Δήμος ΛΑΓΚΑΔΑ : Σήμερα η”Γιορτή Μαντιού” στην Κριθιά

Σήμερα, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί η «Γιορτή Μαντιού» στην Κριθιά δήμου Λαγκαδά. Η γιορτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κριθιάς υπό την αιγίδα του Δήμου Λαγκαδά.

Τι είναι το Μαντί

Η παραδοσιακή πίτα της Κριθιάς είναι μια πολύ νόστιμη κρεατόπιτα με ζωμό και συκωτάκια από κοτόπουλο, χοιρινό κιμά και τραχανά. Καλύπτεται από μόνο ένα φύλλο, ενώ εσωτερικά περιλαμβάνει φαρδιές κυκλικές λωρίδες που διπλώνουν στα δύο, έχοντας μέσα τους τα παραπάνω υλικά. Η συνταγή προέρχεται από τους πρόσφυγες που την έφεραν μαζί τους από την Κριθιά της Ανατολικής Θράκης. Η παλιά Κριθιά βρισκόταν στην άκρη της Θρακικής Χερσονήσου, στην επαρχία της Καλλίπολης, η οποία λεηλατήθηκε και κάηκε κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο τελικός προορισμός των Κριθιωτών το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν το χωριό Σαράκι, η σημερινή Κριθιά, 25 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Οι νοικοκυρές του χωριού φτιάχνουν κάθε χρόνο την Κυριακή της Κρεατινής την πίτα μαντί, συνεχίζοντας ένα έθιμο που περνάει από γενιά σε γενιά. Η πίτα δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, αλλά μπορείτε να την γευτείτε στη Γιορτή Μαντιού ή αν τύχει να σας την προσφέρουν σε κάποιο φιλικό σπίτι της Κριθιάς.

Η γιορτή Μαντιού

Στη «Γιορτή Μαντιού», σύμφωνα με το lagadas.net, συμμετέχουν όλες οι νοικοκυρές του χωριού, που φτιάχνουν σπιτικές πίτες και τις προσφέρουν στους παρευρισκόμενους, ενώ η κυρίως προετοιμασία γίνεται την προηγούμενη μέρα, με πίτες που παρασκευάζουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθιάς. Συνολικά, προσφέρονται γύρω στις 2.000 ατομικές μερίδες, ενώ η γιορτή συνοδεύεται από παραδοσιακούς χορούς, αναπαράσταση της παρασκευής της πίτας μαντί και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναπαράσταση παρασκευής και ψησίματος παραδοσιακής πίτας μαντί, χορευτικά συγκροτήματα και γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα.