρέιντερ του δήμου
. Διαμαρτύρονται οι αγρότες στα χωριά μας ότι δεν γίνεται καλή δουλειά στους δρόμους. Για να δούμε τώρα με την εργολαβία των αγροτικών δρόμων που εγκρίθηκε αν θα γίνουν οι σωστές παρεμβάσεις σε χρόνια προβλήματα.
Εξετάσεις Πανελλαδικές. Καλή επιτυχία στα παιδιά μας. Στα σχολεία μέχρι στιγμής οι εκπαιδευτικοί μας όπως πάντα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.
Κατά τα άλλα, ‘’τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα’’. Ολόκληρα χωριά χωρίς μία παιδική χαρά. ‘’Εγκλημάτησαν’’ οι προηγούμενοι, αδυνατούν να δώσουν λύση οι νέοι. Ακούς κύριε Βαϊνά;
Κουίζ για εύκολους λύτες : Ποιος πρόεδρος νομικού προσώπου σε ελληνικό δήμο ψάχνει να βρει αν δικαιούται ταυτόχρονα να παίρνει μισθό αντιδημάρχου και προέδρου του νομικού προσώπου, προκειμένου να αναλάβει μαζί ‘’πακέτο’’ και τα καθήκοντα του αντιδημάρχου και του προέδρου και να φύγει από τη δουλειά του για όσο διάστημα κατέχει τις θέσεις;
ΥΓ 1 Αντιδήμαρχε Παιδείας κυρία Κωστοπούλου, εμείς θα συνεχίσουμε να ρωτάμε γιατί ανατέθηκε η αγορά των υλικών για τον covid-19 στο μεγάλο φαρμακείο του Αγίου Αθανασίου χωρίς να παρθούν προσφορές από τα υπόλοιπα φαρμακεία του Δήμου Χαλκηδόνος ;
ΥΓ 2 Έρχονται πολιτικά δύσκολες μέρες Δήμαρχε. Ξέρουμε τι λέμε.
Δημότης – online