Δήμος Θέρμης : Τα Ιστορικά Λουτρά της Θέρμης !

ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τι κρίμα να μη λειτουργούν και να μη νοιάζεται κανείς για έναν τέτοιο χώρο που θα έδινε ανακούφιση και χαλάρωση σε όλους τους πολίτες.
Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη υπήρχαν τα λουτρά της Θέρμης με εξαιρετικές ιαματικές πηγές.
Εκεί είχαν κατασκευαστεί και εγκαταστάσεις διαμονής και λουτροθεραπείας, σε μια έκταση, πολύ όμορφη πευκόφυτη, περίπου 500 στρεμμάτων. Τα νερά ήταν πλούσια σε ποσότητες θείου και τα επισκέπτονταν πολύς κόσμος για παθήσεις κυρίως αγγείων, καθώς και για ρευματοπάθειες κλπ.
«Η ζωή στην περιοχή αυτή χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή (5000 π.Χ.). Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποδείξει ότι η περιοχή έχει κατοικηθεί από την προϊστορική εποχή μέχρι και σήμερα. Το φράγμα της Θέρμης αποτελεί ένα σημαντικό πόλο έλξης, ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πάντως είναι η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τους, με τους τρεις τρούλους με κεραμοσκεπή. Στη φθορά του χρόνου, ακόμη, αντιστάθηκαν μαρμάρινα τμήματα του αρχικού κτίσματος και σώζονται επίσης οι έξι υπαίθριοι, μαρμάρινοι, ατομικοί λουτήρες. Το κτίσμα έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον συνολικά λόγω της εξαιρετικής αισθητικής του.

Κείμενο: Λία Μαλλίδου
Φωτογραφίες : Κανονίδης Δημήτριος.