Δήμος Λαγκαδά : Αναβίωσαν χθες τα «Αναστενάρια» στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, προς τιμήν του Αγίου Ευθυμίου.

Ο Σύλλογος «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» πραγματοποιεί Αναστενάρια τρεις φορές το χρόνο: στις 20 Ιανουαρίου, στις 21 – 23 Μαΐου προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και στις 27 Ιουλίου, στη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος.
Η μεγαλύτερη εκδήλωση των Αναστενάρηδων του Λαγκαδά πραγματοποιείται στις 21-23 Μαΐου, όπου συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών από Ελλάδα και εξωτερικό που έρχονται να παρακολουθήσουν από κοντά το μοναδικό φαινόμενο της πυροβασίας πάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα και να γνωρίσουν το έθιμο και την ιστορία του.
Όπως αναφέρει το lagadas.net, τα Αναστενάρια Λαγκαδά πραγματοποιήθηκαν από τον σύλλογο «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» στο κονάκι του συλλόγου που βρίσκεται στην οδό Σαρρή 13, στον οικισμό Παπακυριαζή (δίπλα στον ιερό ναό Αγ. Παντελεήμονος). Στην πυροβασία συμμετείχε όλη η οικογένεια Γκαϊτατζή, που πραγματοποιεί το έθιμο από γενιά σε γενιά και τηρείται με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση. Η εκδήλωση συνοδεύτηκε με θρακιώτικους χορούς και τραγούδια από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθιάς.
Τα Αναστενάρια είναι το πιο σημαντικό λαϊκό δρώμενο από όσα τελούνται σήμερα στην Ελλάδα και από τα σημαντικότερα παγκοσμίως. Αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά που έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας και συγκεκριμένα από το χωριό Κωστί, όταν οι κάτοικοι αψηφώντας τον κίνδυνο μπήκαν στον ναό Κωνσταντίνου και Ελένης να σώσουν τις ιερές εικόνες και βγήκαν ανέπαφοι από τις φλόγες.

Δείτε το βίντεο από το livemedia.gr: – Φωτογραφία: INTIME/ Γιάννης Παπανίκος

error: Content is protected !!